O Luca Piscazzi, ο chef που έφερε το πρώτο αστέρι Michelin στην Αθηναϊκή ριβιέρα, στο εστιατόριο Pelagos του Four Seasons, άνοιξε μια pizzeria vera Romana στο κέντρο της Γλυφάδας, με το όνομα Pino
Pino λοιπόν, καθώς αυτό ήταν το παρατσούκλι που τον φώναζαν ως παιδί στις γειτονιές της Ρώμης όπου μεγάλωσε. Αυτό το όνομα έδωσε στο δικό του εστιατόριο, που άνοιξε πριν λίγο καιρό στην καρδιά της Γλυφάδας, ο Luca Piscazzi με την σύζυγό του Charlotte Luykx.

Στο πρώτο του προσωπικό εγχείρημα ο βραβευμένος chef, μαγειρεύει εμπνευσμένος από τις παιδικές του αναμνήσεις και ετοιμάζει πιάτα όπως εκείνα που μαγείρευε η γιαγιά του – η νόνα Φιλομένα – λίγο έξω από την Ρώμη που μεγάλωσε. Ως βέρος Ιταλιάνος, ο Luca από μικρό παιδί αγάπησε την παραδοσιακή ιταλική κουζίνα από την γιαγιά του, μια δεινή Ιταλίδα μαγείρισσα που έπαιζε στα δάχτυλα την ζύμη. Τα υπόλοιπα ήταν μονόδρομος. Ο Luca, με κλίση στην μαγειρική και αφού σπούδασε αρχικά στην πατρίδα του, έφυγε για την Βρετανία σε ηλικία μόλις 19 ετών.
Ο ταλαντούχος chef θήτευσε σε μερικές από τις πιο σημαντικές κουζίνες στον κόσμο, όπως αυτή του διάστερου εστιατορίου La Dame de Pic London (στο Four Seasons Hotel στο Λονδίνο), όπου εργάστηκε ως επικεφαλής δίπλα στην Γαλλίδα chef Anne-Sophie Pic. Το 2021 ο Luca Piscazzi ήρθε στην Αθήνα και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους chef στην ελληνική γαστρονομική σκηνή. Εκτός από το Pelagos, το 2023 επιμελήθηκε, ως σύμβουλος, του μενού του εστιατορίου Gorlomi στο Κολωνάκι.

Στο Pino πήγα μια καθημερινή νωρίς και σε λίγη ώρα η trattoria γέμισε! Ο χώρος φωτεινός με μεγάλες τζαμαρίες, ζεστό ξύλο και λευκά κεραμικά πλακάκια και ιδανικός για χαλάρωση. Ο ξυλόφουρνος που ψήνονται οι πίτσες σε εμφανές σημείο, όπου μπροστά του υπάρχει και πάσο, αν κάποιος θέλει κατά την διάρκεια του δείπνου του να παρακολουθεί τον pizzaiolo να πετά στον αέρα τα ζυμάρια.
Το μενού αποτελεί ένα «ταξίδι» στις γεύσεις της παιδικής του ηλικίας, μια επιστροφή στην κουζίνα της γιαγιάς του – που δεν ξέχασε ποτέ – στο σπίτι της λίγο έξω από την Ρώμη. Στο Pino, o Luca ξανασυναντά το παιδί που κάποτε δοκίμασε κάτι σπιτικό και καλοφτιαγμένο και κατάλαβε ότι το φαγητό είναι πολλά παραπάνω από μια ανάγκη για τον άνθρωπο. Αφού το Pino συστήνεται ως pizzeria Romana, οι πίτσες που βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο είναι λεπτές και τραγανές όπως στην Ρωμαϊκή εκδοχή τους.

Στη μικρή κάρτα της pizzeria βρίσκουμε κλασικά ρωμαϊκά πιάτα. Χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες: Fritti, Antipasti, Pasta, Pizza, Κυρίως Πιάτα. Ξεκινήσαμε με τα ξακουστά fritti της Ρώμης, τηγανητά ρυζομπαλάκια που στην ιταλική πρωτεύουσα θεωρούνται αγαπημένο street food.
Δύο εκδοχές και το ένα πιο νόστιμο από το άλλο: το ένα με γέμιση από μοτσαρέλα fior di latte και σάλτσα San Marzano, με τη μοτσαρέλα να λιώνει και το αποτέλεσμα να ολοκληρώνει η γλυκιά σάλτσα και το τραγανό περίβλημα. Το άλλο περιείχε φετουτσίνι α λα παπαλίνα με τρούφα.

Από την κατηγορία antipasti δοκιμάσαμε την burrata με puntanelle (χλωρές κορφούλες) με dressing από αντζούγιες, καθώς και σαλάτα με αχλάδι και gorgonzola. Από pasta, τα δυο πιάτα που γευτήκαμε ήταν οι συνταγές της γιαγιάς του.
Η carbonara της νόνας Filomena με ζυμαρικό mezze maniche, αυγό scrambled και καπνιστό αλλαντικό, πολύ ξεχωριστή. Δεν πήγαινε πίσω βέβαια και το risotto alla Bolognese, το αγαπημένο comfort food του chef.
Από την κατηγορία pizza, δοκιμάσαμε την Del Diavolo με nduja, σαλάμι spianata και μέλι, όπου το spicy ισορροπούσε με την γλυκύτητα του μελιού. Τέλος, από τα κυρίως, κλασσικό το Saltimbocca alla Romana, με σκαλοπίνια μοσχαρίσια, προσούτο Πάρμας και φασκόμηλο.

Φυσικά κλείσαμε με τιραμισού επιπέδου και ένα ακόμη τυπικό ιταλικό, crostata ricotta, μια τάρτα με cherries.
Να τονίσω, ότι παρόλο που ο Piscazzi δεν είναι παρών τις περισσότερες μέρες, καθώς μοιράζει το χρόνο του μεταξύ του Pelagos και του Pino, όλα κυλούν ρολόι, τόσο στην κουζίνα όσο και στο service και τα εύσημα σε όλη την ομάδα του.

Η λίστα κρασιών έχει αρκετές επιλογές και φυσικά εστιάζει στον ιταλικό αμπελώνα και θα βρείτε και ιταλικές craft μπύρες. Εκεί που θέλω να εστιάσω, και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε είτε ως απεριτίφ είτε συνοδεύοντας κάποιο πιάτο, είναι τα signature cocktails της trattoria, την ευθύνη των οποίων έχει ο mixologist Άγγελος Τσαντίλης.
Ο Luca έκανε πολύ καλά που τον εμπιστεύθηκε, καθώς σερβίρει «πειραγμένα» cocktails συνδυάζοντας υλικά και ενορχηστρώνοντας τα συστατικά εκείνα που αφήνουν μνήμες σε όποιον τα δοκιμάσει.
Τα νότια προάστια έχουν πλέον μια «Vera Pizzeria Romana»!