fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Mendoza, la mas bella (Μεντόζα, η πιο όμορφη)
Mendoza, la mas bella

Mendoza, la mas bella (Μεντόζα, η πιο όμορφη)

Της Πένυς Γεωργακοπούλου

Mendoza, la mas bella (Μεντόζα, η πιο όμορφη)… γράφει η ταμπέλα στην κεντρική πλατεία, Plaza Independencia, της πόλης και ξεκινώ να κατηφορίζω προς τον κεντρικό πεζόδρομο, όπου χτυπά η καρδιά της εμπορικής ζωής. Μια μικρή και εύκολη για να εξερευνήσεις πόλη, για τους περισσότερους επισκέπτες που φτάνουν εδώ όμως αποτελεί τη «βάση» για την εξόρμηση στα οινοποιεία που βρίσκονται στη γύρω περιοχή, αλλά και για τις δραστηριότητες στη φύση που προσφέρει η οροσειρά των Άνδεων. Οι πρώτες βόλτες με οδηγούν στην τοπική αγορά και μπαίνω μέσα αμέσως, για να δω τι αγοράζουν οι mendocinos, οι κάτοικοι της Μεντόζα.

Η Μεντόζα, η πόλη στη σκιά των Άνδεων, είναι μία από τις κυριότερες οινοπαραγωγικές περιοχές στην Αργεντινή, αντιπροσωπεύοντας το 70% τουλάχιστον της συνολικής παραγωγής στη χώρα και κατέχοντας την πρωτιά σε αριθμό οινοποιείων.

Χωρίζεται γεωγραφικά σε τέσσερα τμήματα: την περιοχή του ποταμού Mendoza, τους ανατολικούς αμπελώνες, την Κοιλάδα του Uco και τους αμπελώνες στα νότια, oι κυριότερες όμως τοποθεσίες που είναι ευνοημένες με το δικό τους μικροκλίμα είναι το Agrelo, το Maipu και φυσικά η Κοιλάδα του Uco.

Mendoza, la mas bella wine Το Malbec αποτελεί πλέον την «εθνική» ποικιλία της Αργεντινής, παρ’ ότι δεν είναι τοπική, αλλά ήρθε από τους Γάλλους και καλλιεργήθηκε εδώ. Τα πιο φίνα και διάσημα Malbec παράγονται στις περιοχές  Luján de Cuyo και Uco Valley, που βρίσκονται στη σκιά των Άνδεων και σε υψόμετρα μεταξύ 800 και 1.500 μέτρων. Στην περιοχή βρίσκουμε και την εμβληματική λευκή ποικιλία Torrontes, που δίνει αρωματικά κρασιά με δροσερή οξύτητα, αλλά και την πιο «παραδοσιακή» Bonarda, που αποτελεί τη δεύτερη πιο διαδεδομένη ερυθρή ποικιλία μετά το Malbec.

Η περιοχή του ποταμού Μεντόζα (Rio Mendoza), με τους αμπελώνες του Maipu και του Lujan να ποτίζονται από αυτόν, αποτελούν τη σημαντικότερη οινοπαραγωγική ζώνη, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και τις σημαντικότερες ποικιλίες για εξαγωγές, με κορυφαία βέβαια το Malbec. Μόνο σε αυτή την περιοχή υπάρχουν 360 (!) οινοποιεία. Mendoza, όπως λέμε οινοτουριστική ανάπτυξη

Είναι εντυπωσιακό το πόση προσοχή έχουν δώσει όλα τα οινοποιεία στις τουριστικές υποδομές τους και τη φιλοξενία σε αυτή την πλευρά της Αργεντινής. Όλα σχεδόν έχουν ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων, διαθέτουν εστιατόριο, απασχολούν προσωπικό με γνώσεις στη φιλοξενία -που φυσικά μιλούν ξένες γλώσσες. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα των κρασιών και την εθνική και τοπική γαστρονομία, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μια ιδιαίτερα δυναμική ανάπτυξη στον τουρισμό. Στο κέντρο της πόλης θα βρει κανείς αμέτρητα τουριστικά γραφεία, που προσφέρουν εκδρομές στις περιοχές οινικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχεία που οργανώνουν εκδηλώσεις γευσιγνωσίας για να μυήσουν τους πελάτες τους στις τοπικές ποικιλίες και ξενώνες που δημιουργήθηκαν μέσα στα αμπέλια, προσφέροντας πραγματικές εμπειρίες στους λάτρες του κρασιού που έφτασαν μέχρις εδώ απ’ όλα τα σημεία του κόσμου. Και φυσικά τα εστιατόρια, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο πολυτελή, προσφέρουν τοπικό, εμφιαλωμένο κρασί.

Mendoza, la mas bella wine

https://www.trapiche.com.ar/

Εδώ, στο Maipu, βρίσκεται το Bodega Trapiche, ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα, με επιρροές στην αρχιτεκτονική του από την Ιταλία και με στοιχεία που θυμίζουν κάτι από βενετσιάνικα παλάτια και μεγαλόπρεπα κτίρια. Εξωτερικά κρατά έντονα τα παραδοσιακά στοιχεία, με την καλοδιατηρημένη πρόσοψη του 1902 και τις γραμμές πάνω στις οποίες κυλούσαν τα βαγόνια που μετέφεραν κάποτε την πρώτη ύλη για να γίνει μέσα από τις διαδικασίες κρασί, αλλά εσωτερικά συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογία αιχμής. Στο οινοποιείο, ο όρος «οινοτουρισμός» βρίσκει την πραγματική του έννοια, με εκδηλώσεις που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους επισκέπτες, όπως το «Κρασί και Κινηματογράφος» και το «Ταγκό στα Αμπέλια», και φυσικά τις ξεναγήσεις και τις γευσιγνωσίες. Ο κήπος του οινοποιείου είναι μοναδικός, ενώ το εστιατόριο Espacio Trapiche προσφέρει εξαιρετικά πιάτα της αργεντίνικης κουζίνας, συνδυασμένα με τα κρασιά του Trapiche.

Mendoza, la mas bella wine

http://www.catenawines.com/
Το εντυπωσιακό οινοποιείο Catena Zapata στο Lujan, που θυμίζει πυραμίδα, είναι εμπνευσμένο από το ναό των Mayas στο Tikal, στη Γουατεμάλα. Βρίσκεται στο Agrelo και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό καθώς το κοιτάζεις, ανηφορίζοντας προς την είσοδο και έχοντας δεξιά και αριστερά τα αμπέλια. Εσωτερικά συνδυάζει την παράδοση με τη μοντέρνα αισθητική, χρησιμοποιώντας υλικά όπως πέτρα και ξύλο. Η κάβα του είναι από μόνη της λόγος για να το επισκεφθείτε.

 

Στην Κοιλάδα του Uco
Αναμφισβήτητα, η Κοιλάδα του Uco (Valle de Uco) έχει κερδίσει τις εντυπώσεις τα τελευταία χρόνια -και όχι άδικα. Η περιοχή έγινε κέντρο επενδύσεων μεγάλων και γνωστών οινοπαραγωγών από τη Γαλλία κυρίως, ενώ δημιουργήθηκαν επίσης οικογενειακά, boutique οινοποιεία στα περίχωρα των πόλεων Tunuyan, Tupungato και San Carlos. Ο τόπος, που περιβάλλεται από τα γύρω βουνά, ξεχωρίζει για τη θέση και το κλίμα του. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται κυρίως εδώ είναι το Semillon και το Malbec, ενώ στις πιο πρόσφατες φυτεύσεις πολλοί οινοποιοί επέλεξαν το Merlot και το Pinot Noir, καθώς στην περιοχή δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Mendoza, la mas bella wine

Το οινοποιείο της οικογένειας Zuccardi στην Κοιλάδα του Uco είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα σε όλη την περιοχή, και παρ’ όλο που δεν είναι το πρώτο της οικογένειας, είναι το πιο ξεχωριστό. Πρόκειται για την τρίτη γενιά, που συνεχίζει το όραμα και το πλάνο του εμπνευστή Alberto Zuccardi, μηχανικού, που φύτεψε τα πρώτα κλήματα στο Maipu. Δίνοντας την ονομασία “Piedra Infinita” στο σημείο όπου κατασκευάστηκε το οινοποιείο και βρίσκονται και πολλά από τα αμπέλια, η οικογένεια Zuccardi ήθελε να τονίσει την ετερογένεια και τις ιδιαιτερότητες του εδάφους. Αυτός μάλλον είναι και ο λόγος που έχει διατηρηθεί μια αρκετά μεγάλη έκταση περιμετρικά του οινοποιείου στη φυσική της μορφή -βράχοι, πέτρες και φυτά χαμηλής βλάστησης- που το κάνουν να μοιάζει εξωπραγματικό, ίσως και λίγο… διαστημικό. Τριγύρω βέβαια τα αμπέλια σου θυμίζουν ότι βρίσκεσαι σε ένα από σημαντικότερα terroir στην περιοχή. Στο οινοποιείο η εμπειρία είναι συγκλονιστική: μεγάλοι χώροι, πολύ προσεκτικά διακοσμημένοι, και ένα από τα πιο ωραία κελάρια που έχω δει ποτέ, σφηνωμένο στο έδαφος στα υπόγεια, σε κυλινδρικό σχήμα, με γυαλί τριγύρω και χιλιάδες φιάλες να παλαιώνουν σε απόλυτη ηρεμία. Στο επίπεδο της εισόδου ένα πολύ ωραίο εστιατόριο με βεράντα που βλέπει στους αμπελώνες, ολοκληρώνει την εμπειρία της επίσκεψης. Αν έπρεπε να δει κανείς ένα μόνο οινοποιείο στην περιοχή της Μεντόζα, αυτό θα ήταν το Piedra Infinita!

Mendoza, la mas bella vineyard

Στα ανατολικά και νότια της Μεντόζα
Με τη μεγαλύτερη έκταση σε αμπέλια να ανήκει στους ανατολικούς αμπελώνες (Vinedos del Este), είναι φυσικό εδώ να παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κρασιού στην περιοχή. Πάνω από το 50% της συνολικής έκτασης, που καλύπτει μεταξύ άλλων La Paz, Santa Rosa, Junin και St Martin, είναι αφιερωμένο στην καλλιέργεια του αμπελιού, με κυριότερες ποικιλίες τα Merlot, Ugni Blanc, Tempranillo, Pedro Jimenez, Sangiovese κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, στους νότιους αμπελώνες, η οινοπαραγωγική δραστηριότητα μετρά περίπου έναν αιώνα, δίνοντας μεταξύ άλλων και αφρώδη κρασιά. Το Malargue είναι γνωστό για τα εντυπωσιακά τοπία και για τις δραστηριότητες που προσφέρονται, όπως rafting kayak, αναρρίχηση κ.λπ.

Mendoza, la mas bella food

Γεύσεις
Η οινική εμπειρία βρίσκει σίγουρα τον ορισμό της στην ευρύτερη περιοχή της Μεντόζα, εξίσου όμως και η γαστρονομική.
Ο διασημότερος Νοτιαμερικανός σεφ Francis Mallmann έχει στήσει το εστιατόριό του στη Μεντόζα, το 1884, που θεωρείται το καλύτερο της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι φιγουράρει ανάμεσα στα 50 Best Restaurants Latin America. H μαεστρία του στο ψήσιμο του κρέατος και η χρήση αγνών και τοπικών προϊόντων είναι το σήμα κατατεθέν του. Πολύ ωραίος χώρος εντός ενός παλαιού οινοποιείου και πολύ όμορφη αυλή. Τα πιο γευστικά empanadas είναι εδώ.

Δύο ακόμη εστιατόρια ξεχώρισα στην πόλη, το la Barra vinos carnes και το Azafran. Εξαιρετικά κρέατα και μια πολύ πλούσια λίστα κρασιών. Στο Azafran αξίζει να κλείσει κανείς το τραπέζι που βρίσκεται στην κάβα.

Mendoza, la mas bella Finca hotel

Ένα ξεχωριστό ξενοδοχείο
Με 11 μόνο δωμάτια, το Finca  είναι το σπίτι της οικογένειας Furlotti-Moretti.  Μέσα στον αμπελώνα από τον οποίο παράγει το δικό του Malbec, το Finca Adalgisa είναι ένας παράδεισος! Τεράστια δωμάτια, ένα εστιατόριο που σερβίρει εξαιρετικές γεύσεις, αλλά αυτό που ξεχώρισα ήταν η διακριτική εξυπηρέτηση. Αν το κύριο ενδιαφέρον σας για την περιοχή εστιάζει στα οινοποιεία, επιλέξτε το Finca για τη διαμονή σας. Βρίσκεται πάνω στη διαδρομή του κρασιού και η πρόσβαση είναι πιο σύντομη από εδώ σε σχέση με τα ξενοδοχεία της Μεντόζα.

Κάποια ακόμη οινοποιεία  που αξίζει να επισκεφθείτε 

Mendoza, la mas bella mountains

INFO
Πώς θα πάτε
Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Ελλάδα για Μεντόζα, οι περισσότερες όμως μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν δρομολόγια προς την πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες. Πέταξα με KLM μέσω Άμστερνταμ και χρειάστηκα συνολικά περίπου 19 ώρες. Ταξίδεψα σε κατηγορία θέσης Economy Comfort, που προσφέρει περισσότερο χώρο ανάμεσα στις θέσεις, για πιο ξεκούραστη και άνετη πτήση. Η επιστροφή έγινε με Air France μέσω Παρισιού.

Η πτήση μεταξύ Μπουένος Άιρες και Μεντόζα διαρκεί περίπου δύο ώρες. Πέταξα με Aerolineas Argentinas, που πρόσφερε εξαιρετική εξυπηρέτηση on board.

A` Δημοσίευση: 12.06.22

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα