Η οινική κουλτούρα και η φιλοξενία της οικογένειας Παπαργυρίου, συμπράττουν αρμονικά με τις δημιουργίες του Γιώργου Αντωνέλλου στο Osteria Greca, ένα οινικό εστιατόριο με ρουστίκ κομψότητα, που αποτελεί έναν αρκούντως ικανοποιητικό λόγο για μια απολαυστική εκδρομή με γαστρονομική ταυτότητα!
Βρισκόμαστε περίπου 120χλμ. από την Αθήνα και 10χλμ. έξω από το Κιάτο, ατενίζοντας τα Βαρδούσια όρη και τον Κορινθιακό, σ’ ένα τοπίο όπου τ’ αμπέλια μπερδεύονται διαδοχικά και αλλεπάλληλα με τους ελαιώνες και τα οπωροφόρα. Καλώς ήρθατε στο Osteria Greca, το εστιατόριο του οινοποιείου Παπαργυρίου, γαστρονομικό εγχείρημα και καμάρι της οικογένειας, εκεί όπου ο άψογος επαγγελματισμός μπολιάζεται επιτυχώς με τον απόλυτα ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του κάθε μικρού ή μεγάλου project, σ’ ένα γλυκύτατο, ταιριαστό και αξιοζήλευτο πάντρεμα!
Το Κτήμα Παπαργυρίου, ξεκίνησε από τον Αριστείδη Παπαργυρίου το 1978 στον Λαλιώτη Κορινθίας και σήμερα αριθμεί συνολικά 170 στρέμματα, με τα περισσότερα να βρίσκονται στα Σοφιανά Κορινθίας. Ο Γιάννης Παπαργυρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας, οινοποιός με γνώση και όραμα και γνωστός για τη μεθοδικότητα και τη στοχοπροσήλωση που επιδεικνύει με ό,τι καταπιάνεται, θα μπορούσε να αποτελεί, δικαίως, τον ορισμό της εξαιρετικά επιτυχούς διάδοχης κατάστασης και του άξιου συνεχιστή του πονήματος που του κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη γενιά!
Το 2020, ολοκληρώνει το καινούργιο οινοποιείο στη θέση Μπαρίτσα στον Λαλιώτη, με κορωνίδα την Osteria Greca, το οινικό εστιατόριο που στεγάζεται μέσα σε αυτό, ένα όνειρο πολλών ετών που όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου έγινε πραγματικότητα! H Osteria Greca δεν είναι μόνο μια εξαιρετική επιλογή για όσους βρίσκονται στα πέριξ, αλλά αποτελεί από μόνη της και έναν εξαιρετικό λόγο για μια εστιασμένη γαστροοινική εκδρομή για όλους τους «οινο-παρμένους» foodies και εν δυνάμει ευζωιστές, που αναζητούν γεύσεις, ιστορίες και ερεθίσματα, από αυτά που ταΐζουν την ψυχή!
Σε μια ευρύχωρη, φωτεινή και φιλόξενη σάλα, o Γιάννης, η Ελένη, η Ελπίδα και όλη η ομάδα του Osteria Greca, σε υποδέχονται με ανυπόκριτο χαμόγελο και εγκάρδια φιλοξενία, που σε κάνουν να αισθανθείς αμέσως καλοδεχούμενος και δημιουργούν το δικό τους αφήγημα για το τί σημαίνει πραγματική φιλοξενία στον χώρο το γαστροοινοτουρισμού!
Στα ηνία της κουζίνας, ο Κεφαλονίτης σεφ Γιώργος Αντωνέλλος, λάτρης της εποχικότητας και των φρέσκων υλικών, με μαγειρικό στίγμα που χαρακτηρίζεται από την ελεύθερη ώσμωση της παράδοσης και των προσωπικών του βιωμάτων, παρουσιάζει πιάτα οικεία, με αυθεντική νοστιμιά, μέσα από το δικό του προσωπικό και δημιουργικό πρίσμα.
Η κουζίνα του Osteria Greca είναι γνώριμη, ρουστίκ, νόστιμη και εξευγενισμένη ένα τσακ, τόσο όσο επιτάσσουν οι διατροφικοί και αισθητικοί κανόνες της εποχής, αλλά ουδόλως επιτηδευμένη, χωρίς οίηση και κομπασμούς. Τα όποια μικρά λάθη και στραβοπατήματα της πρώτης χρονιάς έχουν ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό, κάνοντας το φαγητό εδώ μια απολαυστική εμπειρία, συνεπή πια στην επαναληψιμότητα!
Το μενού στο Osteria Greca, με μικρές διαφοροποιήσεις, ανάλογα με την εποχή και τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών, περιλαμβάνει κάποια διαχρονικά best sellers μεταξύ των οποίων, τα σογάνια, κρεμμυδοντολμάδες με πλιγούρι, κουκουνάρι και μυρωδικά και την ανοιχτή πίτα με πάπια κονφί, άγρια μανιτάρια, μπρόκολο και σάλτσα κόκκινου κρασιού.
Ανάμεσα τους και το κατακόκκινο ριζότο κρασιού από ξηρή Μαυροδάφνη με μηλολωτό, φουντούκι και γκρεμολάτα, τα κρασάτα μοσχαρίσια μάγουλα με τραχανά, η τηγανητή αγκινάρα με αλιάδα Κεφαλονιάς και η ολόδροση επτανησιακή νερατζοσαλάτα με ελληνική burrata.
Στα δικά μου αγαπημένα, το bucatini με μικροσκοπικά, σε μέγεθος μπουκιάς, κεφτεδάκια αγριογούρουνο σε μια πυκνή, έντονα ντοματένια σάλτσα και τα κάστανα bourguingnon με μανιτάρια και πράσα.
Ιδιαίτερα νόστιμα και τα φασόλια Φενεού βανίλια με τσιγαρίδες, με την γήινη νοστιμιά και την βαθιά, παρηγορητική γεύση του χειμωνιάτικου λαδερού, αλλά και η house made πορκέτα με φρέσκα μυρωδικά και φινόκιο, το μόνο, ίσως, αλλαντικό που απολαμβάνω εμμονικά τα τελευταία χρόνια!
Last but not least, η εντυπωσιακή walk-in κάβα του Osteria Greca. Ο Γιάννης Παπαργυρίου, ως γνήσιος οινόφιλος πρωτίστως και έπειτα ως οινοποιός και restaurateur, έχει κάνει τη μεγάλη διαφορά, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή wine list 120 ετικετών που περιλαμβάνει εκτός από τα δικά του κρασιά (ίσως να αποτελεί και το μοναδικό εστιατόριο οινοποιείου που διαθέτει μια τέτοια ευρεία γκάμα από ετικέτες, πέραν των δικών του) και μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή από επιλεγμένα κρασιά του ελληνικού αλλά κυρίως του ξένου αμπελώνα.
Ανάμεσα στις οινικές προτάσεις, και πολλά Riesling, Barolo και Barbaresco, κοινές μεγάλες αδυναμίες δικές του και ημών! Ο ίδιος εξάλλου σε παρακινεί ακομπλεξάριστα να μην πιείς μόνο τα δικά του κρασιά, αλλά να δοκιμάσεις και κάποιες από τις πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές του κελαριού, καθεμιά σερβιρισμένη στο κατάλληλο, ολόσωστο ποτήρι!
H Osteria Greca ανοίγει Παρασκευή βράδυ, Σάββατο μεσημέρι/βράδυ και Κυριακές μεσημέρι, με τελευταίες παραστάσεις για αυτήν τη σεζόν, αυτές του επόμενου τριημέρου 24-26/05. Όσοι πιστοί προλαβαίνετε, σπεύσατε…. Οι υπόλοιποι πολλαπλασιάστε την όρεξή σας και πραγματοποιήστε μια οινική εκδρομή εδώ, λίγο μετά το τέλος του τρύγου (αρχές Οκτωβρίου), όπου η αυλαία θα ξανασηκωθεί, αισίως, για την τρίτη σεζόν!
Osteria Greca
Ελληνική Κουζίνα
Διευθ: Οινοποιείο Παπαργυρίου, Λαλιώτης Κορινθίας, Κιάτο, 202 00
Τηλ. Κρατήσεων: 6944511107
Τιμή: 30-35€ (χωρίς το κρασί)