Βρεθήκαμε ένα απόγευμα στη Σουσουράδα και δοκιμάσαμε κρασί από μια πληθωρική wine list και ενδιαφέροντα πιάτα.
Τώρα που ανοίγει ο καιρός, τα Εξάρχεια γεμίζουν ζωή και τα μαγαζιά ξεχειλίζουν από κόσμο. Λογικό βέβαια, γιατί η φάση στην περιοχή είναι η ιδανική για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές μέρες και νύχτες. Αγαπημένο spot πρωί βράδυ, ο πεζόδρομος της Βαλτετσίου. Πάντα ζωντανός, με το θερινό σινεμά, τις νεραντζιές και κατά μήκος του, μαγαζιά ανοιχτά απ’ το πρωί για χαλαρό καφέ, μέχρι αργά το βράδυ. Τα τελευταία 8 χρόνια, στην εξίσωση έχει μπει και η Σουσουράδα, ένα all day στέκι στη γωνία των Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου, που έκανε αίσθηση με το που άνοιξε.
Αυτό που μου έκανε πάντα εντύπωση με τη Σουσουράδα, είναι πως ότι ώρα και να περνούσα απ’ έξω, ήταν γεμάτη. Τα πρωινά (ειδικά τα ΣΚ), με κάθε λογής θαμώνα που απολάμβανε brunch, το μεσημεράκι με φοιτητές μετά τη σχολή, το απόγευμα με εργαζόμενους του κέντρου για εκείνο το αποσυμφορητικό after office wine συνοδεία μπρουσκετών και φυσικά το βράδυ για χαλαρό κοκτειλάκι. Θα μου πείτε πώς και δεν την είχα επισκεφτεί τόσο καιρό. Είναι απορίας άξιον, αλλά ως creature of habit, συνήθως κινούμουν στα πιο γνώριμα στέκια μου στην περιοχή.
Όπως και να ‘χει, ένα απόγευμα πριν μερικές μέρες, το ραντεβού είχε δοθεί στη Σουσουράδα. Το ενδιαφέρον με το συγκεκριμένο μαγαζί, είναι ότι συνδυάζει πολύ επιτυχημένα το σήμερα με το χτες, χωρίς παραφωνίες. Η μεταλλική πρόσοψη, το ψηλοτάβανο εσωτερικό με το καλοδιατηρημένο μωσαϊκό και οι περιμετρικές τζαμαρίες που δίνουν άπλετο φως, δένουν «φυσικά» με τα σύγχρονα industrial διακοσμητικά στοιχεία και τη μπάρα, όπου πάνω της υπάρχει και ένα neon sign με το όνομα του μαγαζιού. Γενικά, το περιβάλλον βγάζει ένα φιλόξενο και «φρέσκο» vibe.
Εμείς βέβαια με τέτοιο καιρό, δε χάσαμε την ευκαιρία να κάτσουμε σ’ ένα από τα εξωτερικά τραπεζάκια. Ο στόχος ήταν να ξεκινήσουμε με κάποιο από τα signature cocktails, όπως το Mexican Party με Τεκίλα, ανανά και τσίλι, αλλά με κέρδισε η λίστα των κρασιών. Ομολογώ ότι δεν περίμενα να είναι τόσο ενημερωμένη, με μεγάλη ποικιλία από ενδιαφέρουσες ετικέτες του ελληνικού κυρίως -αλλά και του διεθνούς- αμπελώνα, και αρκετές επιλογές να έρχονται και σε ποτήρι. Fun fact: Στη Σουσουράδα θα βρεις και κρασί δική τους παραγωγής!
Όσο για τις γευστικές προτάσεις στη Σουσουράδα, κινούνται σε οικείες comfort γεύσεις, με πρώτες ύλες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και μετρημένες προσεκτικές δημιουργικές πινελιές. Το μενού προσφέρει γύρω στις 10 επιλογές σε ορεκτικά και κυρίως πιάτα αντίστοιχα, ενώ δε λείπουν τα ημέρας. Αν είσαι λάτρης των μανιταριών, νομίζω ότι η pinsa με κρέμα τυριών, μιξ μανιταριών και λάδι τρούφας, είναι σίγουρα μία πολύ καλή επιλογή. Μαζί με τις τηγανητές πατάτες με mayo horseradish, ήρθε και η κρέμα ταραμά με μελάνι σουπιάς και αυγοτάραχο, που ήταν μακράν και το αγαπημένο πιάτο της βραδιάς.
Από τα κυρίως, τα παραδοσιακά ζυμαρικά πέτουρα με μοσχαρίσιο κιμά και μπεσαμέλ πεκορίνου αμφιλοχίας, ήταν μία πολύ γευστική και χορταστική επιλογή. Συνοδεύσαμε το φαγητό μας με το δικό τους Σαββατιανό, αν και το Ασσύρτικο απο Acra Winery ήταν σαφώς πιο ισσοροπημένο, ειδικά στην οξύτητα. Στην επιλογή βέβαια βοήθησαν αρκετά και τα παιδιά του service, που εκτός από εξαιρετικά ενημερωμένα ήταν και πολύ πρόθυμα να μας κατευθύνουν στην επιλογή μας, ανάλογα με το φαγητό και τα γούστα μας.
Η Σουσουράδα σαν μαγαζί είναι συνώνυμο της casual και χαλαρής διάθεσης και νομίζω πως είναι αυτό που χρειαζόμαστε όλοι τώρα που η θερμοκρασία έχει ανέβει και το mood έχει αλλάξει. Σίγουρα θα επιστρέψω για να δοκιμάσω και τα cocktails, ενώ μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά ότι το επόμενο μου ραντεβού εκεί, θα είναι για brunch. Έριξα ήδη μία ματιά στον κατάλογο και οι προτάσεις μου φάνηκαν πολύ δελεαστικές.
Υ.Γ: Αν σκοπέυετε να την επισκεφτείτε σε ώρες αιχμής, συνιστώ να κλείσετε τραπέζι.
Σουσουράδα
All day bar restaurant
Διευθ: Μαυρομιχάλη 44, Αθήνα (Εξάρχεια), 106 80
Τηλ: 210 3647936
Ώρες λειτ: καθημ. 09:00-01:00, Παρ-Σαβ. 09:00-02:00, Κυρ. 10:00-01:00
Τιμή: 10-20€ (χωρίς το ποτό)