H Λάουρα Μαραμένου μετακόμισε στο Άμστερνταμ πριν από 20 χρόνια, και εκτός από διαχρονικά αγαπημένη μου φίλη, εξελίχθηκε και σε μία από τις καλύτερες tour guide της πόλης. Ούσα έμπειρη στα ταξίδια η ίδια, με έμφαση στις ενθουσιώδεις αφηγήσεις, μπορεί να σε οδηγήσει στα μονοπάτια της Red light district, να σε πάει σε γειτονιές της πόλης που δεν θα έβρισκες ποτέ μόνος σου, να σου μιλήσει για τη ζωή στην Ολλανδία, την αρχιτεκτονική, για τα σημεία που ζωντανεύουν την ιστορία της πόλης, αλλά και το σύγχρονο lifestyle.
Στην ξενάγησή της για το FLAG προτείνει βόλτες στις καλύτερες ανοιχτές αγορές της πόλης και στις διευθύνσεις για τις καλύτερες σοκολάτες, τις πιο τραγανές βάφλες και το πιο ζουμερό kibbeling.
Η Ολλανδία δεν φημίζονταν για την κουζίνα της αλλά για την πολυπολιτισμικότητα της και τις διαφορετικές κουλτούρες της δημιούργησαν μια ενδιαφέρουσα μίξη ντόπιων και ξένων πιάτων. Σήμερα, όπως όλες οι κοσμοπολίτικες μεγαλουπόλεις διανύει μια αναγέννηση στην κουλτούρα του φαγητού, είτε πρόκειται για street food είτε για fine dining.
Η Ολλανδία είναι από τις χώρες με τις μεγαλύτερες παραγωγές τροφίμων στο κόσμο γι΄αυτό. Άρα, υπάρχει καλύτερο μέρος για να κάνεις μια εισαγωγή στη γαστρονομία της από τις ανοιχτές αγορές του Άμστερνταμ; Φορτωμένος με μια εντυπωσιασκή ποικιλία από λαχανικά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα, είναι η Disneyland των taste-driven σε θέαση!
Noorden markt
Κάθε Σαββάτο μπροστά στην εκκλησία Noorden kerk στην περιοχή Jordaan, μία από τις πιο γραφικές γειτονιές του Άμστερνταμ στήνεται μια αγορά βιολογικών προϊόντων στο ίδιο σημείο όπου τον 17 αιώνα βρισκόταν η αγορά των κεραμικών. Εδώ, θα αγοράσεις ή θα δοκιμάσεις βιολογικά ψωμιά με πατέ αγκινάρας, παλαιωμένα τυριά, υπερτροφές, υγιεινά γλυκά, να φας ομελέτα με μανιτάρια στο πάγκο με τις δεκάδες ποικιλίες μανιταριών και στρείδια μαζί με ένα ποτήρι prosecco ανάμεσα στους ντόπιους του κέντρου που βγαίνουν για τις αγορές τους τα πρωινά του Σαββάτου.
Prinsengracht 1015, 1015 MZ, https://www.noordermarkt-
Αlbert cuyp Market
Ανοιχτή κάθε μέρα εκτός Κυριακής, βρίσκεται στη περιοχή Pijp. Αν και είναι αρκετά τουριστική είναι must αν θες να δοκιμάσεις μεζέδες από φρέσκο ψάρι που αλιεύονται στο κοντινό ψαροχώρι του Volendam, και την προτιμούν κάθε μεσημέρι πολλοί locals για ένα γρήγορο σνακ. Αξίζει να δοκιμάσεις τη δημοφιλή και θρεπτική ρέγγα με αγγουράκι τουρσί και κρεμμύδι, το καταπληκτικό καπνιστό χέλι και το ζουμερό kibbeling που δεν είναι τίποτε άλλο, από κομμάτια βακαλάου από τη Βόρεια θάλασσα βουτηγμένα σε κουρκούτι και τηγανισμένα στο λάδι. Σερβίροντται με μαγιονέζα ταρτάρ και αγγουράκι τουρσί. Εδώ θα βρεις επίσης ενδιαφέροντα σουβενίρ, ρούχα και κοσμήματα.
Volendammer, Vishandel Eerste van der Helststraat 60, https://albertcuyp-markt.
Original Stroopwafels
Αυτή η οικογενειακή καντίνα έχει τις καλύτερες βάφλες σε ολόκληρη τη χώρα, γνωστές ως stroopwafels, που ψήνονται σε παραδοσιακό σκεύος. Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως έχουν την αυθεντική συνταγή, η οποία χρονολογείται από τα μέσα του 1850. Δοκιμάστε τες με καραμέλα φτιαγμένη από υγρή, μαύρη ζάχαρη, βούτυρο, κανέλα και γαρύφαλλο.
Albert Cuyp Straat t/o 182, Stand 134.
Poffertjes
Αλλη μια οικογενειακή καντίνα, σερβίρει τις καλύτερες τις poffertjes της πόλης. Αυτές οι αφράτες μίνι τηγανίτες, φτιαγμένες από φαγόπυρο και βούτυρο και πασπαλισμένες με άχνη ζάχαρη είναι εθιστικές. Όσο για το μυστικό τους, αρκεί η άριστη ποιότητα βουτύρου. Σερβίρεται και με σιρόπι, σοκολάτα και φρούτα, αλλά καλύτερα να δοκιμάσεις την παραδοσιακή εκδοχή τους, μόνο με άχνη ζάχαρη και βούτυρο. Το Poffertjes είναι κλειστό κάθε Τρίτη και Κυριακή.
Albert Cuyp Straat 161, 1073 BD
Ολλανδική Σοκολάτα
Η σοκολάτα μέχρι και τον 19 αιώνα ήταν ένα ακριβό προϊόν λόγω της δυσκολίας στην επεξεργασία του κακάο. Οι κόκκοι του κακάου στην φυσική τους μορφή έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος (βουτυροκακάο) και υψηλή οξύτητα.
To 1828 ένας Ολλανδός, ο Van Houten ανακάλυψε μια οικονομική μέθοδο μείωσης του λίπους. Πρόσθεσε αλκαλικό διάλυμα στους καβουρδισμένους κόκκους, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, κάτι που εξασθένησε την οξύτητα. Με αυτό το τρόπο απλοποιήθηκε η επεξεργασία της, μειώθηκε το κόστος και η σοκολάτα έγινε προσβάσιμη σε όλους να την απολαύσουν!
Puccini Bomboni
Παρά το ιταλικό όνομα πρόκειται για την Ολλανδική σοκολατερί που συγκαταλέγεται στις 10 καλύτερες σοκολατερί στο κόσμου.
Εδώ θα απολαύσετε χειροποίητα μπον μπον με φρούτα, ξηρούς καρπούς, chilly και καρυκεύματα φτιαγμένα από μαύρη, γάλακτος ή λευκή σοκολάτα. Θα δοκιμάσετε επίσης χορτοφαγικά σοκολατάκια χωρίς ζάχαρη καθώς και chocolate paste από καφέ ή κόκκινο κακάο με φουντούκια ή αμύγδαλα. Οι δημιουργοί τους προκαλούν τον κόσμο να επανεξετάσουν τις κλασικές γεύσεις σοκολάτας και να πειραματιστούν με τη ξεχωριστή γκάμα Puccini.
Van Stapele
Ειναι αδύνατον να περάσεις έξω από αυτό το μικρό ρετρό cookie pastry shop και να μην σταματήσεις. Αν και δύσκολο να το δεις, θα μυρίσεις την ζεστή σοκολάτα. Παρασκευάζουν μόνο ένα είδος μπισκότου το οποίο τρώγεται ζεστό! Φτιαγμένο από ζύμη υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε κακάο, με τραγανό εξωτερικό που μέσα του κρύβει λιωμένη λευκή σοκολάτα. Ζεστά μπισκότα ψήνονται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Μη το παραβλέψεις αν δεις τεράστια ουρά να περιμένει, αυτό το μπισκοτάκι αξίζει την αναμονή!
Heisteeg 4, 1012 WC,www.vanstapele.com
Pompadour
Χωμένο στην πολυσύχναστη γραφική γειτονιά των 9 Straatjes, αυτό το ζαχαροπλαστείο με τον γαλλικό χαρακτήρα προσφέρει εξαιρετικά γλυκά φτιαγμένα με αγνές πρώτες ύλες, σοκολάτα Valrhona, ξηρούς καρπούς και καταπληκτικό καφέ από την Σικελία σερβιρισμένο με χειροποίητο beurre noisette, χορτοφαγικά σοκολατάκια χωρίς ζάχαρη με γέμιση από καρύδια και πολύχρωμα μακαρόν.
Huidenstraat 12, 1016 ES, www.pompadour.amsterdam/en/
Info: Laura Maria Maramenou, Amsterdam tour guide
[email protected]
Α` Δημοσίευση: 15.10.2022