fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Simul: Ένα bistrot με ελληνική ψυχή…
Simul6Gen

Simul: Ένα bistrot με ελληνική ψυχή…

…και fine dining ανησυχίες

Σε μια Αθήνα που διαρκώς φουσκώνει από καινούργιες αφίξεις εστιατορίων, που τη βγάζουν δεν την βγάζουν για δεύτερη χρονιά, το Simul μόλις γιόρτασε τα επτά του χρόνια, κι όσοι το αγαπήσαμε από την πρώτη χρονιά, χαιρόμαστε που οι λόγοι που το κάναμε εξακολουθούν να υπάρχουν.

Θυμάμαι τις πρώτες συστάσεις με τον σεφ Νίκο Θωμά και την σύντροφο και συνιδιοκτήτη Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου, που εμπνευσμένοι από το λατινικό σιμουλτανέ, που σημαίνει «μαζί», μας εξηγούσαν γιατί ονόμασαν «Simul», το εγχείρημά τους. Fast forward, σήμερα, το δικό τους ρομαντικό «μαζί» εξακολουθεί να φέρνει κοντά ένα κοινό, που είτε ακολούθησε τις ράγες της γαστρονομικής τους πρότασης από την αρχή, είτε συντάχθηκε με τον καιρό.

Το αφήγημα ξεκίνησε το 2015 σε ένα γοητευτικό ήσυχο δρόμο, στο Κολωνάκι, με σημάδια αστικής Αθήνας, ωραίες πολυκατοικίες, όπως και αυτή που στεγάζει το Simul και είναι διατηρητέα του 1930. Bonus, η μικρή αυλή, που έχει μετατραπεί και σε χειμερινό hot spot με την καλοκαιρία που βιώνουμε.

Στο εσωτερικό, πέρυσι έγινε μια μεγάλη ανακαίνιση που άνοιξε την κουζίνα προς τη σάλα, προστέθηκε ένα chef’s table, νέος φωτισμός (που επιτρέπει να βγαίνουν instagramable φωτογραφίες), καινούργιο ηχητικό σύστημα και φρεσκάρισμα στα τραπέζια και στα καθίσματα που «ντύθηκαν» με σκούρο πράσινο βελούδο ύφασμα, όπως ταιριάζει σε ένα bistrot.

Simul: Ένα bistrot με ελληνική ψυχή… - FlagInLifeΗ κουζίνα του Νίκου Θωμά, τα τελευταία χρόνια παρέα με τον chef de cuisine Μανώλη Σαρρή, αφήνεται με ευελιξία στους πειραματισμούς πάνω στην ελληνική γαστρονομική παράδοση, την οποία επανασυστήνει με ωραίο τρόπο. Βασίζεται στις εποχικές πρώτες ύλες πολλών μικρών παραγωγών, που εντοπίζει ο ίδιος και στήνει έναν νόστιμο διάλογο ανάμεσα στην ελληνική κουζίνα και τις σύγχρονες γεύσεις.

Παρά τη διαδεδομένη ψυχολογική θεωρία που ορίζει ότι τα επτά χρόνια αποτελούν ως σημείο καμπής -και κόπωσης- στις σχέσεις,  η κουζίνα του «Simul» συνεχίζει να εκπέμπει ενθουσιασμό και έμπνευση και στο μενού που τρέχει αυτή την περίοδο.

Η αρχή έγινε με τα ωμά. Η παλαμίδα με αχλάδια σε ζύμωση, λεπτοκομμένα ραπανάκια και λάδι με horseraddish έδινε ωραίες οξύτητες αφήνοντας το ψάρι να αναδειχθεί, ενώ οι καραβίδες, μαριναρισμένες σε βούτυρο εσπρέσο, σε μια απροσδόκητη surf n’turf σύλληψη, σερβίρονται με hollandaise ενισχυμένη με μοσχαρίσιο μεδούλι, φακές beluga και τρίμμα αυγοτάραχου, ολοκληρώνοντας μια πρόταση με μεγάλο ενδιαφέρον.

Προκλητικό και αξέχαστο είναι και το ταρτάρ μοσχαριού ελληνικής εκτροφής από τη φάρμα Καπέλη, φρεσκοκομμένο ακουμπά πάνω σε κρεμώδη φέτα Ευρυτανίας, ιδιαίτερα αιχμηρή και πικάντικη, που σου επιτίθεται ευχάριστα με την στιβαρή του γεύση.

Το μεδούλι -ένα από τα παρεξηγημένα υλικά που αγαπά πολύ ο σεφ- το βρίσκουμε και στη best seller ρεβυθάδα (με ρεθύθια από τη Σίφνο) με καραβίδες, που είναι ένα από τα πιάτα που επανήλθαν, όπως και ο κόκορας με τραχανά και αρσενικό Νάξου, που έχει επιβιώσει από τις διαδοχικές αλλαγές του μενού, και το επίσης signature καλαμάρι με παστινάκι, chutney chorizo και σέσκουλα.

Θα σταθώ σε ένα ακόμη πιάτο, που θαύμασα τον τρόπο που ο σεφ ανοίγεται στις διεθνείς τάσεις, χωρίς να χάνει τον προσανατολισμό του. Είναι ο μπακαλιάρος, μια έξυπνη σύλληψη που παίζει μεταξύ ελληνικότητας και ιαπωνισμού, τη μια στιγμή αισθάνεσαι ότι τρώς μια κακαβιά με λαδολέμονο και την άλλη ένα black cod με πάστα nori.

Simul: Ένα bistrot με ελληνική ψυχή… - FlagInLifeΗ ομάδα στα καλύτερά της, μετράει πλέον 20 άτομα, είναι καλοκουρδισμένη και αυτό φαίνεται και στη «βιτρίνα» που δεν είναι άλλη από την ομάδα του service, όπου τα μεσημέρια συναντάμε τον ευγενή και κοσμογυρισμένο Νάσο, παρών από την πρώτη μέρα.

Last but not least, ο sommelier -και συνέταιρος- Τριαντάφυλλος Λούζης που επιμελείται την ιδιαίτερα αναβαθμισμένη λίστα κρασιών, με πολύ ελληνικό αμπελώνα, ξένες ετικέτες από εμβληματικές ποικιλίες του παλαιού και του νέου κόσμου, φυσικά κρασιά, orange wines, premium wines αλλά και premium ξένα και ελληνικά αποστάγματα, signature & classic cocktails για aperitivo ή digestive.

Το γλυκό, που ολοκλήρωσε την εμπειρία, είναι το παγωτό παστινάκι (ένα λαχανικό ρίζας) με ξηροκαρπάτη γεύση ενισχυμένη από τα καραμελωμένα φουντούκια, gel από espresso και αφρό πραλίνας.

Simul

Υψηλάντου 63, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7224737
Ωράριο λειτουργίας: Ανοιχτά μεσημέρι-βράδυ – Κλειστά Κυριακή

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα