Το brand που έχει συνδεθεί όσο κανένα με την ιστορία του Μονάχου, προσφέρει εδώ και δεκαετίες αμέτρητες κούπες από τον διάσημο καφέ του, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από λιχουδιές, τόσο απολαυστικά και τα δυο που μπαίνουν στη λίστα με τους λόγους για να επισκεφτείς την όμορφη Ευρωπαϊκή πόλη. Εμείς βρεθήκαμε στο διάσημο deli του Dallmayr στην καρδιά του Μονάχου και σε μια από τις βασικές μονάδες παραγωγής καφέ, και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.
Στο χώρο που αγαπούν οι gourmets του κόσμου και στις εγκαταστάσεις που γεννιέται ο διάσημος καφές…
Λίγα μόνο μέτρα από την πιο γνωστή πλατεία του Μονάχου, την Marienplatz, βρίσκεται ένα εντυπωσιακό αναπαλαιωμένο κίτρινο κτίριο που φιλοξενεί ένα από τα πιο γνωστά deli του κόσμου, με πάνω από 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο και τρία εστιατόρια με 70 σεφ, το ένα μάλιστα βραβευμένο με αστέρι Michelin. Όλα με την ιστορική υπογραφή Dallmayr από το 1700. Ξεκινήσαμε με την περιήγηση στο ισόγειο, στον παράδεισο με τα 8500 διαφορετικά προϊόντα, που ανάμεσα τους βρίσκεις εκπληκτικές σοκολάτες, επιλεγμένα κρασιά από όλον τον κόσμο, σπάνια αποστάγματα, τα διάσημα τσάγια Dallmayr, πλούσια αλλαντικά, τυριά, λαχανικά και θαλασσινά, και φυσικά τις πορσελάνες αντίκες Nymphenburg που φυλλάσουν τον καφέ Dallmayr.
Έπειτα, ανεβήκαμε στους πάνω ορόφους, όπου και βρίσκονται τα γραφεία του Dallmayr, του πιο αναγνωρίσιμου καφέ της Γερμανίας. Αυτό που μπορεί να απογειώσει την εμπειρία, είναι η δυνατότητα να κάνετε επαγγελματικό cupping session, όπως και οι ειδικοί που καλούνται καθημερινά να δοκιμάσουν περίπου 400 κούπες καφέ, ώστε να επιλέξουν τα καλύτερα χαρμάνια. Εμείς δοκιμάσαμε το best seller Dallmayr Prodomo, που δημιουργήθηκε το 1964 και σήμερα είναι το τέταρτο ισχυρότερο προϊόν στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Προέρχεται 100% από το καλύτερο Arabica που έρχεται από την Αιθιοπία.
Εξίσου ενδιαφέρον έχει και ο πιο μαλακός και ελαφρύς Dallmayr D’Oro. Από τη γευσιγνωσία ξεχώρισα το Dallmayr Ethiopia, ένα στρογγυλό καφέ με ωραίες νότες βοτάνων, μπαχαρικών, lemongrass και μαύρης σοκολάτας. Πολύ καλή είναι και η νέα σειρά Dellmayr Rostkunst, μια συλλογή αφιερωμένη στην τέχνη του ψησίματος με μονοποικιλιακούς κυρίως καφέδες, προερχόμενους από σημαντικές χώρες παραγωγής καφέ όπως η Κόστα Ρίκα και η Κολομβία. Τέλος, οπωσδήποτε αξίζει τη δοκιμή ο Java estate με κόκκους από την Ινδονησία. Μόλις τον φέρεις στη μύτη σου, αναβλύζουν αρώματα μελιού, αμυγδάλου και σοκολάτας, ενώ έχει μια ωραία και απόλυτα ισορροπημένη οξύτητα.
Με αυτή τη γεύση καβουρδισμένων κόκκων, το ταξίδι συνεχίζεται σε μια από τις μονάδες παραγωγής που βρίσκεται στο Μόναχο, λίγο πιο έξω από το κέντρο. Μπαίνεις μέσα, και σε όλους τους χώρους μοσχομυρίζει καφές. Αν κάτι ξεχωρίσαμε από την ξενάγηση -που παρουσιάζει την πορεία από την περισυλλογή των κόκκων, μέχρι το packaging στην επιβλητική μονάδα -, είναι ο κορυφαίος εξοπλισμός. Παντού και σε κάθε στάδιο, η διαδικασία διαφυλάσσεται με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, ενώ οι έλεγχοι ποιότητας είναι πολυάριθμοι.
Μια γεύση από την ιστορία
Αυτή την στιγμή που διαβάζετε αυτή την πρόταση, στη Γερμανία καταναλώνονται 318 κούπες Dallmayr, κάτι που φυσικά δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για έναν οίκο με συναρπαστική ιστορία, που από την ίδρυσή του το 1700 από τον επιχειρηματία Christian Reitter, μέχρι και σήμερα, μετρά πολλές καινοτομίες και επιτυχίες. Από τον Reitter σύντομα πέρασε στα χέρια του Alois Dallmayr και το 1895 στον Anton Randlkofer, που τελικά απεβίωσε νωρίς και ανέλαβε η χήρα του, Therese Randlkofer φέρνοντας πραγματικά την ανάπτυξη της εταιρείας.
Η Therese συνεργάζεται με τον Konrad Werner Wille, έναν έμπορο από την Βρέμη, ο οποίος δημιουργεί το πρώτο εξειδικευμένο τμήμα καφέ και φέρνει πράσινο καφέ από διάφορα μέρη του κόσμου που καβουρδίζονται στο εργοστάσιο Dallmayr. Κάπως έτσι όλα πήραν το δρόμο τους, και με την διοίκηση της Therese και του Konrad η επωνυμία Dallmayr γίνεται γνωστή σε όλη την Ευρώπη και εξελίσσεται σε ένα ισχυρό delicatessen. Μετά, ακολούθησε η επόμενη γενιά με αξιοσημείωτα επίσης κατορθώματα, όπως η παραγωγή του Dallmayr Prodomo το 1964 και η δημιουργία των πρώτων μηχανών αυτόματης πώλησης.
Σήμερα, στα ηνία βρίσκεται η πέμπτη γενιά Randlkofer και Wille, με τον Dallmayr να εξάγεται σε 50 χώρες, να καβουρδίζονται 71.000 τόνοι ετησίως , να απασχολούνται 4.200 εργαζόμενοι και να βρίσκεται παντού στους χώρους εστίασης.