Η γαστρονομία της Σίφνου μας (ξανα)συστήνεται μέσα από 3 γευστικούς προορισμούς με ξεχωριστό χαρακτήρα, κυκλαδίτικες αναφορές και διεθνείς επιρροές που αξίζει να επισκεφτείτε όταν βρεθείτε στο νησί.
Σίφνος, ένα από τα σημαντικότερα και πλουσιότερα κέντρα των αρχαϊκών και μετέπειτα κλασικών χρόνων. Η γαστρονομία της Σίφνου είναι συνώνυμη με τη ρεβιθάδα, τη γυλωμένη μανούρα και φυσικά με τον Νικόλαο Τσελεμεντέ. Εδώ είναι που έκανα και τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα στην εστίαση στα 20 μου χρόνια. Στα νότια του νησιού στέκεται γαλήνια η αγαπημένη μου παραλία σε ολόκληρες τις Κυκλάδες. Η Φασολού. Ένα μικρός όρμος μοναδικής ομορφιάς, λίγο έξω από το γραφικό ψαροχώρι Φάρος.
Σε αυτήν την ολιγοήμερη επίσκεψή μου στη Σίφνο, συνάντησα μια εστιατορική σκηνή που αναπτύσσεται με γοργά βήματα, χωρίς εξτραβαγκάνζες και ακρότητες. Δοκίμασα πιάτα με σύγχρονο προφίλ. Νόστιμες δημιουργίες με ελληνικό πρόσημο και κυκλαδίτικες αναφορές στην πλειοψηφία τους, αλλά και συνθέσεις με διεθνείς επιρροές. Αν και ο χρόνος μου στο νησί ήταν περιορισμένος, επισκέφτηκα 3 εστιατόρια που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τη σύγχρονη γαστρονομία της Σίφνου.
Bostani Bar & Restaurant
Στην ανατολική πλευρά του νησιού, στην περιοχή της Παναγίας Πουλάτης , βρίσκεται το ξενοδοχείο Verina Astra. Λίγα μέτρα μακριά από την είσοδό του, το εστιατόριο Bostani Bar & Restaurant, τοποθετημένο σε ένα σημείο άγριας ομορφιάς και περιτριγυρισμένο από ένα απόκρημνο μποστάνι με λαχανικά, βότανα και μυρωδικά, ατενίζει από προνομιακή θέση την απεραντοσύνη του Αιγαίου. Το μενού επιμελείται ο σεφ και συνιδιοκτήτης του Simul, Νίκος Θωμάς, ενώ στην κουζίνα βρίσκεται ο συνεργάτης του, Πάνος Κουμουνδούρος (νικητής του Masterchef 6).
Τα πιάτα του Νίκου Θωμά, με σαφείς προσλαμβάνουσες από την αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα, συνδυάζουν μεσογειακές και διεθνείς αναφορές δοσμένες μέσα από το ιδιοσυγκρασιακό του πρίσμα, φέρνοντας σε πολλά τους σημεία στο νου τα πιάτα του Simul. Το κουνέλι ήρθε ως γέμιση μέσα σε λεπτά dumplings με καρότο και ένα διαυγή ζωμό από κρεμμύδια, ενώ το κατσικάκι με αγκινάρες, φασολάκια, παστό κρόκο αυγού και σουμάκ, βγήκε μελωμένο από τη γάστρα.
Ένα ντόπιο αρνί γίνεται καρπάτσιο με βλίτα στα κάρβουνα, καμένα λεμόνια και μούρα. Ξεχωριστή θέση κατέχει η Σιφνέικη Ρεβιθάδα. Σ’ ένα άτυπο surf& turf, τα χυλωμένα ρεβίθια ήρθαν μαζί με φιλέτα καραβίδας και μοσχαρίσιο μεδούλι. Ο Restaurant Manager Γιάννης Αρβανίτης με θητεία στο Omega3, κινείται διακριτικά και με ευγένεια στο χώρο, εκτελώντας παράλληλα και χρέη σομελιέ σε μια ενδιαφέρουσα λίστα με Ελληνικά φυσικά κρασιά, την οποία έχει επιμεληθεί ο ίδιος.
Διευθ: Πουλάτη, Σίφνος, 840 03 / Tηλ: 6981723727 / Ωράριο: Απρίλιος-Οκτώβριος 19.00-00.00 / Τιμή: 50-70€ (χωρίς το κρασί)
Omega3
Δέκα χρόνια πριν, ο Βασίλης Βλαχογεωργάκης και ο Γιώργος Σαμοΐλης, άνοιξαν ένα μικρό εστιατόριο στην κοσμική παραλία του Πλατύ Γιαλού, ταράζοντας τα νερά της γαστρονομίας της Σίφνου, αλλά και των Κυκλάδων. Εκεί, δημιουργούν ένα θαλασσινό πάντρεμα Ελληνικών γεύσεων με λατινογενείς συνθέσεις (τιραντίτο, σεβίτσε κ.α ) σε μια κάρτα με πολλές επιλογές που εναλλάσσονται τακτικά. Ο Γιώργος Σαμοΐλης μπορεί να αποχώρησε μετά από 10 χρόνια παρουσίας, ο Παύλος Τσιγκούλης όμως που ανέλαβε τα ηνία της κουζίνας, παρουσίαζει μια εξίσου ενδιαφέρουσα γαστρονομική οπτική στην ίδια φιλοσοφία και με πρωταγωνιστές πάντα τους θησαυρούς της θάλασσας, αυστηρά από ντόπιους ψαράδες. Προσθέστε στην εξίσωση και το ιδιόκτητο μποστάνι με λαχανικά, μυρωδικά, πολλές διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας, αλλά και διάφορους σπόρους πιπεριάς από το Μεξικό.
Ο κατάλογος υπερπλήρης στο σύνολο του, χωρίζεται σε αλοιφές, ωμά, κρύα και ζεστά πιάτα. Περιέχει δε και μια κατηγορία με τον τίτλο “umami”, από την οποία δοκίμασα τα τραγανά μπισκότα από γυλωμένη μανούρα με πελτέ ντομάτας και καπνιστή ρέγκα, αλλά και ένα sashimi από ημίπαστο μαγιάτικο με καπνιστή ντομάτα.
Σ’ ένα ελληνοιταλικό πάντρεμα γεύσεων, απόλαυσα ένα θαλασσινό caccio e pepe με καλαμάρι και χλορωμανούρα Σίφνου, ενώ το χταπόδι στιφάδο με πικάντικο σουτζούκι ήταν το πιάτο που με κέρδισε περισσότερο. Ένας κατάλογος που δίνει έμφαση στις ωμές παρασκευές και βρίσκει τρόπο έκφρασης μέσα από συνθέσεις όπως ένα tartar φαγκρί με σάλτσα ψητής καπνιστής πράσινης τομάτας (tatemada) και ένα ceviche γαρίδας με μους αβοκάντο και χυμό τομάτας.
Διευθ: Πλατύς Γιαλός, Σίφνος, 840 03 / Τηλ: 22840 72014 / Ωράριο: καθημ. μεσημέρι-βράδυ / Τιμή: 40-60€ (χωρίς το κρασί)
Pelicanos
Σίγουρα κάπου εδώ θα περιμένατε να γράψω για την Cantina του Γιώργου Σαμοΐλη. Το εστιατόριο ενός πρώην μοριακού βιολόγου στα απόκρημνα Σεράλια, που άνοιξε εν μέσω πανδημίας και τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι το σημείο που συζητιέται περισσότερο από κάθε τι στο νησί. Προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο έχουν καθίσει στα λιγοστά πεζούλια του για να δοκιμάσουν τη γαστρονομία της Σίφνου, δημιουργώντας ένα μεγάλο hype γύρω από το όνομα του. Εγώ προτίμησα να επισκεφθώ τον νεότευκτο Pelicanos, το μικρό αδερφάκι του Cantina.
Στο γραφικό λιμανάκι του Φάρου αυτή τη φορά, ο Γιώργος Σαμοΐλης δημιούργησε ένα μικρό εστιατόριο με έμφαση στο ψάρι και συνθέσεις που μιλούν ξεκάθαρα στην μαγειρική του γλώσσα, σε μια κάρτα με ελληνοπρεπή χαρακτήρα και ιαπωνικές επιρροές που εναλλάσσει πιάτα σε καθημερινή βάση. Αχνιστά μύδια με σουτζούκι και τραγανά κυματιστά τσιπς, ένα καλοδουλεμένο γιουβέτσι με ψάρι ημέρας, κάπαρη και ελιές, churros από γυλωμένη μανούρα με σχοινόπρασο και γιαούρτι, gyoza με γέμιση σπανακόπιτα και ένα ελληνοποιημένο Oshizushi (sushi rice με σαρδέλες και κολιούς), είναι μερικά από τα πιάτα που δημιουργεί η μαγειρική ομάδα του Pelicanos, με επικεφαλής τους Γιώργο Μώρο, Γιάννη Πολυζωίδη και Κωνσταντίνο Λυκογιάννη.
Ο χαλαρός all day χαρακτήρας του εστιατορίου, όταν βραδιάζει μετασχηματίζεται. Τα τραπέζια δίπλα στη θάλασσα στρώνονται με λινά λευκά τραπεζομάντηλα, που σε συνδυασμό με τα ζωγραφισμένα πιάτα με το logo του Pelicanos, δημιουργούν στα μάτια των επισκεπτών την εικόνα μιας άτυπης αιγαιοπελαγίτικης μπρασερί. Ενός σημείου συνάντησης για φαγητό, αλλά και ποτό. Ο Θοδωρής Πυρίλλος επιμελείται μιας πολύ ενδιαφέρουσας cocktail list με άκρως καλοκαιρινή αύρα, που επιφυλάσσομαι να δοκιμάσω στην επόμενη επίσκεψή μου στο νησί.
Διευθ: Φάρος, Σίφνος, 840 03 / Τηλ: 22840 71460 / Ωράριο: καθημ. 10:00-18.00, 19:00-01:00 / Τιμή: 35-50€ (χωρίς το κρασί)