Δοκιμάζουμε καφέδες μοναδικής προέλευσης που ψήνουν οι Sapid στο Ίλιον και σερβίρουν στο καφέ τους στην Πετρούπολη.
Δυο φίλοι και λάτρεις του καφέ, ο Αντώνης Καργιώτης (κάτοχος Coffee Diploma του Specialty Coffee Association και πιστοποιημένος εκπαιδευτής σε θέματα καφέ) και ο Γιώργος Μπουρνέλης, αποφασίζουν το 2014 να ξεκινήσουν το δικό τους roastery (ψηστήρι) και ν’ αξιοποιήσουν τις απευθείας επαφές τους με φάρμες και παραγωγούς, για να προσφέρουν καφέδες υψηλής ποιότητας στην ελληνική αγορά. Βάση τους το Ίλιον. Σημαία τους η έμφαση στην γεύση, εξού και η ονομασία του εγχειρήματος: Sapid Coffee Roasters.
Εκτός όμως από τις προφανείς επιλογές ψησίματος που κυριαρχούν στην αγορά του specialty καφέ (espresso και φίλτρου), στο Sapid δίνουν εξίσου έμφαση και στον λεγόμενο ελληνικό καφέ (Ibrik στην γλώσσα του specialty). Το 2016 κερδίζουν την πρώτη θέση, τόσο στο Πανελλήνιο όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Cevze/Ibrik), επιτυχία που θα σημειώσουν και το 2017 στο Πανελλήνιο (καταλαμβάνοντας την 2η θέση αυτήν τη φορά στο Παγκόσμιο).
Ταυτόχρονα ψάχνονται ν’ ανοίξουν το δικό τους καφέ που θα μπορούν να σερβίρουν αποκλειστικά τους καφέδες που ψήνουν. Το κάνουν το 2021 στην Πετρούπολη, σ’ έναν όμορφο χώρο βιομηχανικού στιλ, αποδεικνύοντας ότι ένα specialty coffee shop μπορεί να σταθεί εκτός του κέντρου της Αθήνας. Το Sapid The Shop, είναι all day προορισμός με σαφή προσανατολισμό στον specialty καφέ, αλλά τον πλαισιώνει με μια ενδιαφέρουσα κάρτα με αρκετές προτάσεις σε brunch και casual food με σαλάτες, πίτσες, ζυμαρικά, bao buns, sando κλπ. Και επειδή μένει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, υπάρχουν επιλογές σε κρασί, σε μπίρες μικροζυθοποιίας και σε λίγα cocktails.
Το Sapid The Shop είναι γωνιακό και απλώνεται στο πεζοδρόμιο, στο οποίο έχει στηθεί ξύλινο deck και κάτω από τη ριγέ ασπρόμαυρη τέντα, απλώνονται τα τραπέζια. Η μπιτάτη μουσική ανεβάζει την διάθεση (και ταυτόχρονα και τα ντεσιμπέλ) ειδικά τα βράδια, συνηγορώντας στη ζωντάνια που αποπνέει ο χώρος. Αν το ζητούμενο είναι το κέφι ή το χάζι, τότε ο έξω χώρος συστήνεται.
Προσωπικά όμως, προτιμώ (την ημέρα τουλάχιστον) τον εσωτερικό χώρο. Ναι μεν υπάρχουν πιο ψηλά σταντ και καθίσματα, όμως η προσοχή στρέφεται στο brew bar με το ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά στοιχείο με το γυμνό τούβλο στον τοίχο και τις προθήκες με τους retail καφέδες. Αν σας ενδιαφέρει δε να μάθετε περισσότερα για τους καφέδες που δοκιμάζετε, τότε καθίστε δίπλα στο μπαρ: τα παιδιά Sapid είναι πρόθυμα να σας δώσουν κάθε πληροφορία (ειδικά αν διαπιστώσουν ότι το ‘χετε το ψώνιο σας με τον καφέ!).
Ας περάσουμε στους καφέδες του Sapid λοιπόν. Όπως σχεδόν σε όλα τα roasteries, τον κύριο λόγο για καφέδες ροής (οι καφέδες που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση) με βάση τον espresso, έχει ένα χαρμάνι με χαμηλή οξύτητα, σοκολατένιο και ξηροκαρπάτο, που προφανώς ταιριάζει τόσο σε ροφήματα με γάλα (cappuccino, flat white, latte) όσο και χωρίς (freddo και ζεστό espresso).
Μετά περνάμε στους καφέδες μοναδικής προέλευσης (single origin), καφέδες δηλαδή από ποικιλίες που καλλιεργούνται σε μία και μόνο χώρα. Οι Sapid έχουν αδυναμία στις χώρες της κεντρικής και Νότιας Αμερικής, αφού θα βρείτε επιλογές από Βραζιλία, Γουατεμάλα, Περού, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα. Δε θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν επιλογές από Αφρική: Αιθιοπία αλλά και Κένυα.
Στην τελευταία μας επίσκεψη, δοκιμάσαμε τον καφέ από την περιοχή του Atitlan στα νοτιοδυτικά της Γουατεμάλα στα υψίπεδα της ομώνυμης λίμνης, όπου τα φυτά του καφέ καλλιεργούνται σε υψόμετρα που ξεπερνούν τα 1.500 μέτρα. Ο συγκεκριμένος καφές είναι υγρής επεξεργασίας (washed) και τον δοκιμάσαμε σε παρασκευή φίλτρου (με V60), αλλά και σε espresso. Ήταν αρκετά ισορροπημένος, με στρογγυλό σώμα και νότες βανίλιας και σοκολάτας. Συνεχίσαμε με τη Ρουάντα τους. Ξηρής επεξεργασίας (natural), από την περιοχή Karongi στα δυτικά της χώρας (στην λίμνη Kivu). Ένας αρκετά ενδιαφέρον καφές, που στην παρασκευή του φίλτρου έβγαζε μεγαλύτερη πολυπλοκότητα: γεμάτο σώμα με νότες από μαύρα φρούτα του δάσους.
Όλους τους καφέδες τους μπορείτε να τους προμηθευτείτε σε κόκκους για το σπίτι. Θα βρείτε επίσης κάψουλες τύπου ν espresso και drip bags. Αν δεν έχετε δοκιμάσει τα drip bags ψάξτε τα. Είναι ένας επαναστατικός τρόπος για να πιείτε ποιοτικό καφέ φίλτρου όπου κι αν βρίσκεστε, αφού θα χρειαστείτε μόνο έναν βραστήρα και την κούπα σας! Πρόκειται για φακελάκια σαν του τσαγιού με αλεσμένο καφέ. Κλείνονται σε αεροστεγή συσκευασία για διατήρηση της φρεσκάδας και είναι πανεύκολα στην χρήση! Ταυτόχρονα θα βρείτε μοδάτα t-shirt με το μότο των Sapid: “We believe in mental pleasure through taste”.
Γενικά τα παιδιά στο Sapid ψάχνονται. Αν σας αρέσει η δοκιμή διαφορετικών καφέδων, νομίζω ότι αξίζουν και με το παραπάνω μια επίσκεψη, για ν’ ανακαλύψετε την γκάμα τους στο ψήσιμο και την παρασκευή ιδιαίτερων καφέδων.
Sapid the Shop
All day
Διευθ: 25ης Μαρτίου 113, Πετρούπολη, 132 31
Τηλ: 210 5065969
Ώρες λειτ: καθημ. 08:00-01:00