fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
7 στάσεις για φαγητό στη Λίνδο και τα πέριξ
lindos

7 στάσεις για φαγητό στη Λίνδο και τα πέριξ

Αυτάρκης και γοητευτική, με κοσμοπολίτικες ρίζες, που πάνε πίσω μερικούς αιώνες· αρχιτεκτονική, που θυμίζει Κυκλάδες παρά Δωδεκάνησα, όμορφες παραλίες και την Ακρόπολη στην κορυφή ενός βράχου, η Λίνδος είναι ιδανική για φθινοπωρινές διακοπές.  Παράλληλα, η εξέλιξή της στο γαστρονομικό επίπεδο, θα σας ευχαριστήσει με έντιμη, αληθινή κουζίνα αλλά και ενδιαφέρουσες νεωτεριστικές μαγειρικές, που σερβίρονται μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, που κλείνει η σεζόν για το σμαραγδένιο νησί των Ιπποτών.

mayrikos

Μαυρίκος: Ιστορία και γαστρονομία σε μια δροσερή αυλή

Με ιστορία από το 110 ετών ο «Μαυρίκος», είναι ένα μνημείο για την τοπική γαστρονομική σκηνή και όχι μόνο. Σε στρατηγικό σημείο, στην πλατεία της Λίνδου, με επίκεντρο την “πράσινη” σκεπαστή βοτσαλόστρωτη αυλή, έχει φιλοξενήσει ένα διάσημο και μη πελατολόγιο, (έχει φιλοξενήσει από αρχηγούς κρατών, εστεμμένους και σταρ του Χόλιγουντ) αποτελώντας τοπόσημο για τη νεότερη ιστορία της Ρόδου. Σ΄ένα γοητευτικό σύνολο με λευκές αραμπέσκ αψίδες, τα χαρακτηριστικά δωδεκανησιακά κεραμικά πιάτα στους τοίχους και τα στρωμένα με λευκά, λινά τραπεζομάντιλα τραπέζια, ο Δημήτρης Μαυρίκος στη σάλα και ο αδελφός του Μιχάλης στην κουζίνα, εστιάτορες τρίτης γενεάς συνεχίζουν την παράδοση που ξεκίνησε ο παππούς τους, ο οποίος ήρθε από τη Μασσαλία στις αρχές του αιώνα.

Στο βασικό μενού οι παραδοσιακές τοπικές συνταγές, συναντούν τις ιταλικές αναφορές -επιρροή από την εποχή της ιταλικής κατοχής του νησιού-, η γνώση επιτρέπει τους νεωτερισμούς ενώ τα φρέσκα ψάρια και λαχανικά  δίνουν αφορμές για ιδιωματικά πιάτα ημέρας που αναγράφονται στον μαυροπίνακα, και δίνουν χαρακτήρα στην κουζίνα, ανανεώνοντας διαρκώς το ενδιαφέρον. Η μπρουσκέτα με ημίπαστη σαρδέλα και κρίταμο, η λαχταριστή ψητή κοιλιά τόνου με πατατοσαλάτα και κάπαρη, το λιγκουίνι με απαλή σαν βούτυρο -δική τους- μποτάργκα, ξύσμα λεμονιού και σκόρδο και οι ροδέλες από καλαμαράκια με σαφράν, παντζάρι και κρέμα περγαμόντο στήνουν ένα αξιομνημόνευτο λινδιακό τραπέζι.

Info: Πλ. Λίνδου, τηλ.: 22440 31232, Ανοιχτό : Απρίλιος – Οκτώβριος, καθημερινά, μεσημέρι – βράδυ

 

cezar meze

Cesar Meze Bar: Δείπνο κάτω από τα αστέρια

Η ρομαντική βόλτα στη βραδινή βερσιόν της στιλάτης παλιάς πόλης της Λίνδου, βρίσκει την πιο κατάλληλη κατάληξή της στην ταράτσα του «Cesar Meze Bar» που ατενίζει απρόσκοπτα την φωτισμένη Ακρόπολη της Λίνδου αλλά και την μοναδική αρχιτεκτονική του οικισμού.

Ο σεφ Σταύρος Κουστένης παραμένει εδώ και μερικά χρόνια στο τιμόνι της κουζίνας του Cesar Meze Bar, κι επαναπροσδιορίζει την έννοια του comfort «μεζέ» δίνοντας γευστικά δείγματα του ταλέντου και της δεξιοτεχνίας του, με κεφάτα, δημιουργικά πιάτα της σύγχρονης Αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας. Από τα χειροποίητα ψωμιά και τα ευρηματικά amuse bouche η εμπειρία επεκτείνεται στα ντάμπλινγκ μουσακά με καπνιστή μελιτζάνα, το εξαιρετικό τάκος με τόνο σε ζύμη λαδόπιτας και το vitelo tonnato σερβιρισμένο σε μεδούλι και κλείνει με έναν μπακλαβά που αφήνει τα αρώματά του να σε συντροφεύσουν για καιρό.

Ιnfo: Λίνδος, τηλ. : 22440 31410,  Ανοιχτό: Μάιος – Οκτώβριος, Καθημερινά 10.00 – 00.00

Five Senses

Five Senses: Fine dining με ροδίτικη εσάνς

Ο σεφ Δημήτρης Κονταράτος έχει βρει στο εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου Lindos Blu, πεδίο μαγειρικής δόξας. Διανύοντας τον τρίτο χρόνο της συνεργασίας του, με concept και πρωτοποριακή ματιά παραδίδει μια εντυπωσιακά πολύπλευρη δουλειά που αντικατοπτρίζεται στις καλοδουλεμένες γεύσεις και υφές, στις τεχνικές -όπως η αντικατάσταση του αλατιού υλικά όπως το θαλασσινό νερό, η άλμη και το πλαγκτόν-, αλλά και στα custom made 3D print σκεύη, που βάζουν όλες τις αισθήσεις στο παιχνίδι της απόλαυσης.

Η υψηλή γαστρονομία συναντά το άψογο art d la table και το εξαιρετικό service, στον γαλήνιο κόλπο των Βλυχών, με πιάτα που διηγούνται ιστορίες. Από το ελληνικό fusion σεβίτσε με ημίπαστο φαγκρί, απίθανο κρίταμο σορμπέ και ζωμό χωριάτικης, την γαμήλια κουλουριά με κωλοχτύπα, τη στραπατσάδα με αυγό ορτυκιού, σουτζούκι και φουα γκρα  ως το σουπιοκαλάμαρο με χόρτα, φουσκόγαλο, σπινιάλο και παστουρμά καμήλας. Στα γλυκά ο pastry chef Λάζαρος Χατζησάββας προτείνει αρχαγγελίτικο ματσόγαλο με εξαιρετική κρέμα, ενώ μνεία χρίζει και η εμπειρία του ψωμιού που έρχεται σε ειδικό ξύλινο box, με το ελαιόλαδο σε καντήλι που το κρατά ζεστό.

Info: Ξεν/χείο Lindos Blu, τηλ.: 22440 32110, Ανοιχτό: Μάιος – Οκτώβριος, Καθημερινά 19.00 – 00.00

hellas

Hellas: Τοπική παράδοση με υψηλά στάνταρντς

Ο νεαρός σεφ Κυριάκος Ιακωβίδης με θητεία στο Botrini’s από το 2009 που ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε μια αναβάθμιση του εστιατορίου, που φέτος, παρέα με την σεφ Ειρήνη Γεωργουδιού (νικήτρια Top chef 2021) βρίσκει την καλύτερη έκφρασή της. Το ταλαντούχο δίδυμο σε μια αέναη ενασχόληση με την τοπική παράδοση, αναζητά συνταγές που γράφουν την ιστορία του νησιού με υψηλά στάνταρντς, συλλέγει υλικά -κι εκτός σεζόν- και παραδίδει ένα μενού γευσιγνωσίας, που βάζει τους Πεύκους στο ραντάρ των foodies. Στο σερί της απόλαυσης μπαίνουν, τα γιαπράκια θαλασσινών, τουτέστιν, γεμιστά κυκλαμινόφυλλα με φινόκιο και φανταστική κρέμα αυγολέμονου, το χειροποίητο αλλαντικό με σφουγγάρι τομάτας και «σύνορο», το ημίσκλητρο τυρί της περιοχής, το λινδιακό γαριδάκι με παντζαριοσαλάτα και το αρνάκι βλύχενο. Ωραία η ιδέα του pre-dessert που αναβιώνει τη λεμονάδα ΜΑΠΟΛΕ του 1950 που καθαρίζει ωραία και προετοιμάζει τον ουρανίσκο για το μελεκούνι, με την υπέροχη συμπύκνωση γεύσης όπου συμμετέχουν το αμύγδαλο, τα εσπεριδοειδή και το σουσάμι.

Info: Πεύκοι, Λίνδος, τηλ.: 22440 48316, Ανοιχτό: Μάιος – Οκτώβριος, Καθημερινά 17:30-23:30

noble
@Harry Zampetoulas

Noble Gourmet Restaurant: Γαστρονομική εμπειρία επιπέδου

Στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου «Elysium Resort & Spa» στην Καλλιθέα της Ρόδου, το εστιατόριο Noble με τον executive chef και πρεσβευτή της ροδίτικης κουζίνας Γιώργο Τρουμούχη -ο οποίος έχει αφιερώσει την πορεία του στην εξερεύνηση της παραδοσιακής κουζίνας και στα ντόπια υλικά- σερβίρει πρωτότυπες προσεγγίσεις με θέα στον κόλπο του Φαληρακίου.

Η γαστρονομική εμπειρία που -φέτος- συνυπογράφει ο νεαρός σεφ Σπύρος Κουγιός, παρουσιάζεται σε τέσσερα μενού γευσιγνωσίας (5, 7, 9 και 18 πιάτων) με καλά δουλεμένα πιάτα που παραμένουν κοντά στην παράδοση, παρά τους νεωτερισμούς.

Ξεχωρίζουν τα πιταρούδια, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά φαγητά της Ρόδου, που το προτείνουν με καβούρι, φούσκες και αχινό που σε χαϊδεύει με την αρμονία της θαλασσινής έντασης, το σουπιόρυζο, στη fine dining εκδοχή του με παλαιωμένο ρύζι, μελάνι σουπιάς και πορτοκάλι, αλλά και οι κουλούμπρες, ένα πιάτο με μπακαλιάρο και αγκινάρα σε υφές, χαβιάρι μπερ μπλαν με ελαιόλαδο, ένα νόστιμο σύνολο, με άρτια τεχνική και εμφάνιση.

Info: Ξεν. Elysium Resort & Spa, Καλλιθέα, Ρόδος, Τηλ.: 22410 45700, Ανοιχτό: Μάιος – Οκτώβριος, Καθημερινά 19 – 01.00

paragka

Παράγκα: Για νόστιμη ορεινή κουζίνα 

Η πανέμορφη διαδρομή που κάνεις μέσα από πεύκα, κυπαρίσσια και ελιές για να φτάσεις στο χωριό Απόλλωνα και στην Παράγκα του Γιάννη Ευθυμίου, ανοίγει ήδη την όρεξη.  Σ΄αυτή την ορεινή όαση στα 300 μ. υψόμετρο απολαμβάνεις ατόφια, τοπική κουζίνα βασισμένη στη ροδίτικη παράδοση. Ο καλοσυνάτος ιδιοκτήτης, ευαίσθητος μαγειρικά, παράγει το δικό του ελαιόλαδο κι άλλα προϊόντα (γλυκά, ντολμαδάκια, πουρέ από ρεβίθια) κι ανοίγει βιώσιμους κύκλους και συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς δημιουργώντας ένα μικρό μαγειρικό οικοσύστημα. Στην απροσποίητα όμορφη αυλή, με τα λουλούδια και τα βαμμένα μπλε τραπέζια οι καλοφαγάδες του νησιού και οι τουρίστες που γνωρίζουν πλέον το στέκι, απολαμβάνουν εκλεκτά κρέατα και αυθεντικά νόστιμα παραδοσιακά μαγειρέματα από τον ξυλόφουρνο, σερβιρισμένα σε πήλινα σκεύη. Σκορδάτα ρεβίθια, μυζυθρί (τηγανόψωμο) με γλυκό σταφύλι και αρμπαρόριζα, καπαμά (αρνάκι με γέμιση ρυζιού), κατσίκα ψημένη στο κόκκινο κρασί και κρεμμύδι, μαζί με ντόπια τυριά και ζεστό ζυμωτό ψωμί, που σερβίρεται με κλαδιά μυρτιάς και αλισφακιάς.

Info: Aπόλλωνα, τηλ.: 2246 091247 , Ανοιχτό Μάιος-Οκτώβριο καθημερινά εκτός Κυριακής, Νοέμβριος-Απρίλιος: Σαβ/κα

ilias lindos

Ηλίας: Οικογενειακή ταβέρνα με παραδοσιακή κατεύθυνση

Παντός καιρού και εποχής χωριό ο Έμπωνας, είναι η άτυπη πρωτεύουσα του αμπελιού του νησιού. Φιλοξενεί αρκετά οινοποιεία, -όπως αυτό του Αλεξανδρή- και μπορεί να μην εντυπωσιάζει με την γραφικότητά του, έχει όμως ταβέρνες ανοιχτές όλο τον χρόνο, όπως ο Ηλίας, που λειτουργεί από το 1989, με τον ιδιοκτήτη Ηλία Κωνσταντάκη να χειρίζεται τις σχάρες και τις σούβλες και τη γυναίκα του Ζαφειρία, να ισορροπεί ανάμεσα σ΄αυτά που θέλουν οι τουρίστες και στις αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές με αγνά τοπικά υλικά. Παράγουν το δικό τους ελαιόλαδο και φτιάχνουν το δικό τους λιαστό εμπωνιώτικο κρασί. 

Στην απλόχωρη σάλα με την παραδοσιακή διακόσμηση θα δοκιμάσετε πολύ καλή ποικιλία από ροδίτικα ψωμάκια: ξυγκόπιτα (ψωμί με μπόλια κατσικιού), λιόπιτα (ψωμί με ελιές και βότανα), λαζαράκι (γλυκό ψωμί με ξηρούς καρπούς), ωραία τραχανόσουπα με φρέσκια ντομάτα, χορτόπιτα με φρέσκο φύλλο, κόκορα με πλαστό μακαρόνι και μυζήθρα, κατσικάκι λαμπριάτικο που ψήνεται στους ατμούς του καλλυμένο με πλουμιστή ζύμη, γεμιστό με ρύζι και αρωματικά. Πολύ καλό στο τέλος και το χειροποίητο συκόπαστο με ξηρούς καρπούς.

Info: Έμπωνας, τηλ.: 22460 41415, Ανοιχτό: Όλο τον χρόνο

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα