Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο Αθηναίος γνώριζε το κρέας όπως το έμαθε από μικρός, είτε στο χωριό του είτε στις ταβέρνες. Όμως αυτό άλλαξε, με μαγαζιά που έβαλαν στόχο να μας μάθουν για κοπές, για ταρτάρ και καρπάτσιο, για dry aged και άλλα πολλά, που έμοιαζαν πολύ έξω από την κουλτούρα μας. Κάπως έτσι, σήμερα η Αθήνα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει μαγαζιά που ξέρουν τι θα πει καλό κρέας και το προσφέρουν με τον καλύτερο τρόπο.
Basegrill Athens
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Basegrill Athens (@basegrillathens)
Ένα από τα παλαιότερα καρνιβορικά στέκια της πόλης, το οποίο από το 2005 κατάφερε να φέρει στα δυτικά προάστια όλους τους φανατικούς λάτρες του κρέατος. Αν δεν έχεις πάει ακόμα στο Basegrill, τότε ίσως να μην αγαπάς πραγματικά το κρέας και για να επανορθώσεις θα πρέπει να πας άμεσα. Ένας λιτός και προσεγμένος χώρος με ξύλινα πατώματα, αλλά και μία βιτρίνα-ψυγείο όπου εκτίθενται υπέροχες κοπές κρεάτων. Οι αδερφοί Λιάκοι, Βαγγέλης, Σπύρος και Γιάννης, έχουν καταφέρει με τη μοναδική τους ποιότητα αλλά και τη συνέπειά τους να γίνουν γνωστοί σε όλη την Αθήνα. Εκτός από τα υπέροχα κρέατά τους, έχουν και μερικά πιάτα που αποτελούν ορόσημα για το Basegrill, όπως οι πατάτες με τα αυγά, το βοδινό ταρτάρ με αυγοτάραχο Τρικαλινού, αλλά και το καρπάτσιο που σερβίρεται με φύλλα ρόκας.
Λ. Κωνσταντινουπόλεως 64 και Αμμοχώστου Περιστέρι, 210 5757 455
Γίδι
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη gidi_metamorfosi (@__gidi_)
Ένας άλλος κρεατικός προορισμός βρίσκεται στη Μεταμόρφωση. Το Γίδι από το 2017 προσφέρει σε έναν παραδοσιακό και απλό χώρο με μια όμορφη αυλή γεύσεις από το παρελθόν, που συνδυάζουν την παράδοση με την υψηλή ποιότητα. Ο Γιάννης Κουστένης στην κουζίνα ψήνει άρτια το οποιοδήποτε κρέας, με το προσούτο προβατίνας να ξεχωρίζει, όπως και η σπαλομπριζόλα αγελάδας που λιώνει στο στόμα. Ένα highlight του μαγαζιού είναι όταν στήνουν και ψήνουν αντικριστό με τον παραδοσιακό κρητικό τρόπο, που το αποτέλεσμα είναι ένα κρέας να γλείφεις τα δάχτυλά σου…
Λεωφόρος Τατοΐου 17 Μεταμόρφωση, 210 2828 848
Steak Alive
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη steakaliveathens (@steakaliveathens)
Κι όμως, υπάρχει και ένα κρεατάδικο στον Κορυδαλλό, με υπέροχο χώρο και art deco γραμμές. Αρχικά, αυτό που ξεχωρίζει στο κρεατάδικο του Κορυδαλλού είναι ο χώρος, αφού φιλοξενείται σε ένα νεοκλασικό της δεκαετίας του 30. Όμως το Steak Alive δεν μένει μόνο εκεί, αφού το κρέας που προσφέρει είναι υψηλής ποιότητας και θα βρεις εκλεπτυσμένες κοπές. Picanha, hanger steak, rib-eye, tomahawk, steak au poivre αλλά και burgers είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που θα σε κάνουν να πας και να ξαναπάς.
Κρήτης 23 & Αγίου Γεωργίου 76, Κορυδαλλός, τηλ. 210 4952000
Beefbar Athens
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Beefbar | Athens (@beefbar_athens)
Πριν από τρία χρόνια, μαζί με το Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ήρθε στην Αθήνα και το κοσμοπολίτικο Beefbar του Riccardo Giraudi. Σε έναν άκρως καλοκαιρινό και πολυτελή χώρο απλώθηκε όλο το διάσημο και παγκόσμιο καρνιβορικό project, σε δύο επίπεδα, με το πάνω να φιλοξενεί το bar και το κάτω την κουζίνα. Η θέα του είναι το δεύτερο καλύτερο πράγμα μετά τα κρέατα που θα βρεις στον κατάλογο, με premium κοπές από ποιοτικές φάρμες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, ενώ προσφέρει και certified Kobe beef.
Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένη, 210 9670 700
Brutus Tavern
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Taste Gr (@tastegr)
Στην καρδιά του Κολωνακίου, σε έναν ενδιαφέροντα χώρο, πίσω από τις μακριές κόκκινες κουρτίνες βρίσκουμε το Brutus Tavern. Η αισθητική του, μοναδική, με καθρέφτες και δερμάτινα έπιπλα που εντυπωσιάζουν, ενώ όλα τα πιάτα του περιστρέφονται γύρω από το κρέας, σε κάθε μορφή, είδος και ψήσιμο. Το μενού υπογράφει ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου.
Λεβέντη 3 Αθήνα, 210 7240 45
Ταβέρνα Θανάσης 1948
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 𝗧𝗮𝘃𝗲𝗿𝗻𝗮 𝗧𝗵𝗮𝗻𝗮𝘀𝗶𝘀 𝗲𝘀𝘁. 𝟭𝟵𝟰𝟴 (@thanasis_1948)
Άλλη μια παραδοσιακή ταβέρνα που χωρίς φανφάρες και υπερβολές κατάφερε να προσεγγίσει τον κόσμο. Στον Θανάση θα βρεις καλό και ποιοτικό κρέας, το οποίο κάθε χρόνο εμπλουτίζεται. Καπνιστό black angus, πικάνια, tomahawk, είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ της παραδοσιακής ταβέρνας, η οποία στέκει στο ίδιο μέρος από το 1948.
Κωνσταντίνου Καβάφη 48, Αθήνα, 210 2288675
Drakoulis Dry & Raw
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DRAKOULIS Dry & Raw (@drakoulisdryandraw)
Το project του Στράτου Δρακούλη ξεκίνησε από τη Βούλα, ενώ τον Οκτώβριο του 2021 επεκτάθηκε και στην Κηφισιά, σε έναν εντυπωσιακό και άκρως προσεγμένο χώρο. Η φιλοσοφία του Drakoulis Dry & Raw περιστρέφεται γύρω από comfort γεύσεις, καθώς και την προσφορά μιας premium κρεατοφαγίας με ιδιαίτερα πρωτοποριακό τρόπο, επιτρέποντας στους καλεσμένους του να επιλέξουν τα steaks της αρεσκείας τους όπως θα έκαναν σε ένα κρεοπωλείο, αλλά να τα απολαύσουν έτοιμα και με το ψήσιμο της αρεσκείας τους στην άνεση του εστιατορίου.
Πεντέλης 1, Κηφισιά, 210 7548 348
Α` Δημοσίευση: 12.06.22 Updated: 15.02.23