fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Βασίλαινας
vasilainas

Γρηγόρης Φιλιππάτος

Βασίλαινας

Αξιολόγηση: Καλό

Δημιουργική κουζίνα με ελληνικό χαρακτήρα και σύγχρονο προφίλ

vasilainas

Στην εστιατορική γειτονιά του Χίλτον ,στο πάρκο της πλατείας Μαδρίτης και πιο συγκεκριμένα στο σημείο που για χρόνια λειτουργούσε το εστιατόριο Αλάτσι, βρίσκεται πλέον ο ιστορικός Βασίλαινας. Για τα 100 χρόνια ιστορίας του συγκεκριμένου εστιατορίου, έχουμε αναφερθεί σε προγενέστερο άρθρο  [βλέπε άρθρο εδώ].

Αν και ο καιρός ήταν φθινοπωρινός την ημέρα της επίσκεψης μου, εντούτοις το καταπράσινο πάρκο απέναντι από το εστιατόριο λειτουργούσε ακόμη σαν μια γλυκιά καλοκαιρινή απόδραση καταμεσής στην πόλη, και ήταν γεμάτο με παρέες όλων των ηλικιών. Προτίμησα να καθίσω στο εσωτερικό του εστιατορίου, σε ένα τραπέζι διπλά στις μεγάλές τζαμαρίες, έχοντας απρόσκοπτη θέα στο πάρκο.

savoro

Ο χώρος έχει μία μοντέρνα δομή, με σημαντικούς σταθμούς, καθώς το μάτι εξερευνά το εσωτερικό, την κεντρική γυάλινη walk in κάβα, τους μεγάλους λίθινους τοίχους και τον εντυπωσιακό ουρανό με τις δεκάδες φιάλες κρασιού να λειτουργούν ως φωτιστικά. Ένα εντυπωσιακό κράμα ετεροκλήτων υλικών με σαφή αναφορά σε τεχνοτροπίες περασμένων δεκαετιών να παντρεύονται αρμονικά με το σήμερα.

Ο Μανός Γαρνέλης είναι ένας νόστιμος μάγειρας που παρουσιάζει ένα ποικιλόμορφο μενού κυρίως με θαλασσινή ταυτότητα και έντονο το ελληνικό στοιχείο, άλλοτε με φινέτσα και άρτια τεχνική και άλλοτε με πιο ρουστίκ χαρακτήρα και αίσθηση. Και αν δεν είναι αρκετή η εξαιρετική ταραμοσαλάτα [ μια εκ των κορυφαίων στην Αθήνα] για να το πιστοποιήσει, συμπληρώνουν την νόστιμη εικόνα τα μπαρμπούνια τύπου σαβόρε με την ισορροπημένη και συνδυαστική τους γεύση,αλλά και ένα καλαμάρι με την ευχάριστη προσθήκη από γλυκόξινο σταμναγκάθι  και μια σάλτσα με μελάνι σουπιάς και σουτζούκι.

vasilainas

Εκεί που η κουζίνα έδειξε να κάνει ένα μικρό στραβοπάτημα ήταν στο σημείο που η ελληνικότητα ενός πιάτου εμπλουτίστηκε με μια ιδέα που στην πράξη δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αναφέρομαι στη προσθήκη μιας σάλτσας κίμτσι στην σκορδάτη κρέμα πατάτας [αλιάδα] που συντρόφευε έναν τραγανό μπακαλιάρο. Πόντους έχανε και η ενδιαφέρουσα ιδέα ενός ποσέ αυγού με πάνκο , αφρό πατάτας, απάκι και μαύρη τρούφα, καθώς η σύσταση αλλά και η ποσότητα του αφρού επηρέαζε την τραγανοτητα του αυγού και έπνιγε το τελικό σύνολο. Ένα αρνί picanha που έκλεισε το δείπνο, είχε νόστιμα επιμέρους στοιχεία,[ πλιγούρι ,κρέμα μελιτζάνας και σάλτσα με σταφίδες ], δεν κατανοώ πλήρως την αναγκαιότητα μαγειρέματος του αρνιού σε κενό αέρος.

Η λίστα κρασιών δίκαια συγκαταλέγεται στις πιο ενημερωμένες της Αθήνας, παρουσιάζει όμως ένα άνισα ισχυρό προφίλ στα κόκκινα κρασιά σε σχέση με την ταυτότητα και τις επιλογές του καταλόγου. Το σέρβις άμεσο και διακριτικό συμπληρώνει την εικόνα μιας ενδιαφέρουσας εστιατορικής εξόδου.

ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ/ Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα

Αξιολόγηση: Καλό
Διεύθυνση: Bρασίδα 13 Αθήνα
Τηλεφωνο:210 7210501
Ώρες Λειτ: Δευτέρα – Σάββατο : 19.00μμ-00.00 Κυριακή :13.00μμ-17.30μμ
Τιμή: 45-60 [ χωρίς το κρασί ]

Περισσότερες Κριτικές

9 Ιανουαρίου 2024

3 Ιανουαρίου 2024

25 Δεκεμβρίου 2023

6 Δεκεμβρίου 2023

28 Νοεμβρίου 2023

23 Νοεμβρίου 2023