Ένα κυριολεκτικά Απόμερο εστιατόριο στην Καρδίτσα, διδάσκει μαθήματα φιλοξενίας και παραδοσιακής μαγειρικής.
Αυτό το ταξίδι μου στην καρδία της ελληνικής υπαίθρου, στην αγκαλιά της θεσσαλικής γης, είχε άρωμα παράδοσης. Οδηγώντας μέσα από ασύλληπτης ομορφιάς τοπία και εικόνες που το μάτι δεν χορταίνει να καταγράφει, βρέθηκα με τη βοήθεια του καλού μου φίλου Σωτήρη Μπαμπούρη του μπαρ Ρετούς στα Τρίκαλα (που εκτελούσε χρέη ανθρώπινου gps), σε ένα άγνωστο για πολλούς προάστειο της Καρδίτσας. Ο λόγος για τα Καμινάκια. Προορισμός μας, το εστιατόριο Απόμερο της οικογένειας Κουφόπουλου.
Μας προϋπάντησε μια βαριά ξύλινη πόρτα, σημάδι παλιάς κατοικίας. Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στην ισόγεια σάλα, που θυμίζει τραπεζαρία περασμενών δεκαετιών, αισθάνθηκα σαν φιλοξενούμενος. Τα ετερόκλητα τραπέζια, στρωμένα με κεντητά τραπεζομάντηλα που πάνω τους έλαμπαν τα μαχαιροπήρουνα και τα κρυστάλλινα ταγιαρισμένα ποτήρια -δείγματα μιας άλλης εποχής-, μαζί με τα συλλεκτικά πιάτα που στόλιζαν τους τοίχους, μου δημιουργούσαν την εντύπωση πως οι ιδιοκτήτριες «άνοιξαν το σπίτι τους» για να με καλοδεχθούν.
Το εστιατόριο λειτουργεί από 1995, στο ισόγειο μιας διώροφης κατοικίας. Όπως μου εξιστόρησε η Στεφάνια, η μια από τις δυο κόρες της Τασούλας Κουφοπούλου, που συμμετέχει εδώ και 10 χρόνια ενεργά στην λειτουργία της επιχείρησης: «Το Απόμερο δημιουργήθηκε από τους γονείς μου χωρίς κανένα επιχειρηματικό πλάνο, με μοναδικό γνώμονα την αγάπη τους για την φιλοξενία και το αληθινό παραδοσιακό φαγητό του τόπου μας.»
Και αυτό ακριβώς το φαγητό γεύτηκα τη βραδιά της επίσκεψης μου. Φαγητό που μου θύμισε τη δύναμη της παραδοσιακής μαγειρικής τέχνης και της αγάπης που την περιβάλει.
Ο μπαμπάς Βαγγέλης, για χρόνια κρεοπώλης, εφοδιάζει την κουζίνα με τα καλύτερα κρέατα της περιοχής και είναι υπεύθυνος για ό,τι ψήνεται πάνω από στη φωτιά, ενώ η Τασούλα Κουφοπούλου, δημιουργεί τοπικά μαγειρευτά φαγητά στον ξυλόφουρνο.
Μας καλωσόρισαν με μια μπατζίνα με κολοκύθι, φέτα και γιαούρτι από την περιοχή. Ανάλαφρη και αρωματική, κρατούσε μέσα της όλη τη νοστιμιά δεκαετιών παράδοσης και φιλοξενίας.
Ακολούθησε το γεμιστό αρνάκι με φέτα, δυόσμο και κυδωνάτες πατάτες στον ξυλόφουρνο, πιάτο που θα ζήλευαν πολλά μεγάλα αστικά εστιατόρια. Δίπλα του, άξιοι συμπαραστάτες το μοσχαρίσιο χτένι (επίσης στον ξυλόφουρνο) με πουρέ ψητής μελιτζάνας και κρέμα από μελωμένα λαχανικά και το δημοφιλές για πολλές δεκαετίες ψαρονέφρι, γεμιστό με γραβιέρα και μια τόσο νόστιμη σπιτική σάλτσα ντομάτας με γλυκιές και καυτερές πιπεριές. Η σχεδόν ακατέργαστη (χωρίς τη χρήση σύγχρονων τεχνικών μεθόδων) σάλτσα, άφηνε μια πικάντικη επίγευση που με έκανε πραγματικά να απολαύσω αυτό το συνήθως αδιάφορο κομμάτι κρέατος.
Από τις μικρές σε αριθμό προτάσεις ορεκτικών, η τάρτα με κρεμά ξινού τραχανά με κέρδισε με την τραγανή βουτυράτη βάση της, ενώ η κρέμα στο εσωτερικό της έδενε όμορφα με το τραγανό ελληνικό προσούτο στη κορυφή. Μία δημιουργική σύνθεση με την σφραγίδα της Στεφανίας, που προσπαθεί να εισάγει μια μικρή αλλά σημαντική νότα εκσυγχρονισμού, χωρίς να απαρνείται τα ιερά και οσία της παράδοσης του τόπου της.
Πολύ όμορφη η ιδέα μιας λίστας κρασιών αφιερωμένη αποκλειστικά σε θεσσαλούς οινοποιούς και σπάνιες γηγενείς ποικιλίες. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, η ερυθρή ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα από το οινοποιείο Καραμήτρου, με μια φιάλη πραγματικό στολίδι. Το δείπνο έκλεισε με την παραδοσιακή καρδιτσιώτικη καρυδόπιτα-πουτίγκα, με αφρατεμένη κρέμα βανίλιας και παλαιωμένο τσίπουρο.
Μία αληθινή αγκαλιά από την Τασία Κουφοπούλου και ένα μεγάλο ευχαριστώ, ήταν το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσα να πάρω φεύγοντας. Μαγειρική που βασίζεται στην παράδοση και τη φιλοξενία και αντλεί την δύναμη της από τα χαμόγελα αληθινών προσώπων. Αυτή είναι η ταυτότητα και η φιλοσοφία της οικογενείας Κουφόπουλου και του μικρού εστιατορίου Το Απόμερο.
Το Απόμερο
Ελληνική κουζίνα
Διεύθυνση: Επισκόπου 47, Καρδίτσα, 431 00
Τηλ: 24410 70793
Ώρες λειτ: καθημ. 08:00-12:00, Δευτ-Τρ: κλειστά
Τιμή: 25-40€ (χωρίς το κρασί)