Απόγευμα, στο κέντρο της πόλης, μαζεμένοι 22 ταλαντούχοι bartenders που δημιουργούσαν με έναν σκοπό. Να φτιάξουν το καλύτερο no alcohol ή low alcohol cocktail και να εντυπωσιάσουν του τρεις έμπειρους κριτές. Ίσως στο πίσω μέρος του μυαλού τους να ήταν και το ταξίδι στο Λονδίνο που ήταν το μεγάλο δώρο αλλά σημασία έχει ότι εκείνη την ημέρα ήπιαμε μερικά πολύ νόστιμα cocktails και είδαμε προσπάθειες που μας δυσκόλεψαν να αποφασίσουμε. Και μιλάω σε πρώτο πληθυντικό γιατί είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω όλες τις δημιουργίες και να πω την γνώμη μου για το βραβείο editors choice.
Όσα έγιναν στο τελικό
Ημερομηνία: ΔΕΥΤΕΡΑ 19/9
Τοποθεσία: COULEUR LOCALE
Ο τελικός για το απόλυτο ελληνικό aperitivo ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο φιλόξενο Couleur Locale στο κέντρο της Αθήνας. Οι 2 νικητές θα βρεθούν στο Λονδίνο στα πλαίσια του London Cocktail Week τον Οκτώβριο, για 2 ένα guest shifts σε καλύτερα bar του Λονδίνου!
Μετά απο 6 τελικούς σε 4 διαφορετικές χώρες (2016-2019 Ιταλία, Αγγλία, ΗΠΑ, Γαλλία), επιστρέψαμε στις “ρίζες” μας με τον πρώτο διαγωνισμό στην Ελλάδα !
Σχετικά με το διαγωνισμό
Ο διαγωνισμός είχε στόχο οι διαγωνιζόμενοι να δημιουργήσουν ένα Roots Greek Aperitivo, είτε χωρίς αλκοόλ, είτε με λίγο αλκοόλ. Τα aperitivo cocktails με χαμηλότερους αλκοολικους βαθμούς, ή χωρίς αλκοόλ, είναι μια τάση, που σχετίζεται με το occasion του απογευματινού ποτού, αλλά και των απλών γεύσων. Τα premium λικέρ Roots και τα μη αλκοολούχα απεριτίφ Roots Divino αναδυκνείουν με μοναδικό τρόπο no& low alcohol cocktail και προσδίδουν έναν μοντέρνο, αλλά και παράλληλα παραδοσιακό χαρακτήρα με ελληνική χροιά, στο σύγχρονο all day drinking. Παράλληλα, καθώς η εντοπιότητα (localization), η ιστορία, οι αυθεντικές γεύσεις και το ελληνικό στοιχείο έχουν εισέλθει σιγά σιγά στις συνήθειες μας και στους καταλόγους των bar και των εστιατορίων, με το διαγωνισμό προσπαθούμε να ενισχύσουμε ακόμα παραπάνω αυτη την “στροφή στις ρίζες” μας. Πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να είμαστε πρεσβευτές αυτής της κληρονομιάς και της ιδιαιτερότητας των ελληνικών γεύσεων. Και ακόμα περισσότερο πιστεύουμε ότι πίσω από κάθε διαχρονικό ποτό υπάρχει μια ιστορία, μια ανάμνηση, μια γεύση ή μία “ρίζα”. Και για αυτό αναζητήσαμε όμορφες ιστορίες μέσα από ένα roots greek aperitivo!
Καλέσαμε τους bartender να μας αφηγηθούν την ιστορία τους, τις αναμνήσεις τους και τις γεύσεις τους εμποτισμένα τα σε ένα aperitivo που θα συνδυάζει τις ρίζες τους με τις δικές μας “ρίζες” – Roots.
ROOTS
Τα ROOTS είναι μια ελληνική οικογένεια premium αποσταγμάτων (Roots Mastic, Roots Rakomelo, Roots Diktamo, Roots Kanela), και μη αλκοολούχων απεριτίφ (Roots Divino Rosso, Roots Divino Bianco) που βασίζονται σε παλιές συνταγές με πλούσια παράδοση και 100% φυσικά, μοναδικά συστατικά. Το όνομα Roots συμβολίζει τις ρίζες στο παρελθόν που εμπνέουν τις συνταγές. Tα Roots ειναι τα πιο πολυταξιδεμένα ελληνικά premium αποσταγμάτων με παρουσία σε πολλά απο τα πιο σημαντικά bar και ξενοδοχεία του κόσμου.
ROOTS Divino 0% alc/vol vermouths
Η τελευταία παγκόσμια τάση, η οποία στην Ελλάδα είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, υπαγορεύει την δημιουργία spirits χωρίς αλκοόλ. Ανακαλύπτοντας εκ νέου τις “ρίζες” των αρχαίων βοτανικών αφεψημάτων και χρησιμοποιώντας μεσογειακά βότανα όπως η αρτεμισία, το θυμάρι, το νεράντζι, η γεντιανή και άλλα βότανα της ελληνικής φύσης η ROOTS δημιούργησε τα ROOTS DIVINO το οποίο επαναπροσδιορίζει το vermouth ως ενα μη αλκοολούχο aperitif, σε μια σημαντική καινοτομία στο χώρο των ποτών, όχι μόνο σε ελληνικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο.
Κατηγορίες Διαγωνισμού
Ο διαγωνισμός είχε 2 κατηγορίες. Αυτή των απεριτίφ cocktail χωρίς αλκοόλ, με τη χρήση των ROOTS DIVINO 0% alc/vol vermouths, και την κατηγορία low alcohol απεριτίφ cocktail, δηλαδή ενός ελαφρού απογευματινού ποτού, παρόμοιο με ένα spritz με τη χρήση των premium liqueur ROOTS. Η πρώτη κατηγορία αναφέρεται στην παγκόσμια τάση και καινοτομία των cocktail χωρίς αλκοόλ, που όμως δεν υπολείπονται ούτε σε γεύση, ούτε σε ποιότητα αλλά ούτε και σε εμφάνιση απο τα cocktail με αλκοόλ Η δεύτερη αναφέρεται στην ανάγκη ανάδειξης της κληρονομιάς μας μέσω “τοπικών” απεριτίφ.
Οι φιναλίστ του διαγωνισμού
Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή λάβαμε μεγάλο αριθμό συμμετοχών, τον Ιούνιο. Καταφέραμε να ξεχωρίσουμε 22 φιναλίστ, οι οποίοι και παρευρέθηκαν στον τελικό. Υπήρχαν συμμετοχές απο 20 (!) διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, με πάνω από 70 διαφορετικές προτάσεις ελληνικών Roots Aperitivo. Με δυσκολία ξεχωρίσαμε τις πιο ολοκληρωμένες συμμετοχές για να λάβουν μέρος στον τελικό
Οι φιναλίστ στην κατηγορία Non Alcoholic Roots Greek Aperitivo ήταν οι:
Alessandro Danise – Ρέθυμνο – Nymphes Bar, Alianthos Garden Hotel
Νίκος Κωστάκης – Λάρισα – Barley Bar
Γεώργιος Μουδιώτης – Θεσσαλονικη – Mira lounge bar, Catalaya
Στέλιος Βλάχος – Κοζάνη – Funky monkey
Ενεα Γκίνι – Ρόδος – Rattan cuizine & cocktail
Νίκος Κωστόπουλος – Αθήνα – Naked.Ath
Ιωάννης Πολίτης – Μεσολόγγι – Κοχλιας
Γιάννης Χονδρογιάννης – Θεσσαλονίκη – Zen Garden
Θανος Καπετανιος – Αθήνα – TGI Friday’s
Οι φιναλίστ στην κατηγορία Low Alcohol Roots Greek Aperitivo ήταν οι:
Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος – Σαντορίνη – Canaves Oia Suites Santorini/Petra Restaurant Oia Santorini
Δημήτρης Βασιλάκης – Ρέθυμνο – Ali Vafi’s Garden
Χρήστος Σταύρου – Αθήνα – Ermou 18
Γρηγόρης Μουντάνος – Αθήνα – The Underdog
Μίλτος Βαφειάδης – Πτολεμαΐδα – Baccara
Γιώργος Γιαννιωτης – Αθήνα – Forget About It
Κωνσταντίνος Δορμπαράκης – Αθήνα – Boo!
Αλέξανδρος Μπουρντένης – Βόλος – Grooove Bar
Σόλων Λιάκος – Βόλος – Grappa vino & aperitivo
Παύλος Χονδρος – Θεσσαλονικη – Rou Skg
Αθανάσιος Σιδέρης – Σαντορίνη – Bar Elements By Canaves Oia
Φίλιππος Λούκας – Αθήνα – Luminous cocktail bar
Κωνσταντίνος Κωστίμπας – Βόλος – Blossom espresso bar
Οι κριτές
Οι νικητές αποφασίστηκαν βάσει ισορροπίας, απλότητας, φιλοσοφίας και ιστορίας του cocktail. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που είχαμε στον τελικό μια εξαιρετική κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 2 βραβευμένους bartender κι έναν εξαιρετικό chef! Tον Βασίλη Κυρίτση, (Co Owner @the_clumsies, @line.athens και πολλά άλλα), το Γιάννη Μπάκο απο τη Θεσσαλονίκη (Beverage Manager @tribecabar, Bar Manager @jackieomykonos) αλλά και τον εδικό στη γεύση Νίκο Θωμά (Chef-patron @simul_restaurant, F’n’B manager @masterchefgr).
Ταυτόχρονα με τη βοήθεια την δική μου, καθώς και του Μιχάλη Παπαζήση απο τη bar academy, δημιουργήσαμε και την κατηγορία editors choice, όπου χωρίς αναλυτική βαθμολογία και λεπτομερή κριτήρια, οι δύο editors αποφάσισαν ποια 2 ποτά απόλαυσαν περισσότερο γευστικά.
Οι νικητές!
Μετά από πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, με μικρές διαφορές νικητής στην κατηγορία Non Alcoholic Roots Greek Aperitivo αναδείχθηκε ο Γιώργος Μουδιώτης απο τη Θεσσαλονίκη και τα Mira Lounge και Catalaya Mylos, με το cocktail “Olivens tårar” που στα σουηδικά είναι λογοπαίγνιο μεταξύ των δακρύων της μαστίχας και της ελιάς (τα δάκρυα της ελιάς), καθώς ο Γιώργος έχει γεννηθεί στη Σουηδία. Το cocktail περιέχει Roots Divino Bianco απογεμισμένο με σόδα με μαστίχα, ελιές και κουμ κουάτ.
Στην κατηγορία Low Alcohol Roots Greek Aperitivo νικητής αναδείχθηκε ο Θάνος Σιδέρης από τη Σαντορίνη και το Bar Elements By Canaves Oia. Ο Θάνος χρησιμοποίησε Roots Rakomelo και Roots Diktamo με σόδα από άγρια ορχιδέα και πεύκο για το απεριτίφ “Pontzi”. To pontzi είναι ένα δροσερό απεριτίφ το οποίο είναι εμπνευσμένο από το μέρος το οποίο προέρχεται ο Θάνος, τους Πάδες, ένα μικρό χωριο στην Ήπειρο σε μεγάλο υψόμετρο περιτριγυρισμένο από άγρια βλάστηση , πεύκα και Δρακόλιμνες. Στους Πάδες το ποντζι είναι ένα ζεστό ρόφημα με τσίπουρο και πετιμέζι.
Editors choice
Για πρώτη φορά θεσπίστηκε και η κατηγορία editors choice, όπου 2 άνθρωποι του χώρου των ποτών και της γεύσης, χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια δοκίμασαν τα ποτά, και απλά διάλεξαν ποιό τους άρεσε περισσότερο. Με τη βοήθεια λοιπόν της αφεντιάς μου, καθώς και του Μιχάλη Παπαζήση απο τη bar academy, οι 2 νικητές της κατηγορίας editors choice ήταν ο Ενέα Γκίνι από τη Ρόδο και το Rattan Cuizine & Cocktail και ο Παύλος Χόνδρος από τη Θεσσαλονίκη και το Rou Skg.
Ο Ενέα Γκίνι χρησιμοποίησε Roots Divino Rosso σαν βάση για ένα μη αλκοολούχο amaro, απογεμισμένο με σόδα γιαούρτι, για το non alc απεριτίφ “Roots²”. Το πικρο μη αλκοολουχο λικερ ειναι η “ενσαρκωση” της Ελληνικής ρίζας του Ενέα ενώ η σοδα με γιαούρτι προέρχεται από ένα ξινόγαλα με νερό από την Αλβανική ρίζα του.
Ο Παύλος Χόνδρος στο Low Alc απεριτίφ “Rooted” συνδύασε Roots Mastic VS με cordial από 2 διαφορετικά κρασιά και μια σοδα απο δαμάσκηνα και σταφιδες, επηρεασμενος απο τις ριζες τις μητερας μου που προερχεται απο οικογενεια μικροπαραγωγών αποξηραμένων φρούτων και λευκών κρασιών.
Με αυτούς τους δύο ταλαντούχους bartender θα μιλήσουμε στο προσεχές μέλλον και θα κάνουμε ένα αφιέρωμα στα δυο υπέροχα cocktails που έφτιαξαν.
Ο διαγωνισμός στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και η συμμετοχή του κόσμου ήταν εξίσου πολύ μεγάλη. Οι νικητές θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο τον Οκτώβριο για 2 guest bartending events στα πλαίσια του London Cocktail Week!