fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
Tea Ceremony: Μια παράσταση-γροθιά, γεμάτη συναίσθημα και… τσάι
Tea Ceremony

Tea Ceremony: Μια παράσταση-γροθιά, γεμάτη συναίσθημα και… τσάι

Η πολυβραβευμένη, πρωτοποριακή παράσταση, μετά την επιτυχία της σε ευρωπαϊκές πόλεις, επιστρέφει για 3η φορά στην Ελλάδα. Tea παίζει; Το Tea Ceremony, μια εκπληκτική παράσταση στο Arteria Athens.

 

«Λέει ο μύθος», μου είπε ο Μάριος Ιωάννου, πρωταγωνιστής του Tea Ceremony, «όταν οι θεοί κατέβαιναν στη γη, έπαιρναν τη μορφή ενός γέροντα, που ζούσε σ’ ένα δάσος. Κι όταν ταξιδιώτες τον συναντούσαν, οι μοίρα τους αποφασιζόταν από κάτι παράξενο: τη συμπεριφορά τους σε κάτι σαν τελετή του τσαγιού, στην ικανότητα να βρουν την ηρεμία να φτιάξουν και ν’ απολαύσουν το τσάι». Αυτό ακριβώς το αρχέτυπο του Ανατολίτη σοφού, είναι που ενέπνευσε και τον Μάριο, για να «πλάσει» την πρωταγωνίστρια του Tea ceremony. Η πλοκή αυτού του υπαρξιακού δράματος του παραλόγου είναι απλή (ή καλύτερα ανύπαρκτη): μια γκέισα καθοδηγεί τους θεατές στην παραδοσιακή ιαπωνική τελετή του τσαγιού, κάνοντας αιχμηρές ερωτήσεις που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο..

Tea Ceremony: Μια παράσταση-γροθιά, γεμάτη συναίσθημα και… τσάι - FlagInLife
Πηγή: more.com

Τα λιτά σκηνικά, η μουσική και η αμφίεση του πρωταγωνιστή, σε κάνουν να νιώθεις πως συμμετέχεις σε μια αυθεντική τελετή τσαγιού, λες και ξαφνικά μεταφέρθηκες στην Ιαπωνία. Ταξιδεύεις σ’ έναν άλλο κόσμο, για να δεις τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία: απ’ αυτή των ανθρώπων της Ασίας και κατά βάση όλων αυτών που ζουν σε άθλιες συνθήκες σε τριτοκοσμικές χώρες. Με μαύρο χιούμορ και υπερβολικό τόνο, το Tea Ceremony μας υπενθυμίζει την αθλιότητα της ζωής τόσων και τόσων ανθρώπων, την ευθύνη μας γι’ αυτή την κατάσταση, αφού ένα σύστημα που καθημερινά συντηρούμε, χαρίζει σε βάρος τους μια καλύτερη ζωή σε μας. Είναι ένα κοινωνικοπολιτικό σχόλιο για την εκμετάλλευση των αδύναμων αυτού του πλανήτη από ένα άπληστο αδηφάγο σύστημα. 

Tea Ceremony: Μια παράσταση-γροθιά, γεμάτη συναίσθημα και… τσάι - FlagInLife
Πηγή: more.com

Όλη αυτή θλίψη, η οργή και η αγωνία, αποδίδεται εξαιρετικά μέσα από την εκπληκτική και πρωτοποριακή ερμηνεία του Μάριου Ιωάννου, που καθηλώνει με τον μονόλογό του, καταφέρνοντας να «γεμίσει τη σκηνή». Οι κινήσεις του και ο τόνος της φωνής του (ανατριχιαστικός και ορισμένες φορές ακόμα και τρομακτικός) έκανε την εμπειρία ακόμα δυνατότερη. Αν και το Tea Ceremony αποδίδεται στα Αγγλικά, αυτό δεν επηρέασε καθόλου τον πρωταγωνιστή. Το γεγονός δε πως στον χώρο της παράστασης υπάρχουν μόνο δέκα θέσεις ακριβώς μπροστά του, έδωσε ακόμα παραπάνω βάρος στην ιδιαίτερη ερμηνεία του.

Tea Ceremony: Μια παράσταση-γροθιά, γεμάτη συναίσθημα και… τσάι - FlagInLife
Πηγή: public.gr

Σε μια καινοτόμο για τον διαδραστικό χαρακτήρα της παράσταση, το interaction του ηθοποιού με τους θεατές, χάριζε έναν έντονα βιωματικό χαρακτήρα στο Tea Ceremony. «Όλα είναι ένα», επανέλαβε διαρκώς ο πρωταγωνιστής, «κι αν ένας κρίκος της αλυσίδας σπάσει, σπάει ολόκληρη». Μια μεταφορά εκτός από υπαρξιακή και κοινωνική, που μας υπενθυμίζει μας πως όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την κατάντια και τη δυστυχία στον κόσμο. «Το θέατρο θέλει πολύ κόπο. Αλλά τίποτα δεν έρχεται χωρίς κάποιο τίμημα». Και πράγματι είναι αδύνατον ν’ αφήσει κανείς αυτήν την παράσταση να ζεστάνει την καρδιά του, χωρίς επίσης να μην την αφήσει να τρυπηθεί, να εκραγεί και να παγώσει.

Tea Ceremony: Μια παράσταση-γροθιά, γεμάτη συναίσθημα και… τσάι - FlagInLife

Τόσους και τόσους κόσμους περνά κι ο θεατής μέσω των λέξεων, των κινήσεων του σώματος, της μουσικής και των καθηλωτικών, γεμάτων ένταση σιωπών του Tea Ceremony. Η εκπληκτική και ιδιαίτερη παράσταση, από το σενάριο και την στιβαρή ερμηνεία έως τη μουσική, θα παιχτεί για 3 ακόμα Κυριακές (9, 16 και 23 Ιουνίου).

Tea Ceremony
Διευθ: Αrtiria Athens, Λεωχάρους 13, Αθήνα (2ος όροφος)
Ώρες  προβολής: Κυριακές στις 21:00
Τηλ: 697 6924637
Για εισιτήρια δείτε εδώ

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα