Το Aristi Mountain Resort & Villas, από τους σημαντικότερους πολυτελείς χειμερινούς ξενοδοχειακούς προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα, μας αποκαλύπτει και την παραδοσιακή γαστρονομική του ταυτότητα.
Η διαδρομή από τα Ιωάννινα μέχρι το Aristi Mountain Resort, διαρκεί περίπου 45 λεπτά με το αυτοκίνητο. Μπαίνοντας στο Δυτικό Ζαγόρι, κατευθυνόμενοι προς Πάπιγκο, θα συναντήσετε το κεφαλοχώρι Αρίστη, ένα από τα χωριά του Ζαγορίου με τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη (Ζαγόρι στα Σλάβικα σημαίνει «Πέρα από τα βουνά»). Στην κορυφή του χωριού και μέσα στο πράσινο, δεσπόζει το Aristi Mountain Resort. Με καταπληκτική θέα στο Φαράγγι του Βίκου και τους βράχους της Αστράκας, κρατά μια ιδιαίτερα προνομιακή θέση, σε ολόκληρο το δυτικό σύμπλεγμα.
Το Aristi Mountain Resort, μέλος των National Geographic Unique Lodges of the World, είναι δημιούργημα του Πολιτικού Μηχανικού, Βασίλη Ιωσηφίδη. Το πολυτελές καταφύγιο στην κορυφή ενός λόφου, αγναντεύει από ψηλά το μαγευτικό τοπίο της περιοχής, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα ξεχωριστό ορμητήριο για τις εξορμήσεις του στα μαγευτικά Ζαγοροχώρια, αλλά και μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας. Σε αυτό το ζεστό και φιλόξενο resort, βρέθηκα για πρώτη φορά το 2016. Δύο χρόνια μετά, στα World Travel Awards, κερδίζει την πρώτη θέση στην κατηγορία World‘s Leading Eco–Lodge, με την Στέλλα Σιδερά στο τιμόνι της διεύθυνσης. Μια πρωτιά που διατήρησε και τα επόμενα έτη, μετατρέποντας την Αρίστη σ’ έναν κορυφαίου επιπέδου παγκόσμιο χειμερινό προορισμό.
Το ξενοδοχείο αποτελείται στην ουσία από ένα σύμπλεγμα αυτόνομων πέτρινων πολυτελών κατοικιών, χτισμένων αμφιθεατρικά στην κορυφή του οικισμού, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική της Ηπείρου. Ένα λιλιπούτειο χωριό με αυτόνομες κατοικίες, από απλές σουίτες μέχρι superior family rooms, ιδανικές για ζευγάρια αλλά και οικογένειες που επιθυμούν μια απόδραση με φυσιολατρικό χαρακτήρα σε έναν πανέμορφο προορισμό.
Ζεστασιά και διακριτική πολυτέλεια, χαρακτηρίζουν τόσο τους χώρους του κεντρικού κτιρίου, όσο και καθένα από τα δεκαοκτώ δωμάτια. Ξύλο και γκρίζα πέτρα κυριαρχούν στις στέγες και τους τοίχους, ξύλινες σοφίτες και μεγάλα τζάκια σε όλα τα δωμάτια, ενώ παντού επικρατεί μια αίσθηση απόλυτης χαλάρωσης και ηρεμίας, σ’ ένα περιβάλλον όπου η φύση κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Και στο κέντρο όλων, το εστιατόριο Salvia. Εδώ συντελείται μια προσπάθεια ετών, έτσι ώστε το Aristi Mountain Resort, να προστεθεί στην ταξιδιωτική ατζέντα των απανταχού φανατικών του γαστρονομικού τουρισμού και τις 365 ημέρες του χρόνου. Η στροφή σε μια πιο αναβαθμισμένη γαστρονομική ταυτότητα, ξεκίνησε με τον Γιάννη Κιόρογλου (Zano) και συνεχίστηκε με τον Γιάννη Λιόκα (Monzu). Σήμερα, το βάρος της ευθύνης έχει πέσει στα χέρια του ηπειρώτη Κίμων Λίγδα (Silfion). Και οι τρεις, ο καθένας μέσω της προσωπικής μαγειρικής του έκφρασης, έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στην ανοδική πορεία του εστιατορίου, ακολουθώντας όλοι μαζί μια κοινή συνισταμένη: αυτήν της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας με ηπειρώτικες καταβολές.
Είχα την τύχη να δοκιμάσω την κουζίνα του Salvia και με τους τρεις σεφ που προανέφερα στο τιμόνι. Σε αυτή μου την επίσκεψη και με τον Κίμων Λίγδα επικεφαλής, βρέθηκα μπροστά σε ένα πιο ρουστίκ σε χαρακτήρα μενού, με σαφείς αναφορές στην τοπική παράδοση και διακριτικές εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις, που σκοπό έχουν να αναδείξουν ντόπια προϊόντα και συνταγές, μέσα από το προσωπικό πρίσμα και τον μαγειρικό χαρακτήρα του σεφ. Οι πρώτες ύλες της περιοχής, έχουν τον πρώτο λόγο και αναδεικνύονται σε κάθε πιάτο. Στο Aristi Mountain Resort & Villas, έχει γίνει μια σημαντική δουλεία και στον τομέα της βιωσιμότητας, καθώς φρούτα και λαχανικά προέρχονται από ιδιόκτητο βιολογικό μποστάνι, ενώ τα πουλερικά τρέφονται με φυσικό τρόπο στη δική τους φάρμα .
Ένα πολύ ενδιαφέρον καλωσόρισμα με μους καπνιστής πέστροφας και τζελ λεμονιού, έδωσε το έναυσμα στη βραδιά. Με το προζυμένιο ψωμί, έφθασε και μια καυτή κοτόσουπα αυγολέμονο να μας κερδίσει με τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και την μεστή γεύση της. Ακολούθησαν οι χυλοπίτες με ντόπιο κατσικάκι, ντομάτα κονφι, ζωμό από το κατσίκι και ξυνομυζήθρα.
Στο ίδιο μαγειρικό τέμπο, μπροστά μου ήρθε ένας τραχανάς με βασιλομανίταρα (αγαρικά και κανθαρέλες) και μαύρη τρούφα από την περιοχή, γεμάτος εντάσεις και με έντονα γήινο χαρακτήρα. Από τον κατάλογο παρελαύνουν πέστροφες στο τηγάνι, μανέστρες με μοσχαρίσιες ουρές, αρνάκι κλέφτικο , λαχανικά στην θράκα, καθώς και τα δικά τους κοτόπουλα με μυρωδικά και σάλτσα τρούφας. Πανταχού παρών βέβαια, το παγκοσμίου φήμης Ribeye, δεν έλειπε δυστυχώς και από εδώ. Το συνόδευε ένας πούρες καρότου, εποχιακά λαχανικά και μια κρεμώδης σάλτσα choron.
Το καυτό γαλακτομπουρεκο στο πήλινο με το σιρόπι εσπεριδοειδών που ήρθε μπροστά μου, δημιούργησε έναν οικείο ήχο στα αυτιά, καθώς το σιρόπι έκαιγε το τραγανό φύλλο πριν τη γευστική του απόλαυση. Ήταν το ιδανικό φινάλε για ένα δείπνο με άρωμα χειμώνα, τώρα που ο καιρός αρχίζει σιγά σιγά να βάζει την κατάλληλη φορεσιά του.
Aristi Mountain Resort & Villas
Διευθ: Αρίστη, Δυτικό Ζαγόρι, 440 04
Τηλ: 26530 41330
Web: https://www.aristi.eu/en