fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Τα ελληνικά Gin που πρέπει να δοκιμάσεις
votanikon-272

Τα ελληνικά Gin που πρέπει να δοκιμάσεις

Κι όμως η ελληνική αποσταγματοποιία δεν αρκείται μονο στο ούζο και στο τσίπουρο. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συνεχώς να ξεπηδούν όλο και περισσότερες ετικέτες ελληνικών gin τα οποία όχι μόνο είναι νόστιμα και αξιοπρεπέστατα αλλά τα βλέπουμε να διακρίνονται και στο εξωτερικό με παρουσία στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου. Πάμε να γνωρίσουμε τα 9 ελληνικά gin που πρέπει να έχεις στην κάβα σου και να τα δοκιμάσεις.

Grace Gin

Το πιο διάσημο ελληνικό gin αυτή την στιγμή ακούει στο όνομα Grace. Γεννήθηκε πριν μερικά χρόνια όταν τρεις γυναίκες που μοιράζονται τις ίδιο πάθος για δημιουργία, ένας Σκωτσέζος που τις έπεισε ότι μπορούν να το κάνουν και δυο εταιρίες που αποφάσισαν να συνεργαστούν για να πετύχουν έναν κοινό στόχο, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Ένα μπουκάλι γεμάτο χάρη, που κρύβει μέσα του όλα τα αρώματα και τις γεύσεις της Ελλάδας.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grace Gin (@gin.grace)


Η Λίλα και ο John από την LKC, μαζί με την Κατερίνα και τη Χαρά από την ποτοποιία Άβαντες, συναντήθηκαν το 2016 στο πλαίσιο μιας εμπορικής έκθεσης και πολύ γρήγορα διαπίστωσαν ότι τους συνέδεε ένα κοινό όραμα: Να δημιουργήσουν ένα διαχρονικό brand με δική του ταυτότητα, που θα αναδεικνύει το ελληνικό στοιχείο και θα ξεχωρίζει για την ποιότητά του.

Το Grace είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας ή οποία οδήγησε στην επιλογή ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών όπως είναι η 100% απόσταξη. Το Grace από την πρώτη γουλιά ξεχωρίζει. H αλκοολική δύναμη του Grace Gin είναι 45,7% και το κυρίαρχο άρωμα του είναι ο άρκευθος, που παρασέρνει μαζί του τον απίθανο χαρακτήρα του κρίταμου και του σχίνου. Τα αρώματα πιπεριού και κανέλας εντοπίζονται επίσης εύκολα στη μύτη, ενώ τα άνθη μυρτιάς ενισχύουν την αρωματική πολυπλοκότητα. Στο στόμα, εμφανίζεται αμέσως η φυτικότητα από τον άρκευθο και τον κρίταμο που παιχνιδίζει ευχάριστα με τον μπαχαρένιο χαρακτήρα που δανείζεται από τον κόλιανδρο, το ροζ πιπέρι και την κανέλα. Ταυτόχρονα διακρίνεται έντονη φρεσκάδα με γήινα στοιχεία στο φόντο. Τα πέντε ελληνικά στοιχεία που το διαφοροποιούν είναι ο κρίταμος, ο σχίνος, η μυρτιά, τα άνθη πορτοκαλιάς και οι φλούδες εσπεριδοειδών».

Το Grace Gin εξάγεται ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης αλλά και εκτός αυτής. Επίσης, διατίθεται σε όλα τα duty free των Ελληνικών αεροδρομίων.

Mataroa

Από τότε που το είδα πρώτη φορά δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια, αλλά έχει καταφέρει τόσα που μοιάζει σα να έχουν περάσει δεκαετίες. Τότε στο Athens Bar show σε ένα μικρό βανάκι, σερβιριζόταν από γνωστούς bartenders και η περιέργεια και μόνο με είχε κάνει να το δοκιμάσω. Όταν το έπιασαν και στο χέρι μου κατάλαβα ότι τούτο το ελληνικό gin είναι φτιαγμένο για να κερδίσει την Ελλάδα αλλά και πολλές αγορές του εξωτερικού. Άλλωστε έχει και ένα τόσο όμορφο όνομα, με υπέροχη ιστορία από πίσω του.

Το 1945, το Mataroa, ένα νεοζηλανδέζικο πλοίο, πραγματοποίησε δύο 2 σημαντικά ταξίδια στη Μεσόγειο. Το πρώτο, από τη Μασσαλία στη Χάιφα, έγινε τον Αύγουστο, και μετέφερε 173 παιδιά, όλα Εβραίοι πρόσφυγες, που σώθηκαν από τον Οργανισμό OSE Oeuvre de secours aux enfants). Toν Δεκέμβριο του 1945, το Mataroa ναυλώθηκε από τον διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών για να μεταφέρει σημαντικό αριθμό φοιτητών (οι περισσότεροι υπότροφοι του γαλλικού κράτους), προκειμένου να γλιτώσουν τις πολιτικές διώξεις: οι φιλόσοφοι Κορνήλιος Καστοριάδης και Κώστας Αξελός, η ζωγράφος Νέλλυ Ανδρικοπούλου, ο γλύπτης Κώστας Κουλεντιανός, η συγγραφέας Μιμίκα Κρανάκη, ο φιλόλογος Εμμανουήλ Κριαράς, ο αρχιτέκτονας Georges Kandilis, ήταν μόνο λίγοι από τους τότε φοιτητές και μετέπειτα διάσημους επιβάτες του πλοίου.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mataroa Gin (@mataroagin)


Αυτή η ιστορία και αυτό το όνομα αποτέλεσαι έμπνευση για το Mataroa Mediterranean Dry Gin το οποίο αποτελεί σύνθεση 12 βοτάνων-συστατικών από την μοναδική λεκάνη της Μεσογείου. Παράγεται από την Ποτοποιία Μελισσανίδη και στόχος του είναι να μας κάνει μια γευστική βόλτα σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Καρποί Άρκευθου (Κροατία), Ρίζα Αγγελικής και Λεβάντα (Γαλλία), Σπόροι Κόλιανδρου (Τυνησία), Ρίζα Όρρις (Ιταλία), Φύλλα Δάφνης (Συρία), Γλυκόριζα (Τουρκία), Φλούδες Πορτοκαλιού (Ισπανία), Φλούδες Λεμονιού (Αίγυπτος), Χαμομήλι (Κύπρος), και φυσικά, μοναδική Ελληνική Μαστίχα, από τα μαστιχόδεντρα της Νότιας Χίου.

Φέτος, το brand συνεργάζεται με την διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Themis Z και παρουσιάζει μια limited edition φιάλη, η οποία περικλείει τη μυστική συνταγή του Mataroa Mediterranean Dry Gin. Επίσης κυκλοφορεί και το Mataroa Pink που είναι το νέο premium gin της ποτοποιίας Μελισσανίδη. Η βασική του σύνθεσή είναι ίδια του Mataroa Mediterranean Dry Gin -12 εκλεκτά βοτανικά συστατικά από χώρες της Μεσογείου-, εμπλουτισμένη με δύο νέα συστατικά, πάντα μεσογειακά, το ρόδι και τον ιβίσκο. Πιό ελαφρύ σε αλκοολικούς βαθμούς, αλλά με εξίσου πλούσια και ιδιαίτερη γεύση, το Mataroa Pink αποτελεί τη βάση για premium cocktails, αλλά μπορεί να σερβιριστεί και μόνο του, με λίγο πάγο ή tonic.

Το Mataroa ήδη ταξιδεύει σε πολλές χώρες του εξωτερικού και μας κάνει υπερήφανους.

Votanikon

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Votanikon Gin (@votanikon_gin)


