Στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και στις παρυφές του παλιού Φραγκομαχαλά, βρίσκεται το εστιατόριο Ακαδημία, που μετράει πάνω από 10 χρόνια ζωής.
Πρωτοπόρος τότε ο chef και ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Μάρκου, ήταν ο πρώτος που επέλεξε τον έρημο τότε πεζόδρομο της Αγίου Μηνά, ένα από τα πιο ιστορικά δρομάκια της περιοχής, για να στεγάσει τον ιδιαίτερο χώρο του και να ξετυλίξει το ταλέντο του στην μαγειρική.
Το εσωτερικό της Ακαδημίας είναι ατμοσφαιρικό από την πρώτη ματιά, με επιμελώς προσεγμένα έπιπλα εποχής και μεγάλα ξύλινα τραπέζια, πίνακες ζωγραφικής και παραδοσιακά χαλιά, που δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα. Η σχεδόν ανοιχτή κουζίνα είναι ουσιαστικά τμήμα του σαλονιού, προσθέτοντας έτσι μια αίσθηση αμεσότητας και σπιτικής φιλοξενίας. Στο πίσω μέρος του καταστήματος υπάρχει μια καλά κρυμμένη πετρόκτιστη αυλή με ξύλινα τραπεζοκαθίσματα και γυάλινη οροφή, ενώ στο υπόγειο συναντά κάποιος ένα μυσταγωγικού χαρακτήρα χώρο, με παραδοσιακή διακόσμηση και ξύλινη εντοιχισμένη κάβα κρασιών, ο οποίος ενδείκνυται για πριβέ συνεστιάσεις.
Η κουζίνα αποτελεί ένα κράμα από ελληνικές γεύσεις με κάποιες λίγες γαλλικές και ιταλικές, μαζί με προτάσεις από σεφαραδίτικη κουζίνα. Ο Κωνσταντίνος Μάρκου εμπνεύστηκε από την αείμνηστη Νίνα Μπενρουμπή -που είχε διασώσει τις παλιές εβραϊκές σεφαραδίτικες συνταγές- και πλέον τις έχει εντάξει στην καθημερινότητα της Ακαδημίας. Το μενού είναι μικρό και συμμαζεμένο, προσφέροντας 3 επιλογές σε σαλάτα, 3 τυριά, 7 ορεκτικά, 2 προτάσεις σε ζυμαρικά και 5 προτάσεις σε κρέας -μεταξύ αυτών και μια μοσχαρίσια κοπή κρέατος. Πάντα υπάρχουν και 2 προτάσεις σε πιάτο ημέρας που συνήθως βασίζονται στο ψάρι.
Η Ακαδημία καθημερινά προμηθεύεται τα πιο φρέσκα και ποιοτικά υλικά, από το ψωμί, μέχρι λουκάνικο Μεταξάδων και από λαχανικά από τη βιολογική λαϊκή αγορά, μέχρι φρέσκα ψάρια ημέρας από το Καπάνι, τα οποία διαλέγει ο ίδιος ο Κωνσταντίνος, όπως μας εκμυστηρεύτηκε.
Η λίστα κρασιών είναι μικρή και περιλαμβάνει μόνο μικρά οινοποιεία, προσπερνώντας τα τρανταχτά και τα πολύ γνωστά ονόματα. Μπορεί κάποιος να κατηγορήσει την Ακαδημία για αυτό αλλά εγώ νομίζω πως η επιλογή αυτή ταιριάζει με την γενικότερη φιλοσοφία και ιδιαιτερότητα του καταστήματος, καθώς σου δίνει την ευκαιρία για δοκιμές γνωστών ποικιλιών από μικρότερα και πιο άγνωστα κτήματα.
Κατά την επίσκεψή μας, δοκιμάσαμε ρεβύθια με κάστανο, τα οποία ήταν μαγειρεμένα 24 ώρες στη γάστρα, ένα πιάτο το οποίο ήταν το καλύτερο της βραδιάς με τα ρεβύθια να έχουν μελώσει και να έχουν αφομοιώσει τη γλυκιά γεύση του κάστανου, δίνοντας έναν γευστικότατο συνδυασμό. Ο Κωνσταντίνος Μάρκου μας ετοίμασε μια σεφαραδίτικη συνταγή με μπιφτεκάκια, με σάλτσα από καρύδι και μαϊντανό, την οποία δεν είχα ξαναδοκιμάσει. Τα μπιφτέκια ήταν σωστά ψημένα και μαλακά πάνω στη σάλτσα καρυδιού, που ήταν πηχτή όσο πρέπει, αφήνοντας μια ωραία, πλήρη αίσθηση. Δοκιμάσαμε και τα 2 πιάτα ημέρας, που ήταν μυλοκόπι φρικασέ και μια παραλλαγή από χουνκιάρ μπεγιεντί με φιλέτο ελληνικού τόνου.
Τα χόρτα ήταν ωραία μαγειρεμένα και το μυλοκόπι ήταν σωστά ψημένο, αν και του έλειπε το αλάτι και τα συστατικά του πιάτου έμοιαζαν κάπως ασύνδετα μεταξύ τους. Το χουνκιάρ με φιλέτο τόνου ήταν πολύ ωραία μαγειρεμένο στην κατσαρόλα, με μια εξαιρετική, ελαφρώς πικάντικη σάλτσα ντομάτας, σερβιρισμένα πάνω σε έναν καλοδεμένο και αρωματικό πουρέ μελιτζάνας, τον οποίο προσωπικά θα ήθελα λίγο πιο πλούσιο. Για γλυκό, δοκιμάσαμε ένα καλοφτιαγμένο χειροποίητο αρμενοβίλ με σος bitter σοκολάτας, που προσθέτει πόντους στη συνολική εικόνα της Ακαδημίας.
Το σέρβις είναι υπέρ του δέοντος ενθουσιώδες ορισμένες φορές -στην προσπάθειά του να σε κάνει να αισθανθείς οικεία και να σε εξυπηρετήσει σωστά- αλλά πολύ ευγενικό και εξυπηρετικό ταυτόχρονα.
Η Ακαδημία είναι μια ασφαλής επιλογή, με προσεγμένη και νόστιμη κουζίνα, που δεν θα αφήσει δυσαρεστημένο κάποιον που θέλει να γευματίσει με παρέα σε ένα όμορφο και ήσυχο περιβάλλον το βράδυ ή να επιλέξει κάποιον από τους ιδιαίτερους χώρους του για μια επαγγελματική συνάντηση. Πλεονέκτημα αποτελεί η δυνατότητα προετοιμασίας αυθεντικών σεφαραδίτικων συνταγών κατόπιν συνεννόησης με το μαγαζί, πράγμα που δεν συναντάς εύκολα στη Θεσσαλονίκη πλέον.