Ξεχωρίσαμε 6 στέκια που φέρνουν μαζί τις παρέες και είναι value for money
Από καπηλειά της αρχαίας Ελλάδας, τα «μαγέρικα» του Βυζαντίου, τις οθωμανικές «λοκάντες», τα ρεμπέτικα στέκια και τους καφενέδες των προσφύγων της Μικράς Ασίας, που μετατράπηκαν σταδιακά και σε μεζεδοπωλεία, όλα αποτελούν μέρος της ελληνικής κουλτούρας και αγαπημένα σημεία συνάντησης, για περισσότερα από 2.500 χρόνια. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι οι μεζέδες που σερβίρονται σε μικρά πιατάκια και μπαίνουν στη μέση.
Σ’ αυτά τα στέκια το νόημα το δίνει η παρέα, οι συζητήσεις, το ούζο ή το τσίπουρο και μετά ο μεζές. Λίγες ελιές, κομματάκια από φέτα ή γραβιέρα, φρέσκο ψωμί. Η ποικιλία των μεζέδων εξαρτάται και από το που βρίσκεσαι. Σε νησί η σε βουνό, σε χωριό ή σε πόλη. Ποια είναι η γαστρονομική παράδοση του τόπου. Μπορεί να έχει γαύρο ή σαρδέλα παστή, λίγα θαλασσινά ή μια μερίδα από το φαγητό της ημέρας: λίγο κοκκινιστό, γίγαντες, μελιτζάνα τηγανητή, ωμή αγκινάρα κομμένη στα τέσσερα, μια οφτή πατάτα, λίγο τζατζίκι, ένα μικρό παξιμάδι.
Ακολουθούν μερικά από τα αγαπημένα μεζεδοπωλεία της Αθήνας – τρία από την ιδιαίτερη μου πατρίδα τη Μυτιλήνη- που επιλέχθηκαν γιατί τα θεωρώ από τα πιο αυθεντικά στέκια.
Λέσβιον
Ένα Μυτιληνιό στέκι, το Λέσβιον που βρίσκεται σ’ ένα μικρό δρόμο του Γαλατσίου, κυριολεκτικά στο πουθενά. Ένας καφενές του 1965, που μετατράπηκε σταδιακά σε ένα αυθεντικό μεζεδοπωλείο που φέρνει όλη την ατμόσφαιρα του νησιού στο πιάτο σου.
Στην απλή σάλα του ή στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο θα θυμηθείς τα καφενεία στις πλατείες των χωριών και θα σου έρθουν παιδικές γευστικές μνήμες.
Σαρδέλα Καλλονής (στο καιρό της) ή πελαγίσια όλες τις άλλες εποχές, στα κάρβουνα. Λακέρδα παστή δικιά τους (από τις καλύτερες που έχω φάει), κουκιά ξερά με λαδορίγανη, εξαιρετικό χταποδάκι στη θράκα (ποτέ δεν το βράζουν πριν), θαλασσινά από το κόλπο της Καλλονής, φανταστικά λαδοτύρια, ενίοτε χόρτα του βουνού.
Το μπακαλιάρο σκορδαλιά τον κάνουν με μαεστρία, αλλά και το μυτιληνιό κεφτεδάκι με κίμινο είναι ξεχωριστό και συνοδεύει ταιριαστά τη μεγάλη ποικιλία τσίπουρου και λεσβιακών ούζων. Τιμές μόνο τίμιες: 12-18 ευρώ το άτομο χωρίς τα ποτά.
Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, τηλ.: 210 2923689 | Τρίτη-Κυριακή 11.30-01.00 | Δευτέρα κλειστά
Λέσβος
Άλλο ένα μεζεδοπωλείο με μυτιληνιό προφίλ, το «Λέσβος» μάς ιντριγκάρει στη περιοχή των Εξαρχείων. Σερβίρει παραδοσιακά μεζεδάκια με έμφαση στα ψαρικά και θαλασσινά που έρχονται κατευθείαν απτούς ψαράδες του νησιού.
Οι Λέσβιοι εδώ συναντιόντουσαν από το 1968 με τους συμπατριώτες τους που μετοίκησαν στην Αθήνα, λάμβαναν τα δέματα από τα χωριά τους με φαγητά και φάκελο με χαρτζιλίκι. Από στέκι Μυτιληνιών σιγά σιγά εξελίχθηκς σε στέκι για τους γείτονες της περιοχής, τους δικηγόρους που έχουν τα γραφεία τους στις γύρω πολυκατοικίες, τους φοιτητές από τις γύρω σχολές και όλους όσοι απολαμβάνουν τα καραφάκια του ούζου και του τσίπουρου με εξαιρετικούς μεζέδες. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν περάσει από το ουζάδικο της Μπενάκη: Μοσχολιού, Ξανθόπουλος, Μπέλλου.
Εδώ θα φας τα πιο ωραία φασόλια πιάζ και πράσινη φάβα από μπιζέλι με μπόλικο κρεμμύδι. Παστώνουν τον γαύρο και τον κολιό, σερβίρουν τέλεια τηγανισμένη καραβίδα, νοστιμότατη κουτσομούρα σαβόρο, χταπόδι ζουμερό στα κάρβουνα και τηγανητή σουπιά σβησμένη με ξίδι. Έχει κεφτέδες μυτιληνιούς αφράτους και φίνο λαδοτύρι σαγανάκι.
Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Αθήνα, τηλ.: 21 0381 4525 | Καθημερινά 10.00-23.30 | Κυριακή 10.00-18.00
Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς
Αν δεν στο έχουν πει, αυτό το στέκι του Μυτιληνιού, δεν πρόκειται να το ανακαλύψεις παρά μόνο τυχαία. Κι ας βρίσκεται στα πέριξ του Συντάγματος και μάλιστα σε μια ανήλιαγη και ήσυχη στοά, στην οδό Λέκκα, που ενώνει την Καραγιώργη Σερβίας με την Κολοκοτρώνη.
Είναι ένα μεζεδοπωλείο-όαση στο πολύβουο κέντρο που μοσχομυρίζει φρέσκια κουτσομούρα, τραγανά καλαμαράκια και δροσερά ούζα και τσίπουρα. Δοκίμασε κολοκυθοκεφτέδες και σαρδέλα παντρεμένη, αν προλάβεις.
Φρόντισε να αποφύγεις να πας Σάββατο μεσημέρι που γίνεται κυριολεκτικά λαϊκό προσκύνημα, αλλά και τις καθημερινές, τις ώρες αιχμής, θα χρειαστείς λίγη υπομονή μέχρι να καβατζώσεις ένα τραπεζάκι. Έχει σάλα αλλά εμείς είμαστε «της στοάς». Όπου κι αν κάτσεις θα απολαύσεις φρέσκα, νόστιμα και φτηνά πιάτα έστω κι αν μετά θα κουβαλήσεις μαζί σου μυρωδιές τηγανίλας.
Λέκκα 22, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3227298 | Καθημερινά: 12.00-21.00
Καραμανλίδικα του Φάνη
Κατεβαίνοντας στη Σωκράτους, στη γωνία με την Ευριπίδου θα δεις τη φημισμένη μπακαλοταβέρνα τα Καραμανλίδικα του Φάνη. Εκεί από το 2015, μπορείς να αγοράσεις τα εξαιρετικά αλλαντικά και τυριά από όλη την Ελλάδα ή να απολαύσεις τη παρεΐστικη ατμόσφαιρα του μεζετζίδικου -όπως το ονομάζει ο Φάνης- με ούζο, τσίπουρο και μεζέ.
Μικρά τραπέζια, μεζέδες με δυνατές γεύσεις σε μια μοδάτη ζεστή ατμόσφαιρα, με την πίσω όμορφη εσωτερική αυλή και το ταρατσάκι με την υπέροχη θέα να έχουν γίνει αγαπημένα σημεία.
Αξίζει να δοκιμάσεις φίνο βοδινό καβουρμά, παραδοσιακή παστουρμαδόπιτα της Ανατολίας, «λουκάνικο κεφτέ», ρεβυθάδα σπέσιαλ, αυγά μάτια τηγανητά με πατάτες, γιαουρτλού με πίτες και άλλα μερακλίδικα μεζεδάκια.
Λίγους μήνες πριν, άνοιξε και δεύτερο μαγαζί χαμηλά στην Ερμού, αλλά εμείς πάντα προτιμούμε στο πρώτο της Σωκράτους, που είναι ανάμεσα στα ατμοσφαιρικά μαγαζιά της αγοράς, στην καρδιά της Αθήνας, στο ιστορικό κέντρο με τα γραφικά σοκάκια και τις ατέλειωτες περατζάδας ντόπιων και τουριστών.
Σωκράτους 1 και Ευριπίδου & Ερμού 119, τηλ.: 210 3254184 | Δευτέρα – Σάββατο 12:00 – 23:00
Ντόπιος
Ο Ντόπιος είναι το πιο σύγχρονο ελληνικό μεζεδοπωλείο, του κέντρου της Αθήνας. Οι ιδιοκτήτες του, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις γιατί απλά είναι οι πολυαγαπημένοι μας Αντρέας και Γιώργος Πιτσιλής του θρυλικού Rock & Roll και του Ballthazar. Με ευθύνη πλέον της νέας γενιάς, των νεαρών γιων τους στα ηνία και τον κορυφαίο σεφ μας Χριστόφορο Πέσκια στην κουζίνα, γεννήθηκε ένας μοδάτο καφενείο με επιτυχημένες παραδοσιακές νότες.
Μαρμάρινα τραπέζια στα χρώματα της ελιάς, εξαιρετικός εξωτερικός χώρος κάτω από τον τεράστιο πλάτανο, με θέα στο βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων.
Ανοιχτό από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, απευθύνεται σ’ όλο εκείνο το πολυμορφικό κοινό της όμορφης γειτονιάς. Ένα στέκι όπου μπορείς να τσιμπήσεις κάτι ή να φας κανονικά, να πιείς και να κουβεντιάσεις, ακόμα και να φλερτάρεις ή να διασκεδάσεις χαλαρά και ανεπιτήδευτα, με ελληνικές μουσικές, όταν η παρέα σηκώνει γλέντι.
Ένα μοναδικό μενού που πρωτοτυπεί αλλά και επαναπροσδιορίζει την ελληνική κουζίνα με νέα δεδομένα. Μεζέδες with a twist, φιλικές τιμές με ελληνικά επώνυμα προϊόντα όπως καπνιστό χέλι του Γείτονα, αυγοτάραχο Τρικαλινού. Δοκιμάστε ντόπια όσπρια με άποψη (ρεβυθάδα με κρέμα μανούρι), κεμπάπ με κρέμα αβοκάντο, ολόλευκη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με dressing πιπεριάς Φλωρίνης (η γνωστή θεϊκή του Πέσκια) εξαιρετικές τριπλοτηγανισμένες καραμελωμένες πατάτες. Ντολμαδάκια γιαλαντζί με ψευτογιαούρτι (vegan γιαούρτι από cashews) και καλαμάρι γεμιστό με σπανακόρυζο, και θαλασσινό αυγολέμονο.
Τι άλλο να πω; Ευτυχώς που λόγω θέσης, που περνάνε από μπροστά του εκατοντάδες τουρίστες που το επισκέπτονται, μας προβάλει στην υφήλιο.
Σκουλενίου 1 & Ευριπίδου, τηλ.: 210 3310049 | Καθημερινά: 12.30 -00.30
Ραφίκι
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη rafiki (@rafiki___)
Όταν βρεθείς στην απόκοσμη ακόμα γειτονιά του κέντρου τον Βοτανικό, όπου έχουν μαζευτεί πανέμορφα μεζεδοπωλεία και νεοκαφενεία, ανάμεσα σε θεατρικά εργαστήρια, σχολές χορού αλλά και συνεργεία αυτοκινήτων και μαγαζιά με ανταλλακτικά, θα πας για μεζέ στο Ραφίκι.
Κρυμμένο σε έναν σχεδόν έρημο σοκάκι του Βοτανικού, βγάζει τραπεζάκια στον πεζόδρομο. Εδώ μαζεύονται μεγάλες παρέες που αγαπάνε τον καλό μεζέ και την καλή παρέα. Σερβίρει εκλεκτά μεζεδάκια πειραγμένα, που συνοδεύουν ούζα, τσίπουρα και μπύρες. Μαστέλο με ντοματίνια κονφί και τσάτνυ πιπεριάς, μπαμπαγκανούς, χοιρινά μπριζολάκια με γλάσο. Επιτυχημένο αμερικάνικης προέλευσης mac and cheese, με καπνιστό σύγκλινο. Εδώ θα βρεις μιας νέας γενιάς μεζέδες από με fusion άποψη που διαχειρίζονται με εντιμότητα.
Πέλλης 22, Βοτανικός, τηλ.: 210 3464717 Καθημερινά 12.00-24.00