Το Tanpopo είναι ένα everyday spot για όσους αγαπούν την ασιατική κουζίνα αλλά και για αυτούς που θέλουν να μυηθούν στη φιλοσοφία του ramen.
Η λέξη Tanpopo στα ιαπωνικά σημαίνει πικραλίδα και στη συγκεκριμένη περίπτωση αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του εστιατορίου να αίρει τα εμπόδια ανάμεσα στους ανθρώπους και τις γεύσεις, δημιουργώντας μια απρόσκοπτη γευστική εμπειρία, στα μέτρα και σταθμά της καθημερινότητάς μας στην Αθήνα. Ο όμορφος και ζεστός χώρος του Tanpopo βρίσκεται λίγα μέτρα από την πλατεία Κλαυθμώνος και η διακόσμηση αντανακλά την πολυπολιτισμική φύση της κουζίνας του. Industrial και ιαπωνικά street culture στοιχεία -όπως graphic αυτοκόλλητα και σκίτσα-, μία open plan κουζίνα, η οποία γεμίζει το χώρο με τα αρώματα των ramen soups που ετοιμάζονται non stop και παραδοσιακά ξύλινα τραπέζια και πάγκοι που σε μεταφέρουν απευθείας στην Ασία.
Ο σεφ Σωτήρης Κοντιζάς έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στη μελέτη και τις τεχνικές της ασιατικής κουζίνας, ταξιδεύοντας σε πολλές χώρες της Ανατολής, όπως Ιαπωνία, Κίνα, Ταϊλάνδη και Κορέα, ώστε να εξοικειωθεί με την τοπική παραδοσιακή κουζίνα τους. Αυτή η αφοσίωση στην ποιότητα και τη γνώση αντικατοπτρίζεται και στο μενού του Tanpopo, που συνδυάζει την ασιατική καθημερινή κουζίνα με νέες τεχνικές και γεύσεις που δίνουν στα πιάτα του το κάτι παραπάνω. Ένα λιτό, περιεκτικό και κατανοητό set menu list, το οποίο συμπληρώνει ο πελάτης στο lunch break του ή σε μία έξοδο για casual dinner με την παρέα.
Το μενού του Tanpopo προσφέρει 14 πιάτα, που περιλαμβάνουν τις κλασσικές σούπες ram, κάποια παραδοσιακά starters «για τη μέση» και επιλογές σε ρύζι για όσους το προτιμούν περισσότερο από τα noodles με αλεύρι σίτου. Ο σεφ Μανώλης Σεμερτζέκης, επιμελείται προσεκτικά την προετοιμασία κάθε πιάτου, χρησιμοποιώντας τα πιο φρέσκα υλικά και τεχνικές, στήνοντας με την ομάδα του ένα μενού που μπορείτε να απολαύσετε όλες τις ώρες της ημέρας και φαντάζει ιδανικό μάλιστα για τα κρύα που σιγά σιγά καταφθάνουν και στην Αθήνα.
Εάν είστε από αυτούς που «φοβούνται» την ιαπωνική κουζίνα και τις ξένες στον ελληνικό ουρανίσκο γεύσεις, έρχομαι να σας καθησυχάσω με 2-3 βασικά στοιχεία για τον κόσμο του ramen. Μιλάμε ουσιαστικά για καυτή σούπα με noodles και άλλα νόστιμα υλικά. Big deal στο εξωτερικό με εκατοντάδες θαυμαστές ανά τον κόσμο. Ρουφάμε την καυτή σούπα και έπειτα συνεχίζουμε με μπουκιές από noodles και τα γύρω γύρω toppings του πιάτου μας. Οι αναλογίες των συστατικών είναι ιδανικές για όσους τρέμουν το ξένο, αλλά αγαπούν τη δοκιμή νέων γεύσεων. Το καλύτερο, στο Tanpopo έχουν φροντίσει μπροστά σε κάθε θέση να υπάρχει ένα απόλυτα επεξηγηματικό μικρό λεξικό των νέων για το ελληνικό κοινό πιάτων, όπως Karaage, Chashu, Sunomono και πάει λέγοντας.
Εγώ ας πούμε, αν και δεν είμαι καθόλου φαν του ψαριού, τόλμησα το Shoyu Ramen κι ας είχε ως base ζωμό από κοτόπουλο και αποξηραμένο ψάρι. Οι γεύσεις όμως, συνδυάζονταν αρμονικά και ισορρόπησαν με το tare (σάλτσα που καθορίζει τη γεύση της σούπας) από σόγια και αποξηραμένα φύκια και το αυγό μέσα στη σούπα έκλεβε την παράσταση.
Βέβαια να δε θέλετε καθόλου σούπα, μπορείτε να δοκιμάσετε το Mazemen, με φιστίκι, κινέζικο λάχανο και chili crisp, όπου τα noodles σερβίρονται χωρίς ζωμό. Ένα πιάτο που απόλαυσα πραγματικά ήταν και τα πιτάκια Gyoza iberico (ιαπωνικά dumplings) με ponzu. Ήταν τραγανά και τηγανισμένα χωρίς πολύ λάδια με νόστιμη και ζουμερή γέμιση.
Το Tanpopo είναι ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα για τα αθηναϊκά δεδομένα που μας εισάγει στο ιαπωνικό street food σ’ έναν άνετο και φιλόξενο χώρο, σχεδιασμένο με προσοχή στη λεπτομέρεια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που συνδυάζει τη μοντέρνα με την παραδοσιακή ιαπωνική κουλτούρα, με τα anime και τα όλα του. Μπορεί η γευστική εμπειρία να είναι έξω από τα δικά μας δεδομένα, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για νόστιμο comfort food που μπορούμε να απολαύσουμε στα γρήγορα. Μπορείτε να κάνετε κράτηση, αλλά εδώ παίζει έντονα και η λογική “first comes first serve”, όπου απλά ίσως περιμένετε λίγο μέχρι να αδειάσει κάποιο spot.
Αν θέλετε λοιπόν να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα και να ανακαλύψετε μια νέα διάσταση της ιαπωνικής κουζίνας στην καρδιά της Αθήνας ή απλά θέλετε, τώρα που αχνοφαίνονται τα κρύα, να απολαύσετε ένα γευστικό hot meal σε καλή τιμή με παρέα ή και solo, το Tanpopo είναι μια πολύ καλή επιλογή!
Enjoy while it’s still hot!
Tanpopo
Ιαπωνική Κουζίνα
Διευθ: Αριστείδου 1 & Ευριπίδου 2, Αθήνα (Κέντρο), 105 59
Τηλ: 210 7000252
Ώρες λειτ: καθημ.13:00-16:30 και 18:00-22:30, Τετ. και Κυρ. κλειστά
Τιμή: 20-25€ (χωρίς το ποτό)