fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Σπονδή
spondi

Διονύσης Κούκης

Αξιολόγηση: Εξαιρετικό

Σπονδή

Σπονδή: Το κατ’ εξοχήν εμβληματικό εστιατόριο της Αθήνας αντέχει στον χρόνο και δείχνει να περνάει μια νέα περίοδο νεότητας που επιβεβαιώνει τη θέση του.

 

Δεν σας κρύβω ότι είχα δύο χρόνια να περάσω από το κατώφλι της Σπονδής. Παρά το γεγονός ότι και λόγω του Γαλλικού παρελθόντος μου έχω αδυναμία στο είδος της κουζίνας που υπηρετεί ενώ παράλληλα μου αρέσει και ο χώρος. Υπάρχει βέβαια και η γνωστή ρήση «ανάγκα και οι θεοί πείθονται». Άρα αντιλαμβάνεσθε. Ας αφήσουμε όμως το παρελθόν. Η πρόσφατη επίσκεψη μου ξεκίνησε με μια ευχάριστη χωροταξική έκπληξη. Κάποιοι τοίχοι γκρεμίστηκαν, το μικρό σαλονάκι υποδοχής που υπήρχε εξαφανίστηκε και στη θέση του μπήκε μια σκάλα εισόδου η οποία αντικατέστησε τη μίζερη είσοδο που δεν τιμούσε το χώρο. Με το κατάλληλο χαλί στα σκαλοπάτια θα έδειχνε ακόμα πιο αριστοκρατική. Επειδή όμως (κάνοντας παράφραση ) ενός καλού συχνά ένα μικρό κακό έπεται, μου έλειψε η παλιά φωτεινότητα. Όπως είπε και ο Γκαίτε αγαπητέ Απόστολε «Φως, περισσότερο φως».

Ας ασχοληθούμε όμως με το «ζουμί» εν προκειμένω το φαγητό. Στον Άγγελο Λάντο αισθάνομαι την επιθυμία να βγάλω το καπέλο. Όταν έφυγε ο Αρνώ και ανέλαβε σκέφτηκα ότι δύσκολα θα σηκώσει το βάρος του ονόματος. Και όμως το έκανε χωρίς φωνές και φανφάρες. Σαν ταπεινός υπηρέτης της υψηλής γεύσης κράτησε το μαγαζί όρθιο και σήμερα (με την συμβολή εκ νέου του Αρνώ Μπινιόν ως executive chef) αν δεν απεχθανόμουν τα μεγάλα λόγια η Σπονδή είναι στα καλύτερα της. Στην πρόσφατη επίσκεψη μου δοκίμασα έξι πιάτα. Δηλαδή το σύνολο του menu a la carte. Δεν θα σας κουράσω με χαζές ποιητικές ή μαγειρικού χαρακτήρα λεπτομέρειες. Δεν χρειάζεται. Από τα έξι πιάτα δύο από αυτά (τα σκάλοπς και η πάπια) είναι κορυφαίου επιπέδου. Πως λέμε τριάστερα? Κάπως έτσι. Επειδή πρόσφατα έτρωγα στο glamorous εστιατόριο του Plaza Athenee δεν θα διστάσω να πω ότι ο πολύς Imbert θα έπρεπε να κρύβεται μπροστά στο Λάντο. Δύο από τα πιάτα, το Στρείδι και το Λαβράκι (κυρίως το Στρείδι) είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Το Στρείδι λίγο περίπλοκο για κάποιον μη εθισμένο στην υψηλή γαστρονομία,το λαβράκι σπουδαίο στην απλότητα του με ένα μικρό έλλειμα στην αισθητική του πιάτου. Τέλος το ris de veau σε σουβλάκι ήταν σωστά ψημένο και αξιοπρεπές για το επίπεδο του μαγαζιού ενώ το Foie Gras μάλλον δεν εκτιμάει την παρέα του λεμονιού και ψάχνει για άλλο ταίρι. Άφησα για το τέλος το τυρί και τα επιδόρπια. Σε ότι αφορά το πρώτο η Σπονδή ήταν πάντα κορυφαία και παραμένει το ίδιο, λίγο πιο συγκρατημένα, θα πω και για το δεύτερο.

Το σημείωμα αυτό δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς δύο λόγια για το service. Απλά άψογο και ευγενικό. Φαντάζομαι ότι μετά από όλα αυτά δεν θα με ρωτούσατε αν πρέπει να πάτε στη Σπονδή. Φυσικά και πρέπει.

Σπονδή
Γαλλική Σύγχρονη Κουζίνα
Πυρρώνος 5 Παγκράτι
Τηλ : 210 7564021
Ώρες λειτ: καθημερινά βράδυ πλην Δευτέρα
Τιμή : 125 Ε (χωρίς το κρασί και το τυρί)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα