fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
San Sebastian: Η Γαστρονομική Εδέμ της Ισπανίας
sansebastian1 (1)

San Sebastian: Η Γαστρονομική Εδέμ της Ισπανίας

Λάμψη αστεριών και σύγχρονη βασκική κουζίνα σε έναν μοναδικό γαστρονομικό προορισμό.

Η σύγχρονη γαστρονομική επανάσταση ξεκίνησε την δεκαετία του ’90 σε ένα διαμέρισμα-εργαστήριο της Βαρκελώνης, όπου οι μοριακές δημιουργίες του θρύλου Ferran Adria έπαιρναν μορφή, πριν μεταφερθούν στην κουζίνα του θρυλικού El Bulli. Στην άλλη πλευρά της ιβηρικής χερσονήσου όμως, στην χώρα των Βάσκων, εκεί που ο ωκεανός λούζει τις ακτές, η νέα βασκική κουζίνα που τόσο έμελλε να επηρεάσει τους σεφ όλου του κόσμου, είχε ήδη σχεδόν δυο δεκαετίες στις πλάτες της.

San Sebastian: Η Γαστρονομική Εδέμ της Ισπανίας - FlagInLife

To San Sebastian ή Donostia όπως είναι η επίσημη βασκική ονομασία, είναι μια μικρή πόλη και σημαντικός τουριστικός προορισμός της επαρχίας Γκιπούθκοα (Guipuzcoa) στα βόρεια της Ισπανίας στην αυτόνομη χωρά των Βάσκων.

Ένα μικρό λιμάνι αλλά και σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, με κοσμοπολίτικη αύρα, υψηλή γαστρονομική ταυτότητα και διεθνές πολιτιστικό περιεχόμενο. Μπροστά του απλώνεται η διάσημη παράλια La Concha. Πολλοί την θεωρούν ως την ομορφότερη αστική παραλία της Ευρώπης. Ανοίγεται σαν ένα κοχύλι με ξανθιά άμμο και καταγάλανα νερά, ενώ στο κέντρο της δεσπόζει το καταπράσινο νησάκι Santa Clara. Μαζί με τις άλλες δύο παραλίες, την Playa de la Zuriolla και την Playa Ondareta συμπληρώνουν την εικόνα μιας πόλης που την χαϊδεύουν τα κύματα του ωκεανού, καθώς το San Sebastian χαρακτηρίζεται και ως η Μέκκα του surf. Απολαύστε έναν μεγάλο περίπατο στον παραλιακό δρόμο, καθώς η μοντέρνα πόλη με τα belle époque κτίρια και τα αρχοντικά ξενοδοχεία απλώνετε πίσω σας. Περιηγηθείτε στα μικρά και δαιδαλώδη σοκάκια της παλιάς πόλης Parte Vieja. Σταματήστε στα μικρά ταβερνάκια που θα συναντήσετε, γίνετε ένα με τους ντόπιους και δοκιμάστε pintxos & txacoli. Μικροί μεζέδες, τα λεγόμενά tapas στην υπόλοιπή Ισπανία και το ελαφρώς αφρώδες ξηρό λευκό κρασί της χώρας των Βάσκων, πλάι σε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ και τοπικά προϊόντα, όπως το Idiazabal, το δικό τους καπνιστό τυρί από πρόβειο παστεριωμένο γάλα.

Το San Sebastian δικαίως χαρακτηρίζεται σαν ένας από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς προορισμούς παγκοσμίως, καθώς σε αυτήν την στενή λωρίδα γης είναι συγκεντρωμένα μερικά από τα σπουδαιότερα εστιατόρια του κόσμου, συγκεντρώνοντας συνολικά 18 αστέρια Michelin, κατανεμημένα σε 9 εστιατόρια.

Τα τρία εξ αυτών βραβευμένα με τρία αστέρια Michelin είναι τα εξής:

Arzak

Η προέλευση του εστιατορίου Arzak χρονολογείται από το 1897, όταν οι παππούδες του Juan Mari Arzak έχτισαν το σπίτι που τώρα φιλοξενεί το εστιατόριό του. Οι γονείς του το μετέτρεψαν σε εστιατόριο που σέρβιρε παραδοσιακή βασκική Κουζίνα.

Το 1966, ο Juan Mari Arzak ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση μαζί με τη μητέρα του, μαθαίνοντας από αυτήν όλα τα μυστικά του βασκικού φαγητού. Το 1976, ο Juan Mari Arzak μαζί με άλλους βάσκους σεφ δημιούργησε το κίνημα γνωστό ως new basque cuisine. Από το 1989 είναι κάτοχος 3 αστεριών Michelin τα οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα. Από την δεκαετία του ’90 στην κουζίνα εντάχθηκε και η κόρη του Elena. Το 2012 ψηφίστηκε σαν η κορυφαία γυναίκα σεφ στον κόσμο.

Info: https://www.arzak.es/en/

Martin Berasategui

O Martin Berasategui είναι ο πρώτος σεφ σε αστέρια στην Ισπανία, με δώδεκα στο σύνολο. Με σημαντική θητεία πλάι σε κορυφαίους Γάλλους σεφ, όπως ο Didier Oudill, αλλά και ο Allain Ducasse, άνοιξε το 1993 με την σύζυγο του, το ομώνυμο εστιατόριο σε μια πανέμορφη περιοχή 7 χιλιόμετρα έξω από το San Sebastian. Έξι μήνες μετα πήρε το πρώτο αστέρι. Από το 2002 είναι κάτοχος τριών αστεριών Michelin. Σερβίρει ένα a la carte και ένα tasting menu. Και τα δυο συμπεριλαμβάνουν εμβληματικά πιάτα από το 2001, χρονιά που πήρε το δεύτερο αστέρι έως και σήμερα.

Info: http://www.martinberasategui.com

Akelarre

Tο Akelarre Restaurant & Hotel ιδρύθηκε το 1974 από τον σεφ Pedro Subijana και πήρε το πρώτο του αστέρι Michelin το 1978. Σήμερα είναι κάτοχος τριών αστεριών Michelin. Το Akelarre βρίσκεται λίγα μίλια δυτικά από το κέντρο του San Sebastián, στα ίχνη του όρους Igueldo, προσφέροντας απίστευτη θέα στη θάλασσα από τις βεράντες του. Το εστιατόριο φημίζεται για τα θαλασσινά του. Με το εντυπωσιακό βιογραφικό του και το χαρακτηριστικό μουστάκι του, ο σεφ Pedro Subijana είναι ένα σύμβολο που αποπνέει απόλυτο σεβασμό ως ένας από τους ιδρυτές του κινήματος της Νέας Βασκικής Κουζίνας. Υπάρχουν δύο μενού γευσιγνωσίας. Τα Aranori και Bekarki, συνδυάζοντας εμβληματικά πιάτα περασμένων ετών με καινούριες δημιουργίες. Πρόσφατα άνοιξε τις πόρτες του και ένα πολυτελές ξενοδοχείο προσφέροντας μια συνολική εμπειρία στους επισκέπτες.

Info: https://akelarre.net/

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mugaritz (@mugaritz)

Δεκαπέντε λεπτά από το San Sebastian, μια απομονωμένη ρουστίκ εξοχική κατοικία, κρύβει μια σύγχρονη τραπεζαρία  ενός πραγματικού επαναστάτη της γεύσης. Αυτός είναι ο σεφ Andoni Luis Aduriz και το διάστερο εστιατόριο Mugaritz. Ο Andoni Luis Aduriz θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς σεφ της εποχής μας. Ξεπέρασε γρήγορα τα καθιερωμένα γευστικά σύνορα αναμειγνύοντας υφές, γεύσεις και αντισυμβατικές παρουσιάσεις. Το Mugaritz έχει ονομαστεί ένα από τα πιο περιπετειώδη εστιατόρια στον κόσμο. Τα πιάτα παρασκευάζονται μεμονωμένα και συχνά προσαρμόζονται για να καλύψουν τα γούστα κάθε επισκέπτη. Για τρεις ώρες, και μέσα από περίπου 25 δημιουργίες, ξετυλίγεται μια ιστορία με έντονα συναισθήματα γεμάτη εκπλήξεις που αξίζει να την ζήσετε στο μέγιστο βαθμό.

Info: https://www.mugaritz.com/

Victor Arguinzoniz

Ο μάγος της φωτιάς, Victor Arguinzoniz. Ο άνθρωπος που μετέτρεψε μια απλή ψησταριά στο τρίτο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2021. Μια ώρα μακριά από το San Sebastian, στην κοιλάδα του Atxondo, βρίσκεται στο χωριό Axpe. Εκεί θα συναντήσετε τον, κατά πολλούς, κορυφαίο ψήστη στον κόσμο.

Στο 200 ετών πέτρινο εστιατόριο, με όπλα μια μεγάλη σχάρα δικής του κατασκευής και μερικά αυτοσχέδια εργαλεία ψησίματος, ο Victor περνάει τα πάντα από τις φωτιές του, δημιουργώντας απίστευτες γεύσεις από απλά υλικά. Μυστικό του, ο συνδυασμός διαφορετικού κάρβουνου από μια μεγάλη παλέτα δέντρων της περιοχής. Λαχανικά,κρέατα και θαλασσινά καθημερινά εναλλάσσονται στο 15 σταδίων μενού. Κάθε συστατικό αναδεικνύει τον δικό του χαρακτήρα. Σπιτικό chorizo, καπνιστό βουβαλίσιο τυρί, γαρίδες από τον Palamos. Εδώ ακόμη και τα γλυκά περνούν από τις φωτιές αποκτώντας έτσι ένα καπνιστό τόνο.

Info: https://www.asadoretxebarri.com/

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα