FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Ryotei 118: ένα ιαπωνικό «διαμαντάκι» στη Γλυφάδα
FB_IMG_1763622727752

Ryotei 118: ένα ιαπωνικό «διαμαντάκι» στη Γλυφάδα

Με την υπογραφή του Αντώνη Κουρκούτα, το Ryotei 118 επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με την ιαπωνική κουζίνα, συνδυάζοντας την παράδοση με το σύγχρονο, urban comfort

 

Γράφοντας αυτό το άρθρο για το Ryotei 118, δεν μπορώ να μη γυρίσω νοερά πίσω, σε ένα παλιό ταξίδι μου στην Ιαπωνία. Θυμάμαι τα στενά του Τόκιο, τις μικρές gastropubs που ξεπηδούσαν μέσα από τα φώτα της Shinjuku και την εκλεπτυσμένη σιωπή της Ginza.

Θα μου πεις — πώς γίνεται η οδός Γούναρη στη Γλυφάδα να θυμίζει όλα αυτά; Κι όμως, υπάρχει ένα μικρό θαύμα, ένα διαμαντάκι, που καταφέρνει να φέρει λίγη από εκείνη τη μαγεία στην αθηναϊκή καθημερινότητα.

Ryotei 118: ένα ιαπωνικό «διαμαντάκι» στη Γλυφάδα - FlagInLife

Πίσω από το Ryotei 118 βρίσκεται ο Αντώνης Κουρκούτας, executive sushi chef του «Ιθάκη». Ένας σεφ που ξέρει να μεταφράζει τον σεβασμό της ιαπωνικής παράδοσης σε μοντέρνα γευστική εμπειρία. Αλλά ένα όραμα δεν γεννιέται ποτέ από έναν (μόνο) άνθρωπο.

Δίπλα του βρίσκεται η Κατερίνα Κουρμούλη — Head Chef, ταλαντούχα, τολμηρή, με βαθιά γνώση της σύγχρονης ιαπωνικής κουζίνας και μια ματιά που παντρεύει το κλασικό με το δημιουργικό. Μαζί τους, ο Γιάννης Νεζιράι, Head Sushi Chef, και ο Ανδρέας Κωνσταντουδάκης, που φροντίζει τις Δημόσιες Σχέσεις, συνθέτουν μια ομάδα δεμένη, γεμάτη ενέργεια και πάθος.

Ryotei 118: ένα ιαπωνικό «διαμαντάκι» στη Γλυφάδα - FlagInLife

Όταν πέρασα το κατώφλι του Ryotei 118, είχα στο μυαλό μου την εικόνα ενός πιο χαλαρού, cozy χώρου, μακριά από τη φινέτσα της «Ιθάκης».

Και πράγματι, το περιβάλλον σε κερδίζει αμέσως: μια minimal ατμόσφαιρα, ανοιχτή κουζίνα με ήχους από μαχαίρια που χορεύουν ρυθμικά πάνω σε ξύλινους πάγκους, και μια μπάρα φωτισμένη με τη σωστή ζεστασιά για να καθίσεις, να δεις, να αφουγκραστείς. Οι μυρωδιές της tempura και του ψημένου ψαριού ανακατεύονται με ψιθύρους από παρέες, με γέλια και ποτήρια που τσουγκρίζουν διακριτικά.

Η Γλυφάδα, αν και κοσμοπολίτικη,  χρειαζόταν ένα τέτοιο σημείο. Ένα μέρος που δεν θα στηρίζεται μόνο σε burgers και cocktails, αλλά θα σου θυμίζει ότι η ουσία της γεύσης βρίσκεται στην απλότητα και στην πρώτη ύλη.

Ryotei 118: ένα ιαπωνικό «διαμαντάκι» στη Γλυφάδα - FlagInLife

Το μενού του Ryotei 118 είναι ισορροπημένο και ευφυές. Κινείται ανάμεσα σε comfort προτάσεις και σε δημιουργικά πιάτα με ιαπωνικό DNA. Δεν είναι απλώς sushi, είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Ξεκινήσαμε με το κουνουπίδι tempura, ένα πιάτο τόσο απλό και τόσο απροσδόκητα γοητευτικό. Το τραγανό του περίβλημα κρατούσε μέσα του όλη τη γλύκα του λαχανικού. Ένα πιάτο που κάνει ακόμη και όσους δηλώνουν “όχι φίλοι του κουνουπιδιού” να αλλάξουν γνώμη.

Ύστερα ήρθε το ταρτάρ σολομού με αβοκάντο και σάλτσα εσπεριδοειδών, με τραγανό κράκερ από φύκια. Φρέσκο, φωτεινό, παιχνιδιάρικο.

Ryotei 118: ένα ιαπωνικό «διαμαντάκι» στη Γλυφάδα - FlagInLife

Και ακολούθησαν τα gyoza με μοσχαρίσιο κιμά και σάλτσα tosazu, λεπτά, ημιδιάφανα dumplings, ατμισμένα τόσο-όσο, με μια ελαφριά τηγανισμένη επιφάνεια που σκάει απαλά στο στόμα.

Μια μικρή παύση εδώ για να πούμε πως αυτά τα ιαπωνικά dumplings που καθιερώθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν Ιάπωνες στρατιώτες επέστρεψαν από την Κίνα, απαιτούν μαεστρία για να εκτελεστούν σωστά όσες δεκαετίες κι αν περάσουν. Και στο Ryotei 118 ανάμεσα στη ζεστασιά της γέμισης και στη λεπτή οξύτητα της σάλτσας, το πιάτο αυτό σερβίρεται άψογα.

Ryotei 118: ένα ιαπωνικό «διαμαντάκι» στη Γλυφάδα - FlagInLife

Το Ryotei διπλό smash burger ήρθε μετά, ζουμερό, πλούσιο, με υλικά που ισορροπούν και χωρίς την υπερβολή που συχνά συναντάς αλλού. Ένα comfort πιάτο που δείχνει ότι το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο ακρίβεια και φροντίδα. Μπήκα στον πειρασμό να το συγκρίνω με άλλα της ίδιας κατηγορίας, και μπορώ να πω πως όσοι μένουμε στα νότια προάστια ξέρουμε πλέον που να απολαύσουμε ποιοτικό burger.

Στο sushi, ο Κουρκούτας παίρνει ξανά τον λόγο. Το καψαλισμένο λαβράκι με διπλό dressing αγριοράπανου (άσπρο και μαύρο) έχει φρεσκάδα και αρωματική ένταση, ενώ η γαρίδα tempura με τόνο και σάλτσα ají amarillo με τρούφα είναι μια μικρή αποκάλυψη. Η πιπεριά αυτή, με τη φρουτώδη, σχεδόν εξωτική γεύση της, δίνει μια νότα που θυμίζει μάνγκο και ροδάκινο. Ένα πιάτο που μιλά με ήπιους τόνους, αλλά μένει στη μνήμη.

Ryotei 118: ένα ιαπωνικό «διαμαντάκι» στη Γλυφάδα - FlagInLife

Και στο τέλος, όπως κάθε όμορφο δείπνο, ήρθε το γλυκό φινάλε: ένα τιραμισού με κρέμα μασκαρπόνε, τόφου και λευκή σοκολάτα. Ανάλαφρο αλλά γενναιόδωρο, με πικράδα καφέ και τη διακριτική αγκαλιά της λιπαρότητας να το εξισορροπεί.

Ένα γλυκό που δεν κραυγάζει, αλλά ψιθυρίζει. Ένα «σήκωσέ με» — όπως μαρτυρά και το όνομά του — που σε αφήνει με χαμόγελο και μια γλυκιά επιθυμία να επιστρέψεις.

Ryotei 118: ένα ιαπωνικό «διαμαντάκι» στη Γλυφάδα - FlagInLife

Το Ryotei 118 δεν είναι απλώς ένα ακόμη εστιατόριο. Είναι μια πρόσκληση σε ένα ταξίδι, εκεί όπου η ιαπωνική πειθαρχία συναντά τη μεσογειακή καρδιά του Αντώνη και των συνοδοιπόρων του.

Και στο τέλος της βραδιάς, φεύγεις χορτάτος όχι μόνο από γεύση, αλλά από ισορροπία, αρμονία και συναίσθημα.

Ryotei 118

Δημ. Γούναρη 118, Γλυφάδα, ΤΚ 16674
Ωράριο: Δευτ. - Παρ.: 17:30 - 00:30, Σάβ.: 13:30 - 01:00, Κυρ.: 13:30 - 00:30
Τιμή: 25€
- 35€

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.