fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Βασίλαινας, μια ιστορία 100 ετών ξετυλίγεται
vasilainas

Βασίλαινας, μια ιστορία 100 ετών ξετυλίγεται

Από το μπακάλικο του 1920 στο σύγχρονο εστιατόριο τουσήμερα. Μια διαχρονική ιστορία ζωντανεύει στα τραπέζια του Βασίλαινα.

Η ιστορία του Βασίλαινα, είναι μια ιστορία γεμάτη μνήμες και σημαντικούς σταθμούς στο πέρασμα του χρόνου. Ένα χρονογράφημα που ξεκινά το μακρινό 1920 όταν o Θανάσης Βασίλαινας και η σύζυγος του στήνουν το μπακάλικο τους στον Πειραιά όπου πωλούν τη δική τους ρετσίνα από τα Μέγαρα μαζί με μερικούς μεζέδες που φτιάχνουν εκεί. Γρήγορα γίνεται το αγαπημένο στέκι για τους εργάτες του λιμανιού. Το φαγητό είναι τόσο καλό που ο Βασίλαινας γρήγορα αρχίζει να λειτουργεί και βράδυ με τη πελατεία του να μεγαλώνει σημαντικά και το μενού του να εμπλουτίζεται.

vasilainas

Το 1947, η είδηση ότι ο αστέρας του Χόλυγουντ Τάιρον Πάουερ έφαγε στον Βασίλαινα, γράφτηκε σ΄όλο τον τύπο της εποχής. Στα τραπέζια του πλέον αρχίζουν να συρρέουν επιχειρηματίες, πολιτικοί αλλά και σημαντικές προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο. Το εστιατόριο γίνεται τόπος συνάντησης επωνύμων αλλά και χώρος γαστρονομικής δημιουργίας.

Το 1962 το τιμόνι του εστιατορίου αναλαμβάνει ο γιος του Γιώργος. Για την επόμενη εικοσαετία, ο Βασίλαινας καθιερώνεται ως ένα από τα απόλυτα γαστρονομικά και κοσμικά σημεία της Αθήνας. Ο χώρος ανακαινίζεται και μετατρέπεται σε  ένα αμιγώς αστικό εστιατόριο προσφέροντας ένα σετ μενού 17 πιάτων.

Το 2004 ο Βασίλαινας κλείνει με το θάνατο του δεύτερου ιδιοκτήτη του, Γιώργου για να ανοίξει ένα χρόνο μετά, με τον γιο του και σημερινό ιδιοκτήτη, Θανάση Βασίλαινα να παίρνει τα ηνία του εστιατορίου. Τότε μπήκαν οι βάσεις για την κουζίνα που αντιπροσωπεύει ο Βασίλαινας μέχρι και σήμερα. Μια ελληνική κουζίνα με σαφείς αναφορές στο παρελθόν και στην ιστορία του, αλλά με μοντέρνα ταυτότητα και τεχνική αντίληψη. Σημαντικό ρόλο στην δημιουργία αυτής της ταυτότητας έπαιξε ο Σεφ Ρενάτο Μεκόλι την εξαετία 2009-2015.

vasilainas

Το 2016 ο Βασίλαινας παίρνει την απόφαση να μετακομίσει από τον Πειραιά στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από το Χίλτον, στο όμορφο πάρκο Μαδρίτης, στην ίδια θέση που φιλοξένησε το εστιατόριο Αλάτσι. Ο χώρος ανακαινίζεται εκ βάθρων και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ανατίθεται στους διακεκριμένους αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα, δημιουργούς του Μουσείου Μπενάκη. Οι δυο τους, δημιουργούν ένα σύγχρονο εστιατόριο υψηλής αισθητικής οπού παραμένει πόλος έλξης μέχρι και σήμερα.

Η κουζίνα στα χέρια πλέον του σεφ Μανώλη Γαρνέλη και την ομάδας του, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο διατηρώντας ατόφιο τον χαρακτήρα της, συνδέοντας έναν αιώνα ιστορίας με το σήμερα μέσα από ενδιαφέρουσες συνθέσεις και δημιουργίες, όπως τα μπαρμπούνια με σάλτσα ντομάτας και σταφίδες, κουκουνάρι, παλαιωμένο ξίδι και δεντρολίβανο, ένα δικό τους  σαβόρο, αλλά και ψητό καλαμάρι με φάβα, σταμναγκάθι, μελάνι σουπιάς και σουτζούκι, ενώ πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στα τραπέζια έχει η all time classic ταραμοσαλάτα, σήμα κατατεθέν του Βασίλαινα.

Επίλογο βάζουν τα ίδια τα λόγια του κύριου Θανάση: «Η σύνδεση του χθες με το σήμερα, ενός αιώνα ιστορίας με το παρών, θα βασίζεται πάντα στις μνήμες, θα στηρίζεται στις αρχές του παρελθόντος, αλλά θα διαβάζει τις ανάγκες του σήμερα και θα εναρμονίζεται σε αυτές».

Βασίλαινας
Βρασίδα 13, Αθήνα, τηλ.:210 7210501

Α` Δημοσίευση: 04.01.23  Update: 28.02.23

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα