Όταν το ψωμάκι και το μπιφτέκι ενώνονται και αλληλεπιδρούν, δεν υπάρχουν πλέον ως ξεχωριστά υλικά, αλλά δημιουργούν μία νέα, ανώτερη και οικεία γεύση
Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, Both Burgers & Buns μιλάει για τον περίφημο συνδυασμό του “μπιφτεκόψωμου”, το comfort food που έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο. Γιατί το ένα συμπληρώνει το άλλο και, αν τα προσέξεις και τα δύο, τότε έχεις την αρμονία που αναζητά ο ουρανίσκος σου. Τα burger spots στην Αθήνα πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς — άλλοι πειραματίζονται, άλλοι μιμούνται, όμως οι περισσότεροι ακολουθούν τη συνταγή χωρίς ταυτότητα. Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μπαλλιάν, με πολυετή εμπειρία στον χώρο, δεν θα έκανε τίποτα χωρίς σχέδιο. Το Both Burgers & Buns δεν προσπαθεί να ανακαλύψει τον τροχό — απλώς τον κάνει να κυλά σωστά.

Στην πλατεία της Νέας Πεντέλης, που πια έχει αποκτήσει δική της ζωή, το μαγαζί δίνει την αίσθηση ενός μικρού, ζωντανού, πολύχρωμου hub. Έλειπε κάτι ανάλογο από την περιοχή; Ναι. Κίτρινοι τοίχοι, τόνοι πράσινου κυπαρισσί, πάγκοι και χαλίκι στην αυλή. Μια μικρή εσωτερική αυλή που, το μεσημέρι Κυριακής που το επισκεφθήκαμε, με φανταστικό καιρό και ήλιο, έμοιαζε με απόδραση – θεραπεία. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα που μπαίνεις, την προσοχή σου κερδίζει η κουζίνα και ο sizzling ήχος από τα burgers που ψήνονται στην πλάκα. Self service, με το γνώριμο buzzer να σε ειδοποιεί, ενώ παράλληλα το delivery λειτουργεί ασταμάτητα — δείγμα της δυναμικής του μαγαζιού. Ο υπεύθυνος Δημήτρης Οικονόμου συντονίζει όλες τις παραγγελίες με εντυπωσιακή ψυχραιμία και ταχύτητα.

Ο κόσμος του Both Burgers & Buns είναι ποικιλόμορφος: οικογένειες της περιοχής με παιδιά, νέοι και μικρές παρέες που χαλαρώνουν με μπύρες και burgers. Το ντύσιμο έχει κι αυτό αμερικανικές αναφορές — hoodies, baseball caps, sneakers. Η ηλεκτρονική house μουσική από τα retro ηχεία Marshall στο background δίνει ρυθμό στην κουζίνα. Γενικά, η ατμόσφαιρα σε μεταφέρει στο Brooklyn της Νέας Υόρκης — ανεπιτήδευτα, χωρίς στημένες πόζες και με αίσθηση ελευθερίας.

Αμερικανικού τύπου μικρό μενού, με έμφαση στα smashed Black Angus burgers, σωστά ψημένα, με ωραία κρούστα και διάμετρο περίπου 10 cm. Χρησιμοποιούν τα διάσημα potato rolls Martins, στα οποία ορκίζεται και ο George Motz — ο πιο γνωστός “burger historian” της Αμερικής. Αυτά τα ψωμάκια είναι αφράτα, ελαφρώς γλυκά και συμβιώνουν με το κρέας χωρίς να το “πνίγουν”. Το burger κρατά τη δομή του, δεν στάζει, δεν σε λερώνει. Είναι το είδος του burger που θες να κρατάς με το ένα χέρι και να πίνεις την μπύρα σου με το άλλο. Οι πατάτες είναι εξαιρετικές — πέρασαν το τεστ τραγανότητας και με το παραπάνω — αλλά το coleslaw χρειάζεται λίγη τόλμη για να ξεφύγει από την υποτονικότητά του και να αποκτήσει χαρακτήρα.

Τα chicken fingers είναι crunchy, ζουμερά, με νόστιμη σος, ενώ η βαρελίσια μπύρα και το negroni στον κατάλογο δείχνουν ότι υπάρχει φροντίδα και στο ποτό. Στο τέλος, λουκουμάδες με σοκολάτα — μια μικρή ελληνική τελική πινελιά που δένει ιδανικά. Λατρεύω τα μικρά burgers, όχι εκείνα τα μεγαθήρια που χάνουν τη γεύση του κρέατος μέσα στις αχρείαστες υπερβολές. Έχουν κι αυτά τη θέση τους, αλλά εδώ μιλάμε για μετρημένα υλικά, καθαρές γεύσεις και σωστό ψήσιμο.

Αν είσαι από εκείνους που απογοητεύονται από άναρχες, ασύνδετες συνθέσεις και αναζητούν την απλότητα, τότε αυτό το μαγαζί θα σε δικαιώσει.
Ίσως τελικά αυτό να είναι και το μυστικό του Both Burgers & Buns: δεν προσπαθεί να γίνει το “καλύτερο” burger της πόλης. Απλώς σου θυμίζει γιατί το burger ανήκει στην κατηγορία comfort food — γιατί το απλό, όταν γίνεται σωστά, είναι αρκετό.
Both burgers and buns — γιατί το ένα δεν έχει νόημα χωρίς το άλλο.