fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Σύρος, η νόστιμη και άκρως ενδιαφέρουσα αρχόντισσα των Κυκλάδων
syros island

Σύρος, η νόστιμη και άκρως ενδιαφέρουσα αρχόντισσα των Κυκλάδων

Το πρωί φάε σαν βασιλιάς

Αν είσαι από εκείνους που πεινούν το πρωί, αλλά έχεις και απαιτήσεις που υπερβαίνουν το απλό τοστ, δοκίμασε το πρωινό στο Perroquet Tranquille (Τ/ 22810-45.700), στην Ποσειδωνία – δροσεροί χυμοί και χορταστικές παρασκευές αυγών (μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις κροκ μαντάμ και κροκμεσιέ) και διάχυτη γαλλική αύρα θα σου φτιάξουν εγγυημένα την ημέρα. Στην Ερμούπολη τώρα φανταστικό brunch από ντόπιες πρώτες ύλεςθα βρεις από νωρίς το πρωί έως τις 16:00 στον φανταστικό κήπο του Mazi (Λεωτσάκου 2, Τ/ 22810-88.811) –στα χαλάσματα του παλιού κεραμοποιείου η φύση έχει κάνει κατάληψη και το κινηματογραφικό σκηνικό με τις φυλλωσιές ταιριάζει γάντι με την ομελέτα με μοσχαρίσιο λουκάνικο και ξινομυζήθρα Σύρου – εδώ θα έρθεις και το βράδυ που το μενού γίνεται πιο τολμηρό ακολουθώντας τόσο τις διεθνείς τάσεις της γαστρονομικής σκηνής, όσο και τη ντόπια παράδοση. Για τους πιο ρομαντικούς, υπάρχει το πρωινό που επιμελείται η  Ελισσάβετ Παπαθανασιάδουστο Boutique Hotel Ploesστα Βαπόρια (Απόλλωνος 2, Τ/ 22810-79.360). Δοκίμασε χορταστικά πιάτα με πινελιές συριανές και σουηδικές στο μπαλκόνι πάνω στο νερό και πάρε μια ανάμνηση μαζί σου που θα σε κάνει να χαμογελάς όλο τον χειμώνα.

Τα Καφέ της χαράς

Σταθερά αγαπημένος προορισμός για καφέ εδώ και χρόνια παραμένει το Armadillo (Εμ. Ροΐδη 9, Τ/ 22810-88.133) που επιμένει αδιαπραγμάτευτα να εμπιστεύεται τον καφέ της εταιρείας Mr Bean και να επενδύει στην εκπαίδευση των barista του – αν βρεθείς εκεί και πεινάς σερβίρουν προσεγμένο brunch. Νέα άφιξη στην Ερμούπολη είναι το Epta Syros (Πελοποννήσου 7), το οποίο επενδύει στους καφέδες της Area 51 και στα καλοφτιαγμένα πάνκεϊκς.

django

Και τι ζητάμε; Λίγη αγάπη. Και Γλυκά

Σήμα κατατεθέν στο νησί αποτελεί το Django (Εμμ. Ροΐδη 10, Ερμούπολη, Τ/ 22810-76.660) του Κωνσταντίνου Καρακατσάνη, ο οποίος ερωτεύτηκε τόσο το παγωτό που αποφάσισε να το αλλάξει εντελώς. Φρέσκια πρώτη ύλη, καθόλου συντηρητικάκαι γλουτένη, άπειροι πειραματισμοίκαι αχαλίνωτο κέφι το κάνουν να ξεχωρίζει με διαφορά. Αγαπημένες γεύσεις το σορμπέ πεπόνι, το σορμπέ σύκο, η σοκολάτα με τσίλι, το φιστίκι και το καπνιστό φουντούκι. Για τους λάτρεις του κλασικού υπάρχει ένα ζαχαροπλαστείο που ικανοποιεί τα δικά τους αυστηρά standards και το οποίο λειτουργεί από το 1924. Ο λόγος για τον Αθυμαρίτη, της οδού Κέας (Κέας 2, Ερμούπολη Τ/ 22810-82.261) που φτιάχνει απίστευτα σιροπιαστά, αλλά και ροδίνια (φύλλο αμυγδαλόπαστας αρωματισμένο με ανθόνερο, γεμισμένο με βουτυρόκρεμα πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα), μαστιχάκια (αμυγδαλωτά τυλιγμένα σε φύλλο κρούστας σιροπιασμένα κι αχνισμένα), παστέλια με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι, απίθανα αμυγδαλωτά γεμιστά με κουκουνάρι και γλυκιά τυρόπιτα με ζύμη τσουρεκιού – η γλυκιά παράδοση του νησιού δεν περιορίζεται μόνο στα λουκούμια του!

Στρώσε τραπέζι

Νέα άφιξη στο νησί το Hygge (Καμάρα, Τ/ 22813-06.819) στην Άνω Σύρο καταθέτει μια  διαφορετική άποψη σχετικά με το casual dining. Στο μενού που έχουν σχεδιάσει και εκτελούν ο ένας εκ των ιδιοκτητών, Βαγγέλης Δαμίγος και ο σεφ Τάσος Δέμπης, κυριαρχούν οι διεθνείς επιρροές, ενώ η λατρεία προς την ψαροφαγία είναι ξεκάθαρη. Πες ναι στο ψάρι ημέρας, στον ταραμά με λάδι κόλιανδρου, στα αρνίσια κεφτεδάκια και στο τιραμισού με αλάτι Μεσολογγίου και τσιπς κακάο. Τη λίστα των κρασιών υπογράφει ο Άρης Σκλαβενίτης (εγγύηση).

achinos

Ο ταλαντούχος σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης συνεχίζει την ανοδική του πορεία στο San Michali Food & Culture (Αγίου Δημητρίου 16, Δόξα, Τ/ 697-65.81.656) με την υπέροχη θέα. Ό,τι βγαίνει από τον ξυλόφουρνο είναι πεντανόστιμο, τα πιάτα έχουν αρκετές εντάσεις και αλλάζουν καθημερινά ανάλογα με την πρώτη ύλη, ενώ αξεπέραστες παραμένουν οι πίκλες, τα ψωμιά, τα αλλαντικά και τα τυριά που φτιάχνουν εδώ – θα πεις κι ένα μεγάλο μπράβο στα γλυκά του που έχουν άρωμα ανατολής. Τα κρασιά, τα οποία ταιριάζουν πολύ με τις newstyle γευστικές δημιουργίες τα διαλέγει με επιτυχία ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του.

Στην ατμοσφαιρική αυλή του Avant Garden (Έναντι Θεάτρου Απόλλων, Ερμούπολη, Τ/ 22810-79.416) ο σεφ Κωνσταντίνος Μπουραντάς δημιουργεί κάθε βράδυ μια προσωπική fine dining κουζίνα. Η εμμονή με τη λεπτομέρεια είναι ευδιάκριτη σε κάθε πιάτο, ενώ τα αιγαιοπελαγίτικα υλικά λάμπουν. Σκορπίνα μπουγιαμπέσα και κόκκορας με κανελόνι ντομάτας ξεχωρίζουν με διαφορά. Τεχνικές, φρεσκάδα και φινέτσα είναι τα σήματα κατατεθέντα του Κωνταντίνου- μην το χάσεις!

Για χαλαρούς μεζέδες από ντόπια υλικά και κυκλαδίτικα κρασιά από μικρούς παραγωγούς ψάξε να βρεις το εναλλακτικό στέκι Cantina Analogue (Επτανήσου 14, Τ/22813-02.412) σε ένα χώρο που παραπέμπει σε ένα σουρεάλcabinet de curiosités. Συχνά φιλοξενεί και μουσικά eventsοπότε θα περάσεις υπέροχα.

Αν προτιμάς την προκυμαία, Το Περί Τίνος (Ακτή Πέτρου Ράλλη 7, Ερμούπολη, Τ/ 22810-85.000) του σεφ Δημήτρη Πλυτά σε περιμένει. Διάλεξε άφοβα τον ντολμά γαλέου με σάλτσα κακαβιάς-λουίζας και το μπουρδέτο με φιλέτο καλκάνι και σιγομαγειρεμένη ρεβιθάδα.

Στο Κίνι τώρα, θα κάνεις στάση στο Αλλού Γυαλού (Τ/22810-71.196). Πέρα από τις άπαιχτες συνταγές της σεφ Λίνας Φουρνιστάκη που έχουν περάσει πλέον στο επίπεδο του κλασσικού ρεπερτορίου θα βρεις εδώ και νέες, φανταστικές ωμές ψαριών και θαλασσινών που θα σε κάνουν να παραμιλάς. Επίσης, αν αγαπάς το κρασί, μόλις βρήκες τον παράδεισό σου πλάι στο κύμα.

fabrika wine

Η Σύρος δεν είναι μόνο θάλασσα και αυτό θα το διαπιστώσεις ανηφορίζοντας προς στο χωριό Σαν Μιχάλη, στην Άνω Μεριά. Εκεί θα πας για δύο λόγους: πρώτον για να επισκεφτείς τον νέο χώρο του Syros Winery- Οινοποιείου Σύρου που βρίσκεται δίπλα στο ξωκλήσι του Αγίου Βενέδικτου, να γνωρίσεις τον επίμονο οινοποιό Νίκο Χατζάκη, να δοκιμάσεις τις ετικέτες Σαν Τα Μάραθα και Φάμπρικα και να μάθεις πως τελικά τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Ο δεύτερος λόγος είναι η ταβέρνα Πλακόστρωτο (Τ/ 697-39.80.248) με τα εκπληκτικά μαγειρευτά (κατσικάκι στη λαδόκολλα, μαρουλάκια φρικασέ, κουνέλι με χυλοπίτες, πρασοκεφτέδες με πλιγούρι) και τη θέα στο πέλαγος.

Άφησα τον Γαλησσά τελευταίο γιατί θεωρώ πως είναι από μόνος του πλέον γαστρονομικός προορισμός. Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα σε έναν και μόνο άνθρωπο τον σεφ Κωνσταντίνο Μπουγιούρη που εδώ και χρόνια παραδίδει μαθήματα νοστιμιάς στο εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα (Τ/ 22810-43.325). Όσο περνά ο καιρός ο Μπουγιούρης αποτάσσεται το περιττό κι αυτό είναι προς όφελος των επισκεπτών του. Αξεπέραστα είναι τα ωμά του, η σαλάτα με τον αχινό και την αρμύρα, η δική του ερμηνεία για τα πράσινα φασολάκια, το βαθιάς νοστιμιάς χουνκιάρ με σφυρίδα, το άψογα ψημένο φιλέτο με τσιμένι και η εκτός συναγωνισμού μπολονέζ του. Βάλε στην εξίσωση ότι λατρεύει το κρασί οπότε έχει επενδύσει σοβαρά σε αυτό και κλείσε τραπέζι. Χτες.

Και street food έχουμε

Στο Juntos (Λεωτσάκου 2, Ερμούπολη, Τ/ 22810-88.863) που επιμελείται η ομάδα του Mazi δεν μπορείς να κάτσεις, αλλά μπορείς να επενδύσεις στο take away. Πρόκειται για ένα μικρό κατάστημα με μεγάλη αγάπη στα μπέργκερς και στα χοτντογκ. Χειροποίητα ψωμάκια και ωραίες τηγανητές πατάτες συνοδεύουν ιδανικά το hangover burger και chicken burger που για μένα είναι τα καλύτερα του καταλόγου.

theosis

Στην υγειά σου!

Τα λόγια είναι φτωχά για το Theosis του Χρήστου Γκόλφη (Αγίου Σεβαστιανού, Πιάτσα Άνω Σύρου, Τ/ 22810-88.958). Η νησιωτικότητα αποτυπώνεται παντού: στα ποτά, στα υλικά, στον χώρο, στα ποτήρια και στους θησαυρούς του giftshop (πάρε τα κεριά). Από τη λίστα των κοκτέιλς που αφηγείται τον μύθο του Έρωτα και της Ψυχής, επίλεξε το psyche με ρούμι, καρότο, τροπικά φρούτα, φασκόμηλο και falernum. Άχαστο.

Κατεβαίνοντας στην Ερμούπολη επιβάλλεται στάση στο all time classic Kouchico (Ι. Λαυρεντίου Ράλλη 15, T/ 22813-00.880) που έβαλε τη Σύρο στον χάρτη του fine drinking, καθώςκαι στο μικροσκοπικό, αλλά πάντα κεφάτο Bababar (Μήλου 1, Τ/ 6937-181.558), από την ομάδα του αθηναϊκού Pairidaeza.

Πάμε Φεστιβάλ

Εδώ είναι το νησί των φεστιβάλ. Κορυφαίος θεσμός το Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation Anima Syros, το οποίο πιστό στο ραντεβού του με το κοινό θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 25 Σεπτεμβρίου σε νέο χώρο, στην Ερμούπολη, στον πρώην χειμερινό κινηματογράφο ΕΡΜΗΣ. Η κύρια θεματική του Anima syros 2022 είναι αφιερωμένη στην παραγωγή animation των Βαλτικών Χωρών (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία) με τίτλο, The Baltic Animation Way, που στόχο έχει να προβάλλει αυτή την πολύ ιδιαίτερη και νεωτερική σκηνή animation που ανθεί στις χώρες αυτές. H πρεμιέρα θα γίνει με την προτεινόμενη για 3 βραβεία Όσκαρ ταινία του Jonas Poher Rasmussen, «Flee».

Τη δροσιά του να’χεις(ή που θα κάνεις βουτιές)

Αν μένεις στην πόλη δεν υπάρχει καλύτερη πρόταση από το να πας στην εξέδρα στα κοσμοπολίτικα Αστέρια – βαθιά καθαρά νερά και αστική θέα στα Βαπόρια. Εφόσον προτιμάς ρηχά νερά και άμμο θα πας στις Αγκαθωπές και με την ευκαιρία θα απολαύσεις και το φαγητό στο Ono Concept (Τ/ 22810-45.099) της σεφ Λίνας Φουρνιστάκη – είναι το μοναδικό μέρος που μπορείς να βρεις συριανά κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές, αλλά και εξαιρετικό σούσι ταυτόχρονα. Πιο ήσυχα είναι τα νερά στο Δελφίνι, το οποίο θεωρείται μια από τις ομορφότερες βοτσαλωτές  παραλίες της Σύρου γιατί προστατεύεται από τους βοριάδες λόγω θέσης. Από εδώ ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στις παρθένες βόρειες παραλίες του νησιού (Βαρβαρούσα, Αετός, Λεία, Γράμματα) για τους λάτρεις του περιπατητικού τουρισμού. Οι παραλίες είναι προσβάσιμες και με σκάφος που ξεκινά καθημερινά από το Κίνι. Για μπάνιο πολλοί προτιμούν τη ρηχή παραλία του Γαλισσά με τη χρυσαφένια άμμο και την απίστευτη θέα στο ηλιοβασίλεμα.

kritharoto food

Πάρε με μαζί σου

Τι να πάρεις μαζί σου φεύγοντας από το νησί; Πηγαίνοντας στο γνωστό παντοπωλείο Πρέκας (Χίου 4, Ερμούπολη, Τ/ 22810-87.556) θα βρεις κάπαρη και καπαρόφυλλα, τυριά (Σαν Μιχάλη), μέλια, παξιμάδια, παστελαριές, μαρμελάδες, ζυμαρικά και σάλτσες με ντόπιες ντομάτες, παστελαριές, καθώς και τα υπέροχα λουκούμια της Συκουτρή (προσωπική αδυναμία σε αυτά που έχουν μέλι και καρύδια). Λουκούμια και χαλβαδόπιτες γενικά μπορείς να πάρεις και από τον Λειβαδάρα (Ακτή Παπάγου, Τ/ 22810-88.634), τον Κανακάρη (Ακτή Παπάγου, Τ/ 22810-88.950) και τον Κορρέ (Χίου 29, Τ/ 22810-82.037). Στην κάβα του Κριτσίνη θα βρεις τα κρασιά των ντόπιων οινοποιείων (τέσσερα έχει συνολικά το νησί), αλλά και τα τσίπουρα του Ν. Μακρυωνίτη- δοκίμασε το Plantae, το οποίο μοσχοβολάει όπως το νησί. Αν θέλεις να ψωνίσεις ξεχωριστά ρούχα και αξεσουάρ από Έλληνες και ξένους σχεδιαστές το Hydora Concept Store (Πλατεία Κανάρη, ΕρμούποληT/ 22810 84391) είναι για σένα, ενώ για χειροποίητα δερμάτινα σανδάλια σε μοναδικά σχέδια πήγαινε στο Sandalia Cyclades (Σταματίου Πρώιου 6, Ερμούπολη, Τ/ 2281 0-81.049).

Και που θα μείνουμε;

Εκτιμάς το τρίπτυχο τέχνη-ντιζάιν-βιωσιμότητα;  Τότε το boutique hotel Aristide στα Βαπόρια προορίζεται για σένα (www.hotelaristide.com) Ξεκάθαρα αστικό, με το υγρό στοιχείο παντού, έχει λίγες σουίτες, ένα φωτογενές λόμπι, έναν καταπράσινο κήπο και μια hyppe ταράτσα με θέα το ηλιοβασίλεμα, ενώ διοργανώνει μαθήματα γιόγκα, μαγειρικής και art residencies.

Εντυπωσιακό είναι και το Villa Selena, στην ίδια περιοχή https://villaselena-syros.com/el/villa-selena-syros-cyclades/ . Για τη διακόσμησή του χρησιμοποιήθηκαν και αναπαλαιώθηκαν από τεχνίτες της Σύρου, έπιπλα του 19ου αιώνα σε συνδυασμό με σύγχρονο design και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.

Πιο οικονομικά τώρα, στον Γαλησσά για να είσαι δίπλα στη θάλασσα, θα διαλέξεις το Ventoura Studios & Apartments  –  πεντακάθαρο, άνετο και με πολύ ευγενικό προσωπικό https://www.syrosventoura.com/gr/

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα