Μπορεί τις ημέρες πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο η Αθήνα να είναι άδεια και χωρίς πολλές επιλογές σε events, όσοι όμως βρίσκονται σε διακοπές έχουν την δυνατότητα να εντάξουν στο πρόγραμμά τους διαφορετικές πολιτιστικές δραστηριότητες.
Από το Φεστιβάλ στη Δωδώνη, μέχρι μουσικό φεστιβάλ στη Χίο και , αυτές είναι μερικές εκδηλώσεις που αξίζει να παρακολουθήσεις.
Πανσέληνος με μουσική στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης
Τελευταία ημέρα, η Παρασκευή 12 Αυγούστου για το Φεστιβάλ Δωδώνης, το οποίο έχει καταφέρει να καταστήσει την περιοχή πόλο έλξης πολιτιστικού τουρισμού κάθε καλοκαίρι, και φιλοξενείται παραδοσιακά στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας,
Το 6ο Φεστιβάλ Δωδώνης ολοκληρώνεται την πιο όμορφη νύχτα του χρόνου, τη νύχτα με την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο με την μουσική του Ορφέα Περίδη με ελεύθερη είσοδο. Ο αγαπημένος μελωδός του κοινού μαζί με τη Σουσάνα Τρυφιάτη, υπόσχονται να δημιουργήσουν ένα πλήθος από ηχοχρώματα και ρυθμούς, σαν φωτοβολίδα που “σκάει” εκρηκτικά μέσα στη νύχτα από την Ανατολή ως τη Δύση
Περισσότερα εδώ.
Μαρία Φαραντούρη στην Χίο
Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου υποδέχεται τη Μαρία Φαραντούρη, σε μια συναυλία που ρίχνει την αυλαία της φετινής του διοργάνωσης. Στο πρώτο μέρος, η σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια θα συμπράξει με τον διεθνούς φήμης σολίστ και συνθέτη Taner Akyol, με τον οποίο συνεργάστηκαν πριν μερικά χρόνια με αφορμή τη δημιουργία του δίσκου του, «María Farantouri sings Taner Akyol». Στο δεύτερο μέρος, η μούσα του Μίκη Θεοδωράκη θα ερμηνεύσει εμβληματικά τραγούδια του θρυλικού συνθέτη, τιμώντας τη μνήμη του στη πόλη που γεννήθηκε. Η προπώληση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας εισιτηρίων ticketservices.gr ή από το κατάστημα Πυξίδα στη Χίο.
Περισσότερα εδώ.
Μαρίνα Σάτι στην Πρέβεζα
Όσοι βρεθούν στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022, θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν μία ξεχωριστή μουσική εμπειρία με την Μαρίνα Σάττι. Τέσσερα χρόνια μετά την εκπληκτική της εμφάνιση στο Preveza Jazz Festival η μουσικός επιστρέφει αυτή την φορά στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης, λίγους μήνες μετά την κατάκτηση της κορυφής για άλλη μια φορά με τα νέα της τραγούδια “Πάλι” και “Πόνος Κρυφός” και αμέσως μετά με την κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ «YENNA», που έχει ήδη λάβει εξαιρετικές κριτικές.
Περισσότερα εδώ.
Σωκράτης Μάλαμας στο Κιάτο
Ο μοναδικός Σωκράτης Μάλαμας μαζί με την κιθάρα και τα τραγούδια του που σηματοδοτούν την πορεία του μέχρι σήμερα κάνει στάση στην sold out περιοδεία του και στο Κιάτο, το Σάββατο 13 Αυγούστου, στο Συνεδριακό Κέντρο Μάλλιου. Με τους Ιουλία Καραπατάκη και Πέτρο Μάλαμα στο τραγούδι,Φώτη Σιώτα στο Βιολί, βιόλα, τραγούδι, Δημήτρη Λάππα στις Κιθάρες, Λαούτο, μπουζούκι και μία παρέα εξαιρετικών ακόμα μουσικών αναμένεται να χαρίσουν μία αξέχαστη βραδιά.
Περισσότερα εδώ.
Γιανούλης Χαλεπάς στην Άνδρο
Αν βρίσκεσαι στην Άνδρο μην παραλείψεις να περάσεις από το Διεθνές Φεστιβάλ του νησιού που πραγματοποιείται για 8η χρονιά στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας, από 31 Ιουλίου έως 24 Αυγούστου 2022, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Βούλγαρη. Μάλιστα την Τρίτη 16 Αυγούστου παρουσιάζει την παράσταση «Χαλεπάς», σε σκηνοθεσία Αργυρώ Χιώτη και Λιμπρέτο The Boy σε μία παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.
Ο Γιανούλης Χαλεπάς, η ασκητική μορφή της ελληνικής γλυπτικής που κάποιοι τον αποκάλεσαν «Ροντέν της Ελλάδας» και κάποιοι άλλοι «άγιο, τρελό και καταραμένο καλλιτέχνη», συναντά το σκηνοθετικό βλέμμα της Αργυρώς Χιώτη και τη γραφή του TheBoy.
Η Αργυρώ Χιώτη περπατά τον δύσβατο δρόμο του γλύπτη, ανάμεσα στη σιωπή και στο παράλογο, στην αδράνεια και στη δημιουργία, παραδίδοντας μια σύγχρονη μουσική τραγωδία σε λιμπρέτο του TheBoy, μουσική του JanVan, σκηνικό χώρο της Έφης Μπίρμπα και με μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών.
Περισσότερα εδώ.
Μήδεια του Ευριπίδη στον Όλυμπο
Σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, η Μήδεια του Ευριπίδη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Ολύμπου στις 14 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Δίου.
Η Μήδεια είναι ένα έργο για το παράφορο ερωτικό πάθος, την ζήλεια και την εκδίκηση. Ο μηχανισμός που πυροδοτεί τα πάντα είναι ο έρωτας. Ο έρωτας ανατρέπει την κοινή λογική, μεταμορφώνει, προκαλεί το αβυσσαλέο μίσος, πολιορκεί απόλυτα τους ανθρώπους. Τα ερωτικά απωθημένα και ο πληγωμένος εγωισμός γίνονται η πυξίδα που κατευθύνουν τη μοίρα. Η Μήδεια -που για χάρη του Ιάσωνα πρόδωσε την οικογένειά της, έκλεψε το Χρυσόμαλλο Δέρας και εγκατέλειψε την πατρίδα της – βρίσκεται απομονωμένη στην Κόρινθο ανάμεσα σε ανθρώπους που την θεωρούν ξένη, βάρβαρη
Περισσότερα εδώ.
«Πέρσες» στο Φεστιβάλ Ολύμπου
Μετά από την εξαιρετικά επιτυχημένη τριετή (2019-2021) παρουσίαση της Αντιγόνης του Σοφοκλή, η Ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της στα θεμελιώδη κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας παρουσιάζοντας αυτή τη φορά, την παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία, τους «Πέρσες» του Αισχύλου. Μία από τις στάσεις της για φέτος το καλοκαίρι αποτελεί το Φεστιβάλ Ολύμπου, το Σάββατο 13 Αυγούστου κι αν βρίσκεσαι στην περιοχή αξίζει να το βάλεις στο πρόγραμμά σου.
Η παράσταση της Ομάδας Σημείο Μηδέν είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία. Βάση της ερευνητικής διαδικασίας αποτελεί η μέθοδος ψυχοφυσικής εκπαίδευσης ηθοποιών του Θ.Τερζόπουλου. Στην παράσταση συμμετέχουν έξι ηθοποιοί. Όλοι αποτελούν τον χορό, μέσα από τον οποίο αναδύονται τα πρόσωπα του έργου.
Περισσότερα εδώ.
Έκθεση στην Τήνο
Με το Head & Hand, a series (2013-…) η Κύπρια εικαστικός Κυριακή Κώστα θέτει το ερώτημα των «κοινών», μέσω μίας αισθητικής προσέγγισης της σχέσης των ανθρώπων με τον τόπο τους. Προσκαλεί τους κατοίκους του νησιού τής Τήνου να επισημάνουν σημεία που χρήζουν αποκατάστασης ή φροντίδας και στη συνέχεια μαστόρους να τα επιδιορθώσουν με πυξίδα την δική τους αισθητική αντιμετώπιση που, σε αντίθεση με την τέχνη και τη φιλοσοφία, συνδέεται με τη λειτουργικότητα.
Η έκθεση που παρουσιάζεται όλο το καλοκαίρι στο χώρο του Συλλόγου Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος» είναι αποτέλεσμα της νοερής σύνδεσης της Κυριακής Κώστα με το νησί πριν έρθει, όπου μελέτησε τα δελτία καιρού και τον κυρίαρχο ρόλο που παίζει ο αέρας στην καθημερινή ζωή του τόπου.
Περισσότερα εδώ.