fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
3 εύκολες και νόστιμες φθινοπωρινές συνταγές για να κάνετε όλοι
φθινοπωρινές συνταγές

3 εύκολες και νόστιμες φθινοπωρινές συνταγές για να κάνετε όλοι

Με τον Σεπτέμβρη να είναι για τα καλά εδώ, ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για γευστικές φθινοπωρινές συνταγές. Εμείς σας προτείνουμε αλμυρή πίτα με κίτρινη κολοκύθα, ψωμί με παντζάρι και χαλούμι, και μελιτζάνες παπουτσάκια. Εσείς μένει να τις κάνετε!

 

Με τούτα και με κείνα το φθινόπωρο κάνει δειλά την εμφάνιση του. Μας προετοιμάζουν λίγο τα φύλλα που αρχίζουν να κιτρινίζουν, λίγο οι βροχές και οι συννεφιές, λίγο το απαραίτητο ζακετάκι στη βραδινή βόλτα. Μαζί με αυτά, εμφανίστηκαν τα μήλα της εποχής, τα αχλάδια, οι κίτρινες κολοκύθες, τα νοστιμότατα παντζάρια και οι όψιμες μελιτζάνες.  Όλα μαζί κι ένα-ένα χωριστά, τα φθινοπωρινά φρούτα και ζαρζαβατικά, κρύβουν μέσα τους τη νοστιμιά και τα αρώματα της εποχής. Ακολουθούν 3 ιδέες για εύκολα φθινοπωρινά μαγειρέματα που θα σας ενθουσιάσουν!

Αλμυρή πίτα με κίτρινη κολοκύθα

 

3 εύκολες και νόστιμες φθινοπωρινές συνταγές για να κάνετε όλοι - FlagInLife
Πηγή: dhmoi.gr

Υλικά

Για το φύλλο

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 φλιτζ. νερό χλιαρό περίπου

Για τη γέμιση

  • 2 κιλά καθαρισμένη κολοκύθα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
  • 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζ. ρύζι Καρολίνα
  • 5 αυγά
  • 200 γρ. φέτα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε σ’ ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα και το ρύζι και ανακατεύουμε περίπου για 15΄, έως ότου πιούν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, κατεβάζουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Μετά βάζουμε τη φέτα και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Για το φύλλο

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Κάνουμε μία λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξίδι. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη εύπλαστη που να μη κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Έπειτα, χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα και κάνουμε μπαλάκια. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30τουλάχιστον λεπτά.

Σύνθεση

Ανοίγουμε τέσσερα πολύ λεπτά φύλλα. Λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 30 ή 32 εκ. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο, το λαδώνουμε με πινέλο και απλώνουμε από πάνω και το δεύτερο φύλλο. Αδειάζουμε τη γέμιση. Γυρνάμε πάνω στην πίτα τα φύλλα που προεξέχουν από τις άκρες του ταψιού. Τοποθετούμε τσαλακωμένο το τρίτο φύλλο και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τελειώνουμε απλώνοντας το τελευταίο φύλλο επίσης τσαλακωμένο. Χαράσσουμε σε λωρίδες, αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό. Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Όταν κρυώσει, κόβουμε την κολοκυθόπιτα σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Ψωμί με παντζάρι και χαλούμι

3 εύκολες και νόστιμες φθινοπωρινές συνταγές για να κάνετε όλοι - FlagInLife
Πηγή: cookpad.com

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 250 ml. γάλα
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 18 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ελάχιστο αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1/2 κιλό παντζάρια καθαρισμένα ωμά
  • 1/2 φλιτζ. φιστίκια Αιγίνης αλμυρά χοντροκομμένα
  • 200 γραμ. χαλούμι κομμένο σε κύβους
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Αναμειγνύουμε το γάλα με τη ξηρή μαγιά σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί το μείγμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μείγμα της μαγιάς στο κάδο του μίξερ και χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα. Βάζουμε το βούτυρο λιωμένο και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 8-10 λεπτά μέχρι να καταφέρουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι. Λαδώνουμε ένα μπολ, το βάζουμε μέσα, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου, για 1 περίπου ώρα. Τέλος, ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε το ζυμάρι μας με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.

Για τη γέμιση

Πολτοποιούμε στο μούλτι το παντζάρι και το αφήνουμε να στραγγίξει σε σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά. Απλώνουμε τη σάρκα του παντζαριού σε όλο το ζυμάρι και πασπαλίζουμε με τα φιστίκια. Σκορπίζουμε τους κύβους του τυριού εδώ κι εκεί και

τυλίγουμε το ζυμάρι σε ρολό καρβέλι. Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα ή ένα ταψί με λαδόκολα και τοποθετούμε το ρολό. Αλείφουμε με λάδι και ραντίζουμε με νερό. Αφήνουμε 1 ώρα να ανέβει η ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα, για 30-40 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια το βάζουμε σε μία σχάρα.

Μελιτζάνες παπουτσάκια

3 εύκολες και νόστιμες φθινοπωρινές συνταγές για να κάνετε όλοι - FlagInLife
Πηγή: maggicooking.gr

 Υλικά για 4-5 άτομα

  • 5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο περασμένο δυο φορές από τη μηχανή
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. τριμμένη ντομάτα φρέσκια ή Κον κασέ
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί

Για την μπεσαμέλ με ελαιόλαδο

  • 250 ml γάλα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. κορν φλάουρ
  • ½ φλιτζ. κρύο γάλα
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. τυρί τριμμένο
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κατά μήκος στα 2 χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους. Χαράζουμε με μαχαίρι ρομβοειδώς στην κομμένη επιφάνεια, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι. Τις ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν, για 25-30 λεπτά.

Για τη μπεσαμέλ

Βάζουμε το κρύο κρύο γάλα σ’ ένα μπολ για να διαλύσουμε μέσα το κορν φλάουρ.

Βράζουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα το κορν φλάουρ, το λάδι, το αλάτι τη ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο. Κατεβάζουμε μόλις πήξει και στα γρήγορα προσθέτουμε τα υγρά και το τυρί ανακατεύοντας με ταχύτητα.

Για τη γέμιση

Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μια ρηχή κατσαρόλα και προσθέτουμε τον κιμά. Όταν αλλάξει χρώμα και αρχίσει να τσιγαρίζεται ελαφρά, σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε λίγο νερό και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη ντομάτα, το μοσχοκάρυδο και το μαϊντανό και σιγοβράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία 20 λεπτά ακόμη.

Σύνθεση

Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και με ένα κουτάλι δημιουργούμε μια λακουβίτσα σε κάθε μια και γεμίζουμε με τον κιμά και επικαλύπτουμε με την κρέμα. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Προσθέτουμε στο ταψί ελάχιστο νερό και λάδι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αυτές ήταν λοιπόν οι 3 υπέροχες φθινοπωρινές συνταγές που επιλέξαμε για εσάς!

Καλή επιτυχία!

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα