fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
Μουσείο Γουλανδρή: Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου

Μουσείο Γουλανδρή: Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου

Επισκεφθήκαμε το Μουσείο Γουλανδρή και την έκθεση «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου». Μια ενδιαφέρουσα έκθεση αφιερωμένη στον  Νεοϊμπρεσιονισμό και την εξέλιξή του.

 

Η έκθεση «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου» άνοιξε τις πόρτες της τον Γενάρη στο Μουσείο Γουλανδρή και γεμίζει καθημερινά από κόσμο. Πρόκειται για μια πολύ καλά επιμελημένη έκθεση, που αν και μικρή ο επισκέπτης γεμίζει από γνώσεις και όμορφες εικόνες μέσα από τους εντυπωσιακούς πίνακες ζωγραφικής. Το Μουσείο Γουλανδρή συνεργάστηκε με πολλά ευρωπαϊκά Μουσεία και φορείς, όπως τα Musée d’Orsay, National Gallery του Λονδίνου, Centre Pompidou, Musée des Beaux-Arts de Besançon καθώς και Ευρωπαίους ιδιώτες συλλέκτες. Αποτελεί την πρώτη έκθεση στην Ελλάδα αφιερωμένη στο κίνημα του Νεοϊμπρεσιονισμού και φιλοξενεί 55 πολύτιμα εκθέματα.

Μουσείο Γουλανδρή έκθεση Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου
Πηγή: goulandris.gr

Πράγματι, πριν επισκεφθώ τη συγκεκριμένη έκθεση δεν είχα έρθει σε ουσιαστική επαφή με το ρεύμα του Νεοϊμπρεσιονισμού. Έχοντας επισκεφτεί το Μουσείο Γουλανδρή για τους εξαιρετικούς πίνακες ζωγραφικής (ιδίως του ιμπρεσιονιστικού ρεύματος), μόνο και μόνο η αφίσα και ο τίτλος «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου», μου τράβηξε το ενδιαφέρον για μια ακόμη επίσκεψη. Όσο για το συγκεκριμένο ρεύμα, πρόκειται σε γενικές γραμμές για το κίνημα που διαδέχεται τον ιμπρεσιονισμό και γνώρισε μεγάλη άνθιση από  Γάλλους καλλιτέχνες που αποφάσισαν να μετακομίσουν στις ακτές της Νότιας Γαλλίας και να αποτυπώσουν την φυσική της ομορφιά μέσω της νέας καλλιτεχνικής φιλοσοφίας τους.

Μουσείο Γουλανδρή έκθεση Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου
Πηγή: goulandris.gr

Μέσα από τους πίνακες ζωγραφικής των Πωλ Σινιάκ, Τεό βαν Ρισελμπέργκ, Μαξιμιλιάν Λους, Ανρί-Εντμόν Κρος και άλλων, οι επισκέπτες ταξιδεύουν στην μεσογειακή Γαλλία και συγκεκριμένα στο Σαιν-Τροπέ, τη Μασσαλία, την Αντίμπ και τα δάση της Νότιας Γαλλίας, μέσα από χρώματα φανταχτερά, γεμάτα όμως αντιθέσεις. Χρυσά ηλιοβασιλέματα, απόψεις πόλεων, λιμάνια με ψαράδες και κοπέλες που απολαμβάνουν την σκιά μέσα στην ηλιόλουστη μέρα, είναι κάποιες από τις εικόνες που θα θαυμάζουν όσοι βρεθούν στο εκθεσιακό χώρο του που διαθέτει το Μουσείο Γουλανδρή.

Μουσείο Γουλανδρή έκθεση Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου

Η έκθεση χωρίζεται σε 4 μέρη, με κριτήριο την εξέλιξη του κινήματος και τις αλλαγές που χαρακτηρίζουν κάθε εποχή του, οι οποίες επηρεάζονται από τη ζωή των καλλιτεχνών, τη κοσμοθεωρία τους και το αποτύπωμα της στην εικονογραφία, τις τοποθεσίες που επιλέγουν, μέχρι και στα υλικά που χρησιμοποιούν για τα έργα τους. Η διάταξη των έργων είναι βολική, τα κείμενα κατατοπιστικά και η όλη διακόσμηση ταιριάζει απόλυτα με τα έργα τέχνης. Χρειάζεται, ωστόσο προσοχή στην επιλογή της μέρας και ώρας επίσκεψής σας, αφού τις Κυριακές για παράδειγμα, το Μουσείο Γουλανδρή προτιμάται ιδιαίτερα από οικογένειες και λοιπούς επισκέπτες.

Μουσείο Γουλανδρή έκθεση Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου
Πηγή: goulandris.gr

«Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου» είναι μια πρωτοπόρα έκθεση, μιας και τα έργα που είναι συγκεντρωμένα στο Μουσείο Γουλανδρή, προέρχονται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από εκθέσεις του εξωτερικού. Εκτός από την σπανιότητά τους, οι πίνακες ζωγραφικής του Νεοϊμπρεσιονισμού εισάγουν το ελληνικό κοινό σε ένα σημαντικό και εντυπωσιακό κομμάτι της Ιστορίας της Τέχνης, το οποίο προκαλεί δέος και ενισχύει τη φαντασία μέσα από τα παιχνίδια των χρωμάτων και τον συμβολισμό τους. Επιπλέον, στην 4η ενότητα της έκθεσης αναδεικνύεται η επιρροή του εν λόγω ρεύματος στην εξέλιξη της ζωγραφικής και συγκεκριμένα η επιρροή του στο κίνημα του Φωβισμού.

Μουσείο Γουλανδρή έκθεση Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου
Πηγή: goulandris.gr

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης, είναι ότι πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις που οργανώνει το Μουσείο Γουλανδρή, όπως η «Καρτ ποστάλ απ’ τη Μεσόγειο». Η τελευταία, αφορά ουσιαστικά μια διαδραστική ξεναγήση στην έκθεση, όπου στο τέλος της οι επισκέπτες πειραματίζονται καλλιτεχνικά φτιάχνοντας την δικιά τους Καρτ Ποστάλ με την τεχνική και τα χρώματα του Νεοϊμπρεσιονισμού. Η έκθεση είναι λεπτομερώς επιμελημένη και αποτελεί μια άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία, αφού αφορά ένα κίνημα τέχνης με τα έργα του οποίου να έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Έκθεση: Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου
Διεξαγωγή: Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Εραστοσθένους 13, Αθήνα (Παγκράτι), 116 35
Τηλ: 210 7252895
Διάρκεια: Έως 07/04/2024
Ωράριο: Τετ-Πεμπ και Σαβ-Δευτ. 10:00-18:00, Κυρ. 10:00-20:00, Τρ. Κλειστά
Εισιτήρια: 12€ / 9€

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα