Η Τήνος είναι ένας τόπος υπέροχος, γοητευτικός και με υπέροχα προϊόντα. Αυτά τα προϊόντα αξιοποιούνται εξαιρετικά στη Μαραθιά, που αν βρεθείτε στο νησί, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε.
Ανατολικά της Χώρας της Τήνου, στην πανέμορφη παραλία του Αγίου Φωκά με τα αλμυρίκια και τα υπέροχα νερά (έχει δοθεί και μπλε σημαία), θα βρείτε το διάσημο και βραβευμένο εστιατόριο του Μαρίνου Σουράνη, τη Μαραθιά. Βέβαια, αν ρωτήσεις ντόπιο πού θα φας καλά, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρίσκεται στη λίστα με τις προτάσεις που θα σου κάνει. Δεν είναι τυχαίο, μιας και ο Μαρίνος, ως ενορχηστρωτής και με έντονο το ομαδικό πνεύμα, βάζει τη σφραγίδα του σε αυτό τον ναό της εστίασης, για τον οποίο μιλάει όλη η Τήνος και όχι μόνο.
Στην οικογενειακή ταβέρνα λοιπόν, εκεί που πριν από 20 χρόνια μαγείρευε με τη μητέρα του νοστιμιές του νησιού, τώρα θα γευτείτε φαγητό φτιαγμένο με πρωτοποριακές τεχνικές και με την παράδοση ως βάση.
Εδώ θα έχετε την τύχη να σας καλωσορίσει ο Ευριπίδης Αποστολίδης, βαθύς γνώστης της εστίασης και ένας από τους πιο ταλαντούχους hosts και restaurant managers της χώρας, για να σας ξεναγήσει στα άδυτα της φιλοσοφίας ενός μοναδικού και δεμένου team. Ο Ευριπίδης λάτρεψε το νησί, και για το λόγο αυτό δε δυσκολεύτηκε να εγκατασταθεί μόνιμα και να γίνει ένας από τους ντόπιους. Έτσι, μαζί και με τον στιβαρό σεφ Μιχάλη Μάρθα, ανεβάζουν κατά πολύ τον πήχη, πειραματιζόμενοι όλο το χρόνο με νέες τεχνικές, σεβόμενοι απόλυτα τα μοναδικά προϊόντα της Τήνου.
Εδώ στο τραπέζι μπαίνει ότι βγάζει το νησί. Η γη του και η θάλασσά του. Η ομάδα της Μαραθιάς, παρέα με ντόπιους παραγωγούς, επιδίδονται με συνέπεια στο να αναβιώσουν με σεβασμό ό,τι έφτιαχναν και καλλιεργούσαν οι πρόγονοι αγρότες. Παστώνουν, παλαιώνουν, σιτεύουν, συντηρούν. Βοηθούν την τοπική οικονομία μέσα από την γαστρονομία που αναγεννιέται με παλιές παραγωγές και αναδεικνύουν την πρώτη ύλη με τον καλύτερο τρόπο. Στη φιλοσοφία του zero waste και της βιωσιμότητας, χρησιμοποιούνται τα πάντα και τίποτα δε πάει χαμένο. Εντοπιότητα-εποχικότατα-σεβασμός στην πρώτη ύλη. Αυτό είναι το τρίπτυχο της καινοτόμου κουζίνας στη Μαραθιά. Ανάμεσα στις πρωτοποριακές τεχνικές, είναι φυσικά και η ωρίμανση ψαριών σε πλήρη ασφάλεια.
Η χαλαρή ατμόσφαιρα, κάνει τον επισκέπτη να νιώσει άνετα και να εισπράξει τα κυκλαδίτικα summer vibes, κι ας βρίσκεται σε ένα εστιατόριο πολύ υψηλών προδιαγραφών. Η αισθητική στη Μαραθιά είναι σικάτη και μίνιμαλ, όπως ακριβώς πρέπει να είναι ένα προσεγμένο εστιατόριο δίπλα στο κύμα, και παράλληλα σε πλήρη αρμονία με το μέρος και τις ιδιαιτερότητες της Τήνου. Γι’ αυτό άλλωστε, θα απολαύσετε το φαγητό σας σ’ ένα περιβάλλον που κυριαρχεί το ξύλο και η καλαμιά.
Το πρωί θα έρθετε για τον μοσχομυριστό καφέ και τον ευφάνταστο πρωινό μπουφέ, γεμάτο με τοπικές λιχουδιές και θα αράξετε στις αιώρες και τις ξαπλώστρες της περιποιημένης παραλίας. Τα μεσημέρια, η ατμόσφαιρα γίνεται πιο κοσμοπολίτικη, με το σέρβις να γίνεται κάτι ανάμεσα σε «επιμελώς ατημέλητο» και χαλαρό και τους αστακούς με τους ροφούς να παρελαύνουν πλάι στις ντόπιες αγκινάρες και τα τηνιακά premium κρασιά. Από το σούρουπο και μετά, θα απολαύσετε αυτή τη ζεν αύρα με τα χρώματα του ουρανού να λαμπυρίζουν στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου και μ’ ένα κοκτέιλ στο χέρι θα μπείτε σιγά σιγά στη διαδικασία ενός αξέχαστου δείπνου βασισμένο στους θησαυρούς της ημέρας .
Εδώ στη Μαραθιά της Τήνου, υπάρχει αγάπη, μεράκι και ενσυναίσθηση που τα νιώθεις με το που θα πατήσεις το πόδι σου. Ένα με όλη τη σημασία της λέξης ανεπιτήδευτα cool εστιατόριο που σίγουρα θα θες να το ξαναεπισκεφτείς.
ΜΑΡΑΘΙΑ
Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα
Διεύθυνση: Άγιος Φωκάς, Τήνος, 842 00
Τηλ: 2283 023249
Ώρες λειτ: καθημ. 08:30-23:00
Τιμή: 35-50€ (χωρίς το ποτό)