Τα βασικά είμαι σίγουρος ότι τα ξέρεις. Έχει γεννηθεί στην Κούβα, είναι ένας απλός συνδυασμός ρούμι, λάιμ και ζάχαρης και ταιριάζει τέλεια με το καλοκαίρι. Όμως το daiquiri έχει υπέροχη ιστορία και αυτό θα αναλύσουμε πίνοντας το σε ένα παγωμένο coupe ποτήρι. Αφορμή για να ασχοληθούμε με αυτό το υπέροχο cocktail ήταν το Daiquiri throwdown που έλαβε χώρα στο Red Nose bar του Βόλου και ανέδειξε τον μεγάλο νικητή για τον διαγωνισμό που έλαβε χώρα στις τέσσερις πόλεις της Θεσσαλίας με την υποστήριξη της Bacardi.
Για να το φτιάξουμε όμως πρώτα πάμε να δούμε την συνταγή του:
- 1 Κουταλιά της σούπας λευκή ζάχαρη ή 20 ml σιρόπι ζάχαρης
- 25 ml Φρέσκος χυμός lime
- 50 ml κουβανέζικο ρούμι
- Πολύ Πάγο
- 1 shaker για κοκτέιλ
Διαδικασία:
- Βάλτε τη ζάχαρη ή το σιρόπι σε ένα σέικερ και στίψτε μέσα τον χυμό του λάιμ.
- Προσθέστε το ρούμι και πάγο.
- Ανακινήστε ζωηρά για περίπου 15 δευτερόλεπτα.
- Σουρώστε σε ποτήρι coupe martini.
Στην υγεία σας!
Η ιστορία του
Αυτός ο απλός συνδυασμός, σύμφωνα με το Imbibe του David Wondrich, έγινε το «πρώτο αληθινό κλασικό κοκτέιλ που εφευρέθηκε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών». Ο Charles H. Baker, συγγραφέας του The Gentleman’s Companion του 1939, αναφέρει ότι το cocktail γεννήθηκε από την ανάγκη να γίνει εύγευστος ο συνδυασμός ρουμιού και νερού (τότε χρησίμευε ως προληπτικό πόσιμο φάρμακο για την ελονοσία). Η λύση ήταν ένα στημένο λάιμ και λίγη ζάχαρη και κάπως έτσι το φαρμακευτικό μείγμα έγινε πιο ευχάριστο.
Όπως θα φαντάζεσαι η ιστορία του ξεκινάει από πολύ παλιά και συγκεκριμένα το 1898. Τότε, ο Roosevelt είχε βγει νικητής από τη μάχη του San Juan και οι Αμερικάνοι είχαν αρχίσει να εκμεταλλεύονται τα ορυχεία της Κούβας. Μία από τις παραλίες στις οποίες είχε κάνει απόβαση ο αμερικανικός στρατός ήταν αυτή της περιοχής Daiquiri. Εκεί, υπήρχε και ένα ορυχείο με πλούσια κοιτάσματα την εκμετάλλευση του οποίου είχε αναλάβει ο Αμερικάνος αρχιμηχανικός Jennings Cox. Ο Cox και η ομάδα του εργάζονταν στην οροσειρά της Sierra Maestra, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη Daiquiri.
Η αμερικανική κυβέρνηση, για να δελεάσει τους πολίτες να πάνε στην Κούβα για δουλειά αλλά και να προσπεράσουν την ελονοσία και τον κίτρινο πυρετό που ήταν σε έξαρση στην Κούβα, τους έδινε κίνητρα όπως μεγάλες ποσότητες καπνού αλλά και ρουμιού. Η ιστορία αναφέρει ότι ο Pagliuchi, ένας άλλος εργάτης στα ορυχεία και φίλος του Cox, ήταν ένας από τους καταλυτικούς παράγοντες στη δημιουργία του Daiquiri. Σε μία από τις συναντήσεις τους, αποφάσισαν να φτιάξουν ένα cocktail με τα υλικά που είχαν διαθέσιμα και σε αφθονία. Ρούμι, lime και ζάχαρη. Άλλες παραλλαγές της ιστορίας αναφέρουν ότι τους είχε τελειώσει το gin και έτσι κατέφυγαν στο ρούμι. Όποια από τις δύο και αν ισχύει, ο Cox εκείνη τη στιγμή δημιουργούσε το πρώτο Daiquiri.
Το όνομά του
O Cox όμως δεν ήταν ο πρώτος δημιουργός αλλά ο ονοματοδότης του cocktail. Μερικοί εργάτες από τα ορυχεία ξεκινούσαν την ημέρα τους στις 8 το πρωί σε ένα μπαρ όπου κατέβαζαν 3-4 cocktails πριν πιάσουν δουλειά. Μία μέρα τους βλέπει ο Cox να πίνουν το μείγμα από ρούμι, lime και ζάχαρη και τους λέει «κύριοι πίνουμε αυτό το υπέροχο ποτό εδώ και τόσο καιρό αλλά ακόμη δεν του έχουμε βρει ένα όνομα. Μήπως ήρθε η ώρα;». Δεν πήρε απάντηση, οπότε συνέχισε ο ίδιος. «Όλοι μας δουλεύουμε στο Daiquiri και όλοι μας ήπιαμε για πρώτη φορά αυτό το ποτό εδώ. Ας το ονομάσουμε Daiquiri».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lucio Tucci (@drinksmixworld)
Το Daiquiri έφτασε στην Αμερική από τον Ναύαρχο Lucius W. Johnson, έναν αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Κούβα και την ερωτεύτηκε. Ερωτεύτηκε και το Daiquiri και προέτρεπε τους ναύτες του να το δοκιμάσουν. Σύμφωνα με την ιστορία, εκείνος ήταν που το εισήγαγε στο Στρατό και το Ναυτικό στην Ουάσινγκτον και στο University Club της Βαλτιμόρης. Από εκεί άρχισε να εξαπλώνεται, και πολλοί bartenders το έμαθαν. Το cocktail αρχικά αποτελούσε ένα punch που σερβιριζόταν σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Στην πορεία όμως μπήκε μέσα σε shaker και απέκτησε τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα.
Το Hemingway daiquiri
Το Hemingway Daiquirí γνωστό ακόμα και ως Papa Doble ή Hemingway Special είναι ένα πολύ δημοφιλές classic cocktail που πήρε το όνομά του από τον διάσημο συγγραφέα της δεκαετίας του 1920 και του ‘30, Ernest Hemingway ο οποίος λάτρευε το κλασικό daiquiri. Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Hemingway είχε πάθος με το αλκοόλ. Πολλές φορές, τα βιογραφικά του βιβλία όπως το ‘A Moveable Feast‘ περιλαμβάνουν αμέτρητες ιστορίες για καταστάσεις που έπινε με άλλους λογοτέχνες φίλους του στο Παρίσι και μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του το δαπανούσε σε μπαρ.
“Don’t bother with churches, government buildings or city squares. If you want to know about a culture, spend a night in it’s bars.”
Ο Hemingway ήταν πολύ επιλεκτικός στο τι έπινε. Αφού πέρασε ένα χρόνο στην Κούβα, ο Hemingway ερωτεύτηκε το Daiquiri. Η ιστορία λέει ότι, το 1921, ο Hemingway μπήκε στο μαγαζί αναζητώντας τουαλέτα. Λέγεται λοιπόν πως όταν δοκίμασε το διάσημο frozen Daiquirí που του σέρβιρε ο Constantino Ribailagua, επικεφαλής του μπαρ El Floridita της Αβάνα, είπε: ‘Πολύ ωραίο είναι, αλλά θα το προτιμούσα χωρίς ζάχαρη και διπλάσιο ρούμι’. Ο ίδιος ο συγγραφέας υπέφερε από μια κληρονομική ασθένεια η οποία μπορούσε να οδηγήσει σε διαβήτη και δεν μπορούσε να καταναλώσει ζάχαρη. Έτσι, η αυθεντική συνταγή ήταν όπως ακριβώς την ζήτησε από τον Constantino. Χρόνια αργότερα, όταν ο επικεφαλής του El Floridita ήταν ο Antonio Meilan, πρόσθεσε μαρασκίνο και χυμό γκρέιπφρουτ ενώ η προσθήκη ζάχαρης έγινε αργότερα ώστε η συνταγή να είναι πιο αρεστή. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει ολόκληρο άγαλμα στο El Floridita της Αβάνα, εκεί ακριβώς που το έπινε ο Hemingway.
Τι έγινε στο Daiquiri Throwdown
Το Daquiri Throwdown ηταν ένα spin off competition στα πλαίσια του Pina Colada challenge το οποίο έλαβε χώρα στις τέσσερις πόλεις της Θεσσαλίας. Ο τελικός έγινε στην υπέροχη πόλη του Βόλου και συγκεκριμένα στο Red Nose bar όπου διαγωνίστηκαν τα bar:
- Barley Bar από την Λάρισα @thebarley_bar
- Cadillac Records Cocktail Bar Radio από την Καρδίτσα @cadillac_records_bar
- Charlot από την Καρδίτσα @charlot_pastrybar
- UPPER από την Λάρισα @upper.spaceforeveryone
Τα τέσσερα bar μας παρουσίασαν την δική τους οπτική για το τέλειο daiquiri και ο κόσμος επέλεγε και ψήφισε το αγαπημένο του με τις μπλε μάρκες που πάνω είχαν την νυχτερίδα της bacardi. Τελικός νικητής αναδειχθηκε το Barley Bar από την Λάρισα το οποίο μάζεψε τις περισσότερες μάρκες και θα ταξιδέψει στο Ηράκλειο για τον τελικό του Pina Colada Challenge.
Η υπέροχη βραδιά η οποία είχε στην διοργάνωση την σφραγίδα των Στέφανου Δραγανιδάκη και Γιάννη Κίτσου εκτός από νόστιμα cocktails είχε ανεβαστική μουσική από τον Dj Achilleas Dalavikas. Για άλλη μια φορά η μπαρ σκηνή της Θεσσαλίας έδειξε πόσο ενωμένη είναι πόσο υπέροχα πράγματα μπορεί να διοργανώσει.
Α` δημοσίευση: 03.10.2022