Ένα υπέροχο απόσταγμα από μια ομάδα που λατρεύει τα ελληνικά προιόντα. Το Votanikon παράγεται από την concepts που στο portfolio της έχει επίσης την μαστίχα Skinos αλλά και το Otto’s Vermouth και είναι ένα gin 100% ελληνικό. Στόχος του να κατακτήσει τον κόσμο μέσα από τις ιδιαίτερες γεύσεις και τα αρώματα που βγάζει ακόμα και σε ένα ταπεινό gin & tonic. Τα κυρίαρχα στοιχεία στη μύτη είναι ο βασιλικός, η μέντα, το χαμομήλι και το τσάι του βουνού, ενώ δειλά φαίνονται και τα τρία εσπεριδοειδή που χρησιμοποιούνται στη συνταγή. Στο στόμα ξεδιπλώνεται πλήρως η πολυπλοκότητα του Votanikon Gin: ένα πλούσιο και γεμάτο σώμα με νότες άρκευθου που εμπλουτίζονται με φασκόμηλο και τσάι του βουνού ενώ διακρίνεται η φρεσκάδα της μέντας. Το τελείωμα έχει μεγάλη διάρκεια με τις νότες εσπεριδοειδών να κυριαρχούν. Όλα αυτά το κάνουν μοναδικό και για αυτό έχει φανατικούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπου ήδη ταξιδεύει και μας κάνει περήφανους.

Old Sport


Το πρώτο ελληνικό gin ήταν ιδέα της ποτοποιίας Καλλικούνης από την Καλαμάτα. Βραβευμένο, με πιο πρόσφατη διάκριση εκείνη του 2015 στο IWSC αλλά και με μια ωραία ιστορία πίσω από την αφορμή της δημιουργίας του. Ο Νικόλαος Καλλικούνης (1859-1919) ιδρυτής της εταιρείας ήταν ένας από τους πρώτους ποτοποιούς της χώρας και μάλιστα είχε βραβευτεί σε εκθέσεις στο Παρίσι. Με έμπνευση εκει την εποχή του μεσοπολέμου αλλά και το βιβλίο The Great Gatsby του Scott Fitzgerald δημιουργήθηκε το Old Sport. Συγκεκριμένα ο Jay Gatsby αποκαλούσε τον Nick Caraway Old sport κι έτσι πήρε το όνομά του και το πρώτο ελληνικό gin. Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και το πανέμορφο μπουκάλι του το οποίο αποτελεί πραγματικό κόσμημα.

Stray Dog Gin


Το Stray Dog gin παράγεται και εμφιαλώνεται στην Ελλάδα και αποτελεί έμπνευση του Γιάννη Λιβανού, Ελληνοαμερικανού δεύτερης γενιάς. Με αυτή του την δημιουργία είχε διπλό σκοπό. Από την μία να κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο την πολυπλοκότητα και το μεγάλο εύρος των ελληνικών βοτάνων και από την άλλη να βοηθήσει τα αδέσποτα ζώα. Όσον αφορά το πρώτο το Stray Dog Gin περιέχει 10 ελληνικά βότανα: άρκευθο, φασκόμηλο, δάφνη, δεντρολίβανο, κάρδαμο, μάραθο, μαστίχα, λεμόνι, πορτοκάλι και κόλιανδρο ενώ όσον αφορά το δεύτερο το όνομα του μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του πηγαίνει σε καταφύγια για αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα. (https://saveagreekstray.org/el/). Πολυβραβευμένο κερδίζοντας Διπλό Χρυσό Μετάλλιο στο San Franscisco World Sprits Competition, έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς ποτών παγκοσμίως, ενώ η διανομή του είναι από την εταιρεία Granikal.

Juniper Gin

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Juniper Dry Gin (@juniperdrygin)


Ένα gin που δημιουργήθηκε το 2014 από την Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης. To όνομα του προέρχεται από τη λατινική ονομασία των καρπών του άρκευθου, «Juniperus communis», κύριο γευστικό και αρωματικό συστατικό του Gin. Η γεύση του “Juniper” είναι μεταξένια, η επίγευσή του κάτι που θυμάσαι για πάντα. Μοναδικό, συναρπαστικό, μυστηριώδες.

Dry River Premium Gin

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DryRiver Premium GIN (@dryriver_gin)


Ένα ελληνικό gin που παράγεται στη βόρειο Eλλάδα , στη κοιλάδα Ξηροποτάμου –Δράμας, μια περιοχή με τραχιά-όμορφη φύση και κρυστάλλινες πηγές όπου πάντα ο αυτοφυής άγριος Άρκευθος αποτελούσε ένα φυτό με μακριά παράδοση για τα πολλαπλά οφέλη του. Το πικρολεπτο άρωμα των καρπών του άγριου Αρκεύθου, σε συνδυασμό με μια μοναδική συνταγή τοπικών βότανων , μαζεμένα από τα γύρω βουνά, υπόκεινται σε πολλαπλή απόσταξη στο μοναδικού σχεδιασμού ζευγάρι χάλκινων αποστακτήρων με αποτέλεσμα ένα λεπτό, βελούδινο και εξαίσιο Gin. Προιόν της Χαρίσκος αποστάγματα αποστάζεται σε ένα ζευγάρι χάλκινων αποστακτήρων μοναδικής σχεδίασης και αρωματίζεται με άρκευθο και άλλα βότανα από τα γύρω βουνά. Το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερου χαρακτήρα, βελούδινο και πολύπλοκο Gin.

Bluebay Distilled

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eugenia Chandris (@eugeniachandris)

Το πρώτο ελληνικό dry τζιν αποτελείται από μούρα αρκεύθου και προσεκτικά επιλεγμένα βοτανικά που αφθονούν στην Πελοπόννησο. Με προσεκτική απόσταξη και με μοναδικό κιτρικό χαρακτήρα, προστίθεται επιτυχώς σε κοκτέιλ ή μπορεί να το απολαύσετε με λίγο tonic και λεμόνι. Το μπουκάλι ταιριάζει απόλυτα με το σαγηνευτικό του περιεχόμενο και τα δύο σας μεταφέρουν στα ειδυλλιακά ελληνικά τοπία όταν συναντώνται η γαλάζια θάλασσα και ο ουρανός. Το Bluebay Gin κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το 2014 από την οικογένεια Σπηλιόπουλου και συγκεκριμένα από τον Γιώργο Σπηλιόπουλο, ο οποίος ανήκει στην τέταρτη γενιά της εν λόγω οικογένειας ποτοποιιών, στους ηλιούλουστους και πανέμορφους κήπους ενός παραμυθένιου αρχοντικού με πυργίσκους που χτίστηκε στην Άνδρο γύρω στο 1910 και ανήκει στα πεθερικά του. Το όνομα του Bluebay είναι αφιερωμένο στη γαλανή θάλασσα και τον ουρανό της Ελλάδας.

Epos Gin

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EPOS Gin (@eposgin)

Αινιγματικό σε αρώματα και χειμαρρώδες γευστικά, όπως ακριβώς και τα έπη του Ομήρου. Το EPOS GIN θα μας ταξιδέψει σε έναν μοναδικό κόσμο γεύσης, καθώς φτιάχνεται με περισσότερα από 10 διαφορετικά βότανα, μπαχάρια, ρίζες και άνθη, από όλη την Ελλάδα. Στη μύτη κυριαρχεί η αρωματική μαστίχα, η οποία μέσα στις χιλιετίες, γνώρισε τη δόξα σαν αφροδισιακό, θεράπευσε πολεμιστές και ανακούφισε καλοφαγάδες, ενώ χρειάστηκαν αμέτρητες δοκιμές, με σπάνια υλικά, μέχρι να καταλήξουμε στις ιδανικές αναλογίες και να κλείσουμε το επικό ποτό, στο εμβληματικό ημιδιάφανο μπουκάλι του. H γεύση του, εναρμονίζεται ιδανικά, με τις ανάλαφρες κορυφές από άρκευθο, βασισμένες σε ένα διακριτικό κορμό από γήινα μπαχαρικά και κάρδαμο. Στην αρχική δοκιμή, αναγνωρίζει κανείς τις απαλές «νότες» οινοπνεύματος με γλυκό και floral φόντο. Ο άρκευθος μπαίνει πιο δυναμικά στο στόμα, συνοδευόμενος από ένα φρουτώδες «μπουκέτο», με μια ζωηρή χροιά εσπεριδοειδών, ενώ η απαλή και περιπετειώδης συνέχεια από δενδρολίβανο και ξύλο πεύκου συμπληρώνει μία πλήρη αίσθηση. Πρόκειται για ένα καθαρό και ζωντανό τελείωμα, με ισορροπημένη ξηρότητα από εσπεριδοειδή και μπαχαρικά με μία πρωτότυπη και ήπια γλυκύτητα.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα