Στον παραλιακό πεζόδρομο της Νικήτης, ακριβώς πάνω στη θάλασσα, βρίσκεται η Sυναγρίδα, με τα τελευταία τραπέζια κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα.
Από το 2023, ο Γιάννης Μπαγκντασαριάν και ο chef και συνιδιοκτήτης Σάκης Γρηγοριάδης οραματίστηκαν ένα εστιατόριο με έμφαση κυρίως στις γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας. Το μαγαζί είναι προσεκτικά στημένο, με το λευκό να κυριαρχεί και τις αποχρώσεις του ξύλου να ακολουθούν, έτσι ώστε να εναρμονίζεται απόλυτα με την θάλασσα και τη γη -στην προκειμένη περίπτωση την άμμο-, όπως άλλωστε λέει και η ονομασία του.
Τα τραπεζοκαθίσματα και η διακόσμηση είναι μινιμαλιστικής αισθητικής, ενώ ανάμεσα στα τραπέζια που βρίσκονται στην παραλία, υπάρχουν οι μεγάλες επιβλητικές ροτόντες που περιβάλλονται από ξύλινο καναπέ, με προσανατολισμό τη θάλασσα, έτσι ώστε όλοι οι καθήμενοι σε αυτά, να έχουν αυτήν την υπέροχη θέα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, παρατηρήσαμε πως ανάμεσα στο κοινό υπήρχαν παρέες ενηλίκων, όσο και οικογένειες με μικρά παιδιά, τόσο ντόπιοι όσο και τουρίστες.Το σέρβις είναι ευγενικό και φιλικό, χωρίς όμως να παύει να είναι τυπικό και καθόλα εξυπηρετικό.
Ο chef Σάκης Γρηγοριάδης στο μενού του Sυναγρίδα έχει συμπεριλάβει μεγάλη γκάμα προτάσεων, κυρίως από τη μεσογειακή κουζίνα, με επιρροές από Περού και Ιαπωνία, όπως για παράδειγμα το σεβίτσε με ψάρι ημέρας και το σούσι. Στις κλασικές συνταγές, δε διστάζει να προσθέσει υλικά ή ναπειραματιστεί με ευχάριστες παραλλαγές. Υπάρχουν τόσο τα αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, βασισμένα στο φρέσκο ψάρι, όσο και δημοφιλείς ξένες συνταγές. Στα ορεκτικά μπορείς να βρεις από τα αγαπημένα κολοκυθάκια τηγανητά με τζατζίκι, όσο και ταραμοσαλάτα, αλλά και ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης. Επίσης ξεχωρίζουν, με μια γρήγορη ματιά, τα αγαπημένα πλέον ιταλικά arancini με κρέμα παρμεζάνας και τρούφα, αλλά και τα νιόκι με πανσέτα και κρέμα παρμεζάνας.
Υπάρχουν 4 διαφορετικές ωμές κοπές ψαριών ημέρας και για τους λάτρεις, 3 διαφορετικά σούσι με καβούρι, σολομό και γαρίδα tempura, για να περάσουμε στη συνέχεια στα αγαπημένα μας θαλασσινά, όπως σαρδέλα σχάρας, καλαμάρι, μύδια σαγανάκι αλλά και αχνιστά, κ.α. Για τους φαν των ζυμαρικών, υπάρχουν 6 διαφορετικές προτάσεις, από τις οποίες με μια πρώτη ματιά ξεχωρίσαμε, για την επόμενη φορά, το frutti di mare με αχιβάδες, μύδια και γαρίδες, αλλά και τα fettuccine με σολομό και βότκα σε λευκή κρέμα. Περιττό να αναφέρουμε πως το κατάστημα εφοδιάζεται καθημερινά με ψάρια ανοιχτής θαλάσσης. Τέλος, για όσους δεν μπορούν να το αποχωριστούν, υπάρχουν και κάποιες προτάσεις σε κρέας, τόσο κλασικές όσο και κοπές μοσχαριού Ουρουγουάης.
Η wine list του Sυναγρίδα περιλαμβάνει πληθώρα επιλογών από τον ελληνικό αμπελώνα, με έμφαση στα λευκά και τα ροζέ, καθώς και επιλεγμένες ετικέτες από τον ξένο αμπελώνα, όλα σερβιρισμένα στα σωστά ποτήρια. Για αρχή δοκιμάσαμε μια δροσερή σαλάτα με κινόα και ψητές γαρίδες, σε άψογη σκηνική παρουσίαση. Στη συνέχεια στο τραπέζι έφτασε μία από τις καλύτερες ταραμοσαλάτες που δοκίμασα φέτος το καλοκαίρι, αρκετά πλούσια, αλλά και όσο όξινη χρειαζόταν. Αξιόλογα και τα ρολάκια γαρίδας, τα οποία αποτελούν μια παραλλαγή surf and turf του Σάκη Γρηγοριάδη, ο οποίος είχε την έμπνευση να τα κάνει γεμιστά με ψίχα γαρίδας και καπνιστό μπέικον και να τα εμπλουτίσει με κρέμα τυριού. Από τις ωμές προτάσεις, πρώτο έφτασε το ταρτάρ γαρίδας με χυμό εσπεριδοειδών, τσίλι και βότανα, το οποίο ήταν τόσο ωραία στημένο που δεν ήθελες να το χαλάσεις. Εξίσου καλό και στη γεύση, με τη γαρίδα τραγανή και με όλες τις γεύσεις ευδιάκριτες, σε ένα ισορροπημένο σύνολο. Δοκιμάσαμε και σεβίτσε τσιπούρας με λάιμ, αβοκάντο, σχοινόπρασο ,κόλιανδρο, τσίλι και σουσάμι, το οποίο ήταν επίσης χυμώδες και νόστιμο. Προσωπικά, σε αυτό το πιάτο θα ήθελα περισσότερη έμφαση στο ψάρι και λιγότερα συστατικά.
Οι μερίδες στο Sυναγρίδα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές και έτσι τα fettuccine ale vongole με σωταρισμένες αχιβάδες, τσίλι, μαιντανό, σκόρδο και λευκό κρασί ήταν το μοναδικό κυρίως, καθώς ήμασταν ήδη σχεδόν χορτάτοι. Το ζυμαρικό ήταν βρασμένο al dente, με τη φρέσκια αχιβάδα, το αρωματικό φρέσκο βούτυρο και το σβήσιμο στο λευκό κρασί να δημιουργούν ένα πλούσιο και έντονο γευστικά πιάτο. Στο τέλος, κλείσαμε το γεύμα μας με ένα ποτήρι από παλαιωμένο τσίπουρο της οικογένειας Σπυρόπουλου, με θέα τον ήλιο που έπεφτε μέσα στη θάλασσα και τα υπέροχα χρώματα που καθρεφτίζει.
Η μεγάλη γκάμα των επιλογών στο μενού, οι γεύσεις και η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το μαγαζί αξίζουν την επίσκεψη στο Sυναγρίδα, αν βρεθείτε στην Νικήτη. Προτιμήστε τις ώρες πριν τη δύση του ηλίου και η επίσκεψη θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω. με την υπέροχη θέα.
Αιγιαλού, Νικήτη 630 88
23750 22005
Ανοιχτά: Μάιος – Σεπτέμβριος 01:00 – 23:30
30-50 κατ’ άτομο (χωρίς τα ποτά)