Ταβέρνες, wine bar, νεομαγειρεία και εστιατόρια στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας που δικαίως μπαίνουν στο ραντάρ όσων ψάχνουν καλομαγειρεμένα πιάτα με καλή πρώτη ύλη, τοπικές συνταγές και ανανεωτικούς συνδυασμούς.
Cantharella
Νέα άφιξη, η Cantharella αποτελεί ένα ακόμη κανάλι του Λάμπρου Καραγγελή ο οποίος ίδρυσε στην Καλαμάτα τη Harma Foods, μια καινοτόμο επιχείρηση, που ασχολείται με την παραγωγή και τη μεταποίηση των gourmet μανιταριών. Ο αεικίνητος Λάμπρος, που θα τον βρεις και στη Δημοτική Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας κάθε Σάββατο, για περισσότερα από 10 χρόνια, έχει βαλθεί να συμβάλλει στην εδραίωση της μανιταροφαγίας, ενώ ο ίδιος καλλιεργεί εκλεκτές ποικιλίες όπως το Shiitake και το King Oyster, τα οποία διοχετεύει και σε επιλεγμένα μανάβικα και deli. Λίγες μέρες πριν την εκπνοή του 2022, άνοιξε στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, το deli-μανιταροπωλείο, Cantharella όπου εκτός από τις προθήκες που είναι γεμάτες από μανιτάρια και σχετικά προϊόντα, έχει και κουζίνα, απ΄όπου βγαίνουν ομελέτες, βιολογικά αυγά «κροκ μασρούμ», σαλάτα με σιτάκε τουρσί, πίτσα με μανιτάρια και υπέροχη νηστίσιμη βελοτόσουπα με άγρια μανιτάρια και φρέσκια τρούφα.
Αιπύτου 2, 6944 893773
Μπλε καναρίνι
Με μενού που σχεδιάζεται καθημερινά και τυπώνεται σε μια σελίδα Α4, το Μπλε Καναρίνι, είναι το νεομαγειρείο του σεφ Κωνσταντίνου Βασιλειάδη, ο οποίος με καλή θητεία σε εστιατόρια της Αθήνας και του εξωτερικού, αποφάσισε μέσα στην καραντίνα, να ξεκινήσει το project ως takeaway. Η δημιουργική του ματιά πάνω στα παραδοσιακά πιάτα κέρδισε γρήγορα φήμη και πλέον, εκτός από τους ντόπιους που το αγκάλιασαν, έχει μπει και στην ατζέντα των απανταχού καλοφαγάδων. Ανοιχτή κουζίνα, βιτρίνα με κατσαρόλες που τσεκάρεις τα μαγειρευτά, μικρός αλλά ζεστός εσωτερικός χώρος και μια δελεαστική αυλίτσα, πάνω στην φαρδιά οδό Κρήτης. Ανάλογα με την ημέρα θα βρείτε μανιάτικη τυρόπιτα με πράσο, κολοκυθόπιτα, ραγού, φάβα με τσιπς μπακαλιάρου, φασολάδα με κάρυ ή χτένι tetiyaki με νούντλς.
Κρήτης 34, 2721 043075
Βερσαλίες
Έχει μια γλύκα αυτό το κτίριο του 1922 που στεγάζει τις ταπεινές Βερσαλίες με το πομπώδες όνομα. Καθ΄όλα ταιριαστό θα πεις φεύγοντας, αφού θα έχεις απολαύσει τη b, στην απλότητα και στο εύρος της. Άνοιξε το 2017, όταν ο Γιάννης, έμπειρος και πολυταξιδεμένος γευστικά και η καλή του, Μαρία, αποφάσισαν να στήσουν ένα γοητευτικό new age μαγειρείο. Γλυκύτατοι και οι δυο τους, σε ξαφνιάζουν με τις ωραίες ιδέες τους που βγάζουν συνταγές όπως λαζάνια με κολοκυθοκορφάδες, κανελόνια με καγιανά και σάλτσα φέτας, και πολλά vegeterian πιάτα, με χόρτα, ρεβύθια, ψητά λαχανικά και μανιτάρια. Δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις, ευτυχώς η βιτρίνα με τις κατσαρόλες σε κοινή θέα, συμβάλλει στην επιλογή.
Ευαγγελιστρίας 46, Μαρίνα Καλαμάτας, 2721081858
Θίασος
Ο παχύφυλλος πλάτανος που ρίχνει τη σκιά του στην αυλή του παλιού κτηρίου, όπου στήνει τραπεζάκια ο Θίασος, κάνει την εικόνα να θυμίζει καρτ-ποστάλ μιας νοσταλγικής εποχής. Παραμένει όμως, απόλυτα σημερινή, από το 2015, που ο Κώστας και ο Βασίλης, του ξαναέδωσαν την μορφή του καφενείου. Σερβίρουν νόστιμους περιποιημένους μεζέδες και ξακουστή γουρουνοπούλα, που είναι το best seller του μαγαζιού, μερακλίδικα ψημένη με τραγανή πέτσα-ποίημα. Πιάτα της τοπικής κουζίνας όπως, καγιανάς με παστό, μελιτζάνες, σαρδέλες, γαύρος και χοιρινό πουγκί, συμπληρώνουν το μενού. Αν είστε τυχεροί, θα πετύχετε κάποια παρέα μουσικών να παίζουν ρεμπέτικα και άλλα ωραία παλιά λαϊκά.
Υπαπαντής 7, 2721088407
Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλης
Η ιστορία του Χρυσομάλλη ξεκίνησε το 1958, ως παντοπωλείου και σύντομα μετατράπηκε σε οινοπαντοπωλείο-ταβέρνα, που έγινε μαγνήτης σε όσους εκτιμούν -και είναι πολλοί- τα καλομαγειρεμένα πιάτα με τοπικά προϊόντα, αλλά και την πηγαία φιλοξενία.
Η τοπική παράδοση, η σύγχρονη ματιά στις παραδοσιακές συνταγές και η καλή πρώτη ύλη, βγάζουν πιάτα όπως σαλάτα με πέστροφα, σαγανάκι ξεροσφέλι με σάλτσα πιπεριάς, καρπάτσιο μοσχάρι με ξινόμηλο και γραβιέρα, μανιάτικη μακαρονάδα με χωριάτικο τηγανητό αυγό, καψαλισμένη μυζήθρα και καυτό ελαιόλαδο, αλλά και σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο. Θα βρείτε πάντα παστό Μεσσηνίας, πίτες με χειροποίητο φύλλο και προζυμένιο ψωμί.
Υπαπαντής 32, Καλαμάτα, 27210 82759, 6945 931387
Φοίνο Food & Wine Bistrot
Το Φοίνο –έξυπνος συνδυασμός των λέξεων «φαγητό» και «οίνος»– έφερε στην εστιατορική σκηνή της Καλαμάτας, έναν καλαίσθητο και οικείο χώρο που συνδυάζει την έννοια της υψηλής γαστρονομίας με τις γεύσεις της Μεσσηνίας.
Είναι το «δημιούργημα» του βραβευμένου σεφ Γιώργου Χωραΐτη και της Δήμητρας Πουλοπούλου, έμπειροι και οι δύο από τη θητεία τους σε δυνατά εστιατόρια του εξωτερικού, οι οποίοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο τους.
Στα πιάτα που βασίζονται στα φρέσκα εποχικά προϊόντα και σε συνεργασίες με μικρούς τοπικούς παραγωγούς και βιολογικούς καλλιεργητές, θα βρείτε φάβα με καπνιστές ελιές Μάνης και πίκλα κρεμμυδιού, κους κους με αβοκάντο, χταποδάκι στα κάρβουνα, φρέσκιες παπαρδέλες με πάπια ραγού και κρέμα γραβιέρας, σπαγγέτι με μύδια και σουπιά. Και βέβαια, λίστα κρασιών με έμφαση στον αμπελώνα της Πελοποννήσου και πολλές βιολογικές ετικέτες.
Υπαπαντής 35, 6940 886536
Κάρδαμο
Περιποιημένο και καλαίσθητο, το Κάρδαμο, απέναντι από την Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας, μπήκε στη δεύτερη δεκαετία του, με τους ιδιοκτήτες του, τα αδέρφια Κομπογιαννίτη (Σπύρος, Παναγιώτης και Κωνσταντίνος), να συνεχίζουν με την ίδια όρεξη.
Βρίσκουμε φαγητό πληθωρικό με μοντέρνα προσέγγιση και ωραίους συνδυασμούς σε πιάτα όπως: φάβα με μαρμελάδα κρεμμυδιού και χοιρινό παστό, τάκος με κοκορέτσι και χωριάτικη, κόκορας με χυλοπίτες και μυζήθρα, αλλά και burger γουρουνοπούλας. Το μενού αγαπά το κρέας, αλλά υπάρχουν και κάποιες επιλογές για χορτοφάγους.
Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού 21, 27210 98091
Ξημέρωμα
Το Ξημέρωμα του Βασίλη Κουρκουτά είναι ίσως η πιο φημισμένη ψαροταβέρνα στην Καλαμάτα. Στην άκρη της πόλης, μπροστά στη θάλασσα, λέγεται ότι έχει το καλύτερο ψάρι στην ευρύτερη περιοχή. Δεν υπάρχει Καλαματιανός που να μην έχει μνήμες κυριακάτικης οικογενειακής εξόδου. Βρίσκεις πάντα φρέσκο ψάρι, ωραία συνοδευτικά, ενώ μπορείτε να φέρετε το δικό σας κρασί, και να το απολαύσετε με μια μικρή χρέωση.
Λεωφ. Καλαμάρας-Μάνης, λίγο μετά το Philoxenia, 2721 041316
Τζίμης
Ορονομιακή θέση δίπλα στην ιστορική εκκλησία των Αγίων Αποστολών πάνω στο πλακόστρωτο της ομόνυμης πλατείας, σερβίρει νόστιμο σουβλάκι από το παράθυρο του χαμηλόστεγου κτηρίου που είναι «ντυμένο» με χρωματιστές αφίσες και βουκαμβίλιες. Εδώ η παραγγελία είναι απλή: χοιρινό ή κοτόπουλο καλαμάκι, πίτα με κοτόπουλο, λουκάνικο, γύρο ή κεμπάπ, χειροποίητες πατάτες τηγανητές, σαλάτα και σφέλα. Απολαμβάνεται καλύτερα, στις κουρελούδες της πλατείας.
Τζίμης, Α. Στρατιώτου 25, 2721023999
Νικήτας
Το καλαματιανό μυστικό για χειροποίητο σουβλάκι με καλό κρέας, ρίγανη από τον Ταΰγετο και ψήσιμο στα κάρβουνα, βρίσκεται στην Σκεπαστή Αγορά. Συνοδεύεται με χειροποίητες πατάτες, φέτα ψητή και σαλάτες με ελαιόλαδο από την οικογένεια του ιδιοκτήτη. Απλότητα που σπανίζει.
Σκεπαστή Αγορά, 2721026766