Τώρα που χειμωνιάζει, τα μαζέματα με φίλους για καλό φαγητό ξαναμπαίνουν δυναμικά στο πλάνο. Εμείς προτείνουμε 4 κουτούκια στις γειτονιές του Πειραιά, με νόστιμο φαγητό και αυθεντική ατμόσφαιρα.
Δεν πηγαίνω συχνά στον Πειραιά, αν και έχω αγαπημένους φίλους. Δεν είναι ότι δε μου αρέσει. Το αντίθετο. Είναι μάλλον επειδή για εμάς του κέντρου, είναι κάτι σαν εκδρομή σε άλλη πόλη. Μια πόλη με έντονο χαρακτήρα, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και μεγάλη ιστορία. Είναι και επειδή είμαι λίγο τεμπέλα.. Όπως και να χει, την αυθεντικότητα του Πειραιά, τη βρίσκεις (ευτυχώς) ακόμα σε αρκετά μαγαζιά, από μαγειρεία μέχρι ψαροταβέρνες. Όσες φορές «έχω κατέβει» λοιπόν μέχρι εκεί, οι Πειραιώτες φίλοι μου έχουν φροντίσει να με πάνε σε μερικά από τα καλύτερα κουτούκια στις γειτονιές του Πειραιά, και για αυτά θα σας μιλήσω.
Η Ζωοδόχος Πηγή στα Καμίνια
Η Ζωοδόχος Πηγή, ξεκίνησε το 1944 ως μπακαλοταβέρνα που έβγαζε τα βασικά για να μη πίνουν οι θαμώνες τη ρετσίνα τους ξεροσφύρι. 80 χρόνια μετά, το οινομαγειρείο έχει περάσει στην τρίτη γενιά, στους Κώστα και Αλέξη Τσώλη. Κρυμμένο σ’ ένα στενάκι στα Καμίνια, ο μικρός του χώρος (κάντε κράτηση) μπορεί να έχει φρεσκαριστεί με διακριτικές αρτιστικ παρεμβάσεις, χωρίς όμως τις new age υπερβολές. Το φαγητό εδώ είναι παραδοσιακό, νόστιμο και καλομαγειρεμένο, οι μερίδες μεγάλες και οι τιμές μικρές.
Θα βρείτε και κάποια μη μαμαδίστικα πιάτα, όπως το λιβανέζικο με αραβικές πίτες γεμιστές με κιμά και γιαούρτι και το μπρόκολο αλά κρεμ, αλλά και πάλι δε ξεφεύγουν από τη λογική του οινομαγειρείου. Στο μενού υπάρχουν μερικά αστεράκια: εξαιρετικοί λαχανοντολμάδες (συνταγή της γιαγιάς), έξτρα μελωμένες πατάτες baby γάστρας, μαλακό συκώτι με σάλτσα πορτοκαλιού και εκείνο το κοντοσούβλι προβατίνας που ακόμα το σκέφτομαι.. Γενικά, πηγαίνετε με πεινασμένη παρέα και δοκιμάστε και το δικό τους ροζέ κρασί.
Διευθ: Κατσούλη 77, Πειραιάς / Τηλ: 210 4814438 / Ωράριο: 08:30-02:30, Κυρ. κλειστά
Ο Καπετάνιος στα Μανιάτικα
Εδώ και 45 χρόνια, ο Καπετάνιος είναι σταθερή αξία για όσους θέλουν να φάνε φρέσκο και πραγματικά value for money ψάρι. Χωμένο σ’ ένα αδιέξοδο, ή το ξέρεις ή βάζεις GPS για σιγουριά. Εδώ δεν έρχεσαι για το ντιζαινάτο περιβάλλον, αλλά για την ευχάριστη ατμόσφαιρα και κυρίως για τη γεύση. Αυτή νομίζω πως είναι και η ουσία μιας κλασικής ψαροταβέρνας που σέβεται τον εαυτό της. Αν θέλεις, διαλέγεις ψάρι από τον πάγκο, στο ζυγίζουν μπροστά σου και το ετοιμάζουν επιτόπου..
Διάσημο πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε, είναι η ψαρόσουπα. Η παραδοσιακή, με την πεντανόστιμη γεμάτη θάλασσα γεύση και το ψάρι να έρχεται ξεχωριστά, ολόκληρο στη μεγάλη πιατέλα μαζί με βραστές πατάτες, καρότα και σέλινο. Οι γαρίδες είναι ψημένες με μαεστρία και τις απολαμβάνεις ζουμερές όπως πρέπει, η ψητή σφυρίδα στα κάρβουνα και οι κουτσομούρες είναι εγγύηση, ενώ υπάρχει και μια ταραμοσαλάτα με τσίρο που αντίστοιχη δε νομίζω να έχετε ξαναφάει.
Διευθ: Τενέδου 4, Πειραιάς / Τηλ: 210 4206539 / Ωράριο: καθημ. 19:00-00:00, Δευτ. κλειστά
O Κατσόγιαννος στη Δραπετσώνα
Ο Κατσόγιαννος, στο ίδιο σημείο από το 1930, αρχικά λειτουργούσε ως γαλακτοπωλείο, έπειτα ως οικογενειακή μπακαλοταβέρνα και πλέον σερβίρει κλασικά παραδοσιακά πιάτα με δοκιμασμένες συνταγές που έχουν αντέξει στο χρόνο. Μπαίνεις μέσα και νιώθεις ότι βρίσκεσαι στη σάλα ενός σπιτιού περασμένων εποχών, με το μωσαϊκό του, τους παλιούς καθρέφτες, τις φωτογραφίες με τις κορνίζες της γιαγιάς, το παλιό τηλέφωνο και το ορίτζιναλ ξύλινο ψυγείο των 30ς που λειτουργεί ακόμα. Δεν είναι όμως ψευτοβίντατζ, αφού όλα εδώ έχουν μια συνέχεια και αυθεντικότητα.
Αν και θα βρείτε και θαλασσινά, συστήνω να κινηθείτε στα κρεατικά και τα μαγειρευτά του (αν είστε τυχεροί και πετύχετε). Στις σπεσιαλιτέ, τα αφράτα σμυρναίικα σουτζουκάκια βγάζουν όλα εκείνα τα υπέροχα αρώματα και τα κεφτεδάκια με ούζο που δεν κολυμπάνε στα λάδια, θα σας πάνε πίσω σε αυτά που έφτιαχνε κάποτε η γιαγιά σας. Για τη μέση αξίζουν τα παιδάκια και το κασερλί, οι τραγανές φλογέρες με κασέρι και παστουρμά. Αν βρείτε γιουβαρλάκια ή γεμιστά πάρτε τα.
Διευθ: Αγίου Παντελεήμονος 15, Δραπετσώνα / Τηλ: 210 4613209 / Ωράριο: καθημ. 13:00-23.00, Κυρ. 13:00-17:00, Δευτ. κλειστά
Ο Ζάχος στα Καμίνια
Τραπέζια καφενείου, βαρέλια κρασιού, ύφος και ατμόσφαιρα καπηλειού παλιάς κοπής. Ο Ζάχος είναι ένα οικογενειακό, ζεστό μικρό μαγαζί με πιστούς θαμώνες όχι μόνο από τον Πειραιά (κάντε και μια κράτηση), όπου θα έρθεις να φας φρέσκο ψάρι -ό,τι έχει κάθε φορά. Με ιστορία πίσω στα 60ς, ήρθε στα χέρια του κύριου Χρήστου και της οικογένειάς του στις αρχές του 2000. θα το βρείτε σ’ ένα δρομάκι στα Καμίνια και θα απολαύσετε απλές και εγγυημένα νόστιμα γεύσεις.
Αν και είναι στέκι για ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες παραδόξως έχει και μερικά καλά πιάτα σε κρέας, όπως η χοιρινή τηγανιά. Το τηγάνι του πάντως είναι ελαφρύ και βγάζει φανταστικά καλαμαράκια γόνο, γαρίδες και πεσκανδρίτσες, οι σαρδέλες στα κάρβουνα είναι πεντανόστιμες και τα καβουράκια του πρέπει να μπουν στη παραγγελία. Τα βραστά λαχανικά πάλι, κρατάνε τόσο όσο και είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για το ψάρι σας. Αν έχετε όρεξη για μπουγιαμπέσα, μη διστάσετε. Έχετε στα υπόψη, ότι οι μερίδες εδώ είναι πολύ τίμιες και στη σωστή τιμή.
Διευθ: Κομοτηνής 37, Πειραιάς / Τηλ: 210 4813325 / Ωράριο: καθημ. 11:00-11:45, Κυρ. 11:00-18:00, Δευτ. κλειστά