fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Tzaki Ho, ένας λόγος για να ανέβεις στον Χαρτιάτη
ΠΡΟΣΟΨΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Tzaki Ho, ένας λόγος για να ανέβεις στον Χαρτιάτη

Θεσσαλονίκη
Εστιατόριο

Ένα εστιατόριο με ενδιαφέρουσα γαστρονομική πρόταση, μας καλεί να φτάσουμε έως τον εξοχικό Χορτιάτη. Tzaki Ho, ένας λόγος για να ανέβεις στον Χαρτιάτη - FlagInLife

Το Tzaki Ho άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το 2017. Σε ένα εστιατόριο τρίτης γενιάς, με ιστορία 50 ετών, ο Βάιος Αγγελινούδης, ο Άγγελος Κυρίμης και ο Νίκος Νυφούδης, θέλησαν να δημιουργήσουν έναν χώρο κατάλληλο για γαστρονομική απόλαυση και ταυτόχρονα, φιλοξενία σε ένα περιβάλλον, μακριά από το βουητό της πόλης, που να συνδέεται άρρηκτα με τον εξοχικό χαρακτήρα του Χορτιάτη. Οι επισκέπτες εισέρχονται σε μια μεγάλη πλακόστρωτη αυλή με ξύλινες ροτόντες και άνετες καρέκλες, ανάμεσα σε φυτά και μικρά κωνοφόρα δέντρα. Κατευθείαν, μεταφέρονται σε ένα περιβάλλον που θυμίζει εξοχή και προϊδεάζει για τα ωραία γεύματα στα ορεινά χωριά μας. Ο εσωτερικός χώρος θυμίζει παλιό αρχοντικό, με το μεγάλο τζάκι να δεσπόζει στο κέντρο και να προσδίδει αίγλη. Περίοπτη θέση κατέχει η βιτρίνα – ψυγείο κρασιών.Tzaki Ho, ένας λόγος για να ανέβεις στον Χαρτιάτη - FlagInLife

Επισκεφτήκαμε το Tzaki Ηο ένα ζεστό βράδυ του Ιουλίου, όπου στο κέντρο της πόλης είχε 31 βαθμούς. Όταν φτάσαμε πάνω, το θερμόμετρο έδειχνε 25. Η συνθήκη αυτή είναι από μόνη της ικανή να σε πείσει να το επισκεφτείς, μιας και μπορείς να γευματίσεις άνετα, χωρίς η αφόρητη ζέστη του αστικού ιστού να σου προκαλεί δυσφορία.Tzaki Ho, ένας λόγος για να ανέβεις στον Χαρτιάτη - FlagInLife

Με μια γρήγορη ματιά στο a la carte μενού, το μάτι μου έπεσε, τόσο στις κλασικές συνταγές ορεκτικών με λαχανικά εποχής, όπως οι πιπεριές και οι μελιτζάνες στο τηγάνι, όσο και τις πιο μοντέρνες προτάσεις, όπως το carpaccio μόσχου και το ταρτάρ μόσχου με αυγό ορτυκιού. Μπορείς να βρεις μια πληθώρα επιλογών σε κοπές, τόσο από ελληνικά μοσχάρια – των οποίων οι ιδιοκτήτες μας τόνισαν πως παρακολουθούν και αξιολογούν συνεχώς την ποιότητά τους και διατηρούν σταθερές συνεργασίες – όσο και από μοσχάρια εισαγωγής, από Ουρουγουάη και Αργεντινή. Υπάρχουν επίσης και μαγειρευτά -όπως το αρνάκι φρικασέ και το κουνέλι στο φούρνο με σιουφιχτά, το οποίο και στάμπαρα για την επόμενη επίσκεψη-  στα οποία το κατάστημα δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Τις Κυριακές και τις αργίες μπορεί κάποιος να βρει σούβλες με κοντοσούβλι χοιρινό και κοτόπουλο, αλλά και κοκορέτσι. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα παραδοσιακά  μαγειρευτά πιάτα,  καθώς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του χαρακτήρα του Χορτιάτη, της παράδοσης του οποίου αποτελεί διαχρονικό κομμάτι το Tzaki Ho.Tzaki Ho, ένας λόγος για να ανέβεις στον Χαρτιάτη - FlagInLife

Για αρχή, δοκιμάσαμε δύο ορεκτικά: ένα carpaccio μοσχάρι με μαγιονέζα τρούφας και μαύρου σκόρδου, αρωματισμένο με λάδι τρούφας και μυρωδικών, το οποίο είναι αρκετά ιδιαίτερο, καθώς το κρέας ωριμάζει και επεξεργάζεται με μείγμα πιπεριών και έναν καβουρμά με αυγό ποσέ και τσίλι. Και τα δύο ήταν απόλυτα ισορροπημένα και γευστικά. Στη συνέχεια, μας κέντρισε το ενδιαφέρον η σαλάτα γλάστρα, η οποία έφτασε σερβιρισμένη σε πήλινο σκεύος με άψογη σκηνική παρουσίαση, με «χώμα» από παξιμάδι και αποξηραμένη ελιά, κρέμα τυριού, ντοματίνια και πιπεριές τρικολόρε. Τα βραχάκια πατάτας κομπλέ, μπορεί να ακούγονται ως ένα απλό πιάτο, ωστόσο γευστικά ήταν εξαιρετικό: μαλακές πατατούλες στο εσωτερικό και με τραγανή κρούστα. Ο δε συνδυασμός τους με προσούτο και σιφόν παρμεζάνας, μετέτρεψε το απλό αυτό πιάτο σε κάτι ιδιαίτερο. Tzaki Ho, ένας λόγος για να ανέβεις στον Χαρτιάτη - FlagInLife

Για κυρίως, επιλέξαμε από τα μαγειρευτά πιάτα τα μοσχαρίσια μάγουλα με κριθαράκι, το οποίο βράζει στον ζωμό του κρέατος και σερβίρεται με κρούστα γραβιέρας από πάνω. Το κρέας στη κυριολεξία λιώνει και το κριθαράκι έχει «μελώσει» με την αλμυρή γραβιέρα να επαναφέρει τις απαραίτητες ισορροπίες.  Tzaki Ho, ένας λόγος για να ανέβεις στον Χαρτιάτη - FlagInLife

Ένα κακοφτιαγμένο γλυκό μπορεί εύκολα να εκθέσει ένα εστιατόριο και να χαλάσει τις καλές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από το φαγητό, αλλά στον αντίποδα, ένα καλό γλυκό, μπορεί να απογειώσει την γευστική σου εμπειρία και να ενισχύσει την καλή εικόνα. Έτσι, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το χειροποίητο διάσημο αρμενοβίλ Θεσσαλονίκης, το οποίο δοκιμάσαμε και θύμισε εκείνα από εκλεκτά ζαχαροπλαστεία, με βελούδινη κρέμα που δεν σε λιγώνει καθόλου. Tzaki Ho, ένας λόγος για να ανέβεις στον Χαρτιάτη - FlagInLife

Στο κατάστημα υπάρχει μια εκτενής λίστα κρασιών, από τον ελληνικό αμπελώνα, από όλες τις οινοπαραγωγικές ζώνες, αλλά και ταξινομημένη με βάση την κάθε ποικιλία, την οποία έχει επιμεληθεί ο Ανέστης Χαϊτίδης. Επίσης, υπάρχει και μια μικρή, αλλά αντιπροσωπευτική λίστα από τον παγκόσμιο αμπελώνα, αλλά και επιλογές από σπάνιες και παλαιωμένες φιάλες, διαθέσιμες για κάποιον απαιτητικό οινόφιλο. Με μια πρόχειρη ματιά στη βιτρίνα κρασιών, πρόσεξα μια φιάλη Ca Marcanda 2012 του Gaja από την περιοχή του Bolgheri, μερικά Bordeaux και κάποιες Βουργουνδίες να περιμένουν καρτερικά την κατάλληλη στιγμή. Άξιο αναφοράς είναι πως τα κρασιά σερβίρονται σε ποτήρια Riedel της σειράς Wine Friendly. 

 

Tzaki Ho

Διεύθυνση: Δράγου Απόστολου 2

Τηλέφωνο: 231 034 9266

Τιμή: 30-35 € (χωρίς τα ποτά)

Ωράριο: 13:00 – 00:00 

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα