Μόλις μπήκα μέσα στο Il Capitano αυτό που μου έκανε εντύπωση δεν ήταν ούτε το όμορφο ψυγείο με αλλαντικά, ούτε η ανοιχτή κουζίνα του. Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή ήταν ο χάρτης όπου η Ελλάδα είναι στην θέση της Ιταλίας και η Ιταλία στην θέση της Ελλάδας. Στο τέλος της επίσκεψής μου κατάλαβα πολύ καλά ότι αυτό ακριβώς ήθελε να πετύχει μέσα από τούτο το μαγαζί ο Αρτέμης Παπαδόπουλος, γνώριμός μας από τον θρυλικό φούρνο του Τάκη και το διπλανό του Drupes στο Κουκάκι. Ήθελε να συνδυάσει την μαγεία των δύο κουζινών όχι όμως στην αστική τους μορφή αλλά στην παραδοσιακή. Αυτό που οι γείτονες λένε Cucina Povera. Και το κατάφερε με μαεστρία.
Το Il Capitano βρίσκεται και αυτό στο Κουκάκι και αποτελεί φόρο τιμής στον πατέρα του Αρτέμη, τον θρύλο των φούρνων, Τάκη ο οποίος έφυγε πρόσφατα από την ζωή. Στο καφενείο Κουκάτσι που αποτελούσε στέκι του, επι της Βείκου, ο Αρτέμης αποφάσισε να ανοίξει το μαγαζί του. Δίπλα υπήρχε μια αποθήκη χαρτικών η οποία και αυτή αποτελεί μέρος του Il Capitano με τον ενδιάμεσο τοίχο να τα χωρίζει σχεδόν αρμονικά αφού στον αριστερά χώρο πρωταγωνιστούν η κουζίνα και το ψυγείο και στα δεξιά το κελάρι.
Αυτοσυστήνεται ως οστερία-κουτούκι, και το υποστηρίζει ότι μόνο από την διακόσμησή του αλλά και από τα πιάτα του. Καθίσαμε σε ένα βαρέλι που έχει γίνει τραπέζι στο πεζοδρόμιο του Capitano και εκεί προσγειώθηκε ο κατακόκκινος πελτές από μυκονιάτικες τομάτες μαζί με τα κροστίνι για να τον απλώσεις. Νόστιμος και γεμάτος τοματένια γεύση. Μετά μας ήρθαν τα μπρουσκετίνια με αφράτο μπακαλιάρο που στην Ιταλία αποκαλούν Baccalà mantecato, υπέροχες αγκινάρες τουρσί και μια εξαιρετική πατατοσαλάτα, μαζί με καβουροσαλάτα, τηγανητό σπεκ και άλλα μυρωδικά.
Δεν θα μπορούσε από την στιγμή που μιλάμε για οστερία να μην υπήρχε pasta στο μενού εισαγόμενα από τους ίδιους απευθείας από την Ιταλία και μια συνταγή που δοκιμάσαμε ήταν η κλασική καρμπονάρα με πιπέρι, αυγό και πεκορίνο Ρομάνο. Στο Il Capitano το κρέας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πιο ρουστίκ μορφή του. Επιβάλλεται να φας το κρέας πανηγυριώτικο που στην ουσία είναι γίδα βραστή με λάδι, λεμόνι και αλάτι, κουνέλι γιαχνί κι ένα σκυριανό κατσικάκι με τη συκωταριά του με ρύζι και μυρωδικά.
Όλα αυτά μπορείς να τα συνοδεύσεις με ιταλικά κρασιά τα οποία τα εισάγει ο Αρτέμης αποκλειστικά από την οινοποιία Buglioni. Φυσικά θα βρεις στην κάβα τους όλων των τύπων ιταλικά αποστάγματα ιταλικά αμάρο, βερμούτ απεριτίβο, γκράπες αλλά και ελληνικά όπως τσίπουρο και ούζο. Όσον αφορά τα γλυκά εμείς κλείσαμε με παγωμένο σταφύλι με σοκολάτα και ήταν ότι πιο ιταλικό και ταιριαστό στο γεύμα.
Το Il Capitano προσφέρει μια εμπειρία διαφορετική που αξίζει να δοκιμάσεις. Μία εμπειρία που παντρεύει τέλεια την Ιταλία με την Ελλάδα
Βεΐκου 107, Αθήνα, Tηλ. 210 9245645, Instagram