fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Μεγάλες Μέρες της Νεμέας: Έρχεται η μεγάλη γιορτή του Αγιωργίτικου
Μεγάλες Μέρες της Νεμέα

Μεγάλες Μέρες της Νεμέας: Έρχεται η μεγάλη γιορτή του Αγιωργίτικου

Οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας γιορτάζουν τα 18 τους χρόνια και επανέρχονται για μια ακόμη φοράμε δυναμική διάθεση και μας παρουσιάζουν αλλαγές και την εξέλιξη του Αγιωργίτικου και της περιοχής. Τι σημαίνει αυτό; Πως η Νεμέα φορά τα καλά της και την Παρασκευή 2, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου μας υποδέχεται με χαρά στο μεγάλο, τριήμερο πάρτι του Αγιωργίτικου.

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά δεκαεννιά υπέροχα οινοποιεία μας ανοίγουν τις πόρτες τους από το πρωί μέχρι το βράδυ προκειμένου να μας ξεναγήσουν στον υπέροχο κόσμο του σαγηνευτικού Αγιωργίτικου και όχι μόνο, με γευστικές δοκιμές, βόλτες στους αμπελώνες, ξεναγήσεις, μουσική και πολλά δρώμενα.

Μεγάλες Μέρες της Νεμέας

Για τους λάτρεις του κρασιού η πλούσια σε ιστορία Νεμέα είναι ιερός τόπος. Επί της ουσίας πρόκειται για έναν ορεινό όγκο με βαθιές χαράδρες, που σχημάτισαν με το πέρασμα του χρόνου ποταμοί όπως ο Ασωπός και Ξεριάς. Αυτές ακριβώς οι χαράδρες σήμερα αποτελούν τις κοιλάδες της ζώνης της Νεμέας με κεντρική και μεγαλύτερη εκείνη του ποταμού Ασωπού που βρίσκεται εντός των περιοχών Νεμέας, Γαλατά, Αηδονίων, Πετρίου και Κουτσίου.

Οι υπόλοιπες και μικρότερες κοιλάδες σχηματίζονται στις περιοχές των Αρχαίων Κλεωνών, της Αρχαίας Νεμέας, του Λεοντίου, του Γυμνού, του Ασπροκάμπου, του Ψαρίου, του Κεφαλαρίου και του Μαλανδρενίου, ενώ αρκετοί από τους αμπελώνες της ζώνης εκτείνονται στις βουνοπλαγιές (ενημερωτικά, η περιοχή περιλαμβάνει 429.506 στρέμματα). Το μεγαλύτερο μέρος της ζώνης έχει υψόμετρο 250-500 μέτρα και αρκετά μεγάλο μέρος αυτής έχει κλίση πάνω από 25%.Το κλίμα της Νεμέας χαρακτηρίζεται μεσογειακό, ήπιο με τη θερμοκρασία κυμαίνεται περί τους 16-18 °C κατά μέσο όρο. Εδώ, οι χειμώνες είναι αρκετά κρύοι και υγροί, ενώ τα καλοκαίρια είναι ξηρά και ζεστά.

Δεκαεπτά χωριά (Αηδόνια, Αρχαίες Κλεωνές, Αρχαία Νεμέα, Ασπρόκαμπος, Γαλατάς, Δάφνη, Καστράκι, Κούτσι, Λεόντιο, Μποζικάς, Νεμέα, Πετρί, Τιτάνη, Ψάρι, Γυμνό, Κεφαλάρι,Μαλαντρένι), συνθέτουν το μοναδικό μωσαϊκό της ζώνης της Νεμέας, όπου εδώ και αιώνες καλλιεργείται το Αγιωργίτικο μια «πολυδύναμη» ποικιλία, με δυνατότητα να παράγει ένα ευρύ στυλ κρασιών, από φρέσκα και ροζέ μέχρι στιβαρά παλαίωσης και επιδόρπια γλυκά. Αποτελεί το 80% του αμπελώνα της Νεμέας, καλύπτοντας μια έκταση 25.000 στρεμμάτων και ο τρύγος του πραγματοποιείται από τα μέσα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Στη ζώνη εξακολουθούν να υπάρχουν αυτόριζοι αμπελώνες ηλικίας έως και 100 ετών με κάποιους από αυτούς να καλλιεργούνται μέχρι και σήμερα. Το ιδιαίτερο γνώρισμα του νεμεάτικου αμπελώνα είναι πως δεν υπάρχει ομοιογένεια ως προς τον προσανατολισμό των γραμμών. Αυτό το χαρακτηριστικό αποδίδεται κυρίως στον κατακερματισμό του κλήρου και έχει ως αποτέλεσμα ένα περίπλοκο μωσαϊκό, που δεν αφήνει κανέναν οινόφιλο ασυγκίνητο.

Μεγάλες Μέρες της Νεμέας: Έρχεται η μεγάλη γιορτή του Αγιωργίτικου - FlagInLife

Το Αγιωργίτικο ξεχωρίζει για τον κομψό και έντονα φρουτώδη χαρακτήρα του. Δοκιμάζοντάς το διαπιστώνει κανείς πως η οξύτητά του είναι μέτρια προς υψηλή, οι τανίνες του βελούδινες και το σώμα του μέτριο. Τα νεαρά Αγιωργίτικα έχουν έντονο πορφυρό χρώμα με μωβ ανταύγειες. Στη μύτη ξεχωρίζουν τα αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως το κεράσι, το βύσσινο, το δαμάσκηνο και το βατόμουρο, ενώ η επίγευσή τους είναι φρουτώδης. Μπορούμε να τα απολαύσουμε όλους τους μήνες του χρόνου, ακόμα και το καλοκαίρι, σερβιρισμένα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Από την άλλη, τα παλαιωμένα Αγιωργίτικαείναι περισσότερο συμπυκνωμένα και υπέροχα πολύπλοκα. Σε χρώμα ρουμπινί, με πληθωρικό σώμα, αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, σοκολάτας, γλυκών μπαχαρικών, καπνού και ξύλου με μακρά επίγευση διεγείρουν τις αισθήσεις. Οι τανίνες τους είναι, φυσικά, υπαρκτές αλλά συνάμα μαλακές.

Άκρως ενδιαφέροντα είναι, επίσης, τα ροζέ Αγιωργίτικα με τη χρωματική τους παλέτα να ξεκινά από το από μοδάτο ωχρό σομόν και να φτάνει έως το έντονο τριανταφυλλί. Θα σας κατακτήσουν γιατί είναι ντελικάτα, με χαρακτηριστικό φρέσκο και δροσερό χαρακτήρα, αλλά και ιδιαίτερη αρώματα κόκκινων φρούτων. Στα γλυκά κρασιά της ποικιλίας κυριαρχούν αρώματα των αποξηραμένων φρούτων, όπως σύκο, δαμάσκηνο, σταφίδα, καραμέλα.

Ως «κοινωνική» ποικιλία, το Αγιωργίτικο παντρεύεται επιτυχημένα με το Cabernet Sauvignon απαλύνοντας τη στιβαρότητα με τον έντονα φρουτώδη χαρακτήρα, την κομψότητα, τα γλυκά μπαχαρικά και τις βελούδινες τανίνες του. Κυκλοφορούν επίσης μπλεντ με Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon και Merlot, με Αγιωργίτικο και Syrah, αλλά και με Αγιωργίτικο Tanat και Petit Verdot. Στα ροζέ Αγιωργίτικα τώρα , ένας συνδυασμός που «παίζει» πολύ είναι μαζί με Μοσχοφίλερο, Grenache Rouge και Syrah.

Μεγάλες Μέρες της Νεμέα

Σε ότι αφορά στο food pairing, οι συνδυασμοί είναι άφθονοι και εξαρτώνται από το τι έχουμε στο ποτήρι μας. Για παράδειγμα, τα φρέσκα Αγιωργίτικα αγαπούν τα ορεκτικά με κρέας και τη μακαρονάδα μπολωνέζ, αλλά και τα ψάρια στον φούρνο με ντομάτα και κρεμμύδι, ενώ τα παλαιωμένα λατρεύουν τα λουκάνικα, τα μπέργκερ και τα κοκκινιστά κρέατα. Οι πίτες, τα λαδερά και η πίτσα συντροφεύουν ιδανικά τα ροζέ Αγιωργίτικα, ενώ τα γλυκά κρασιά απολαμβάνουν ιδιαίτερα την παρέα της σοκολάτας- φανταστείτε τα με μια σοκολατόπιτα με ξηρούς καρπούς.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα και φυσικά να δοκιμάσετε κάθε έκφραση του Αγιωργίτικου, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τη Νεμέα το τριήμερο 2- 4 Σεπτεμβρίου. Οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας μας περιμένουν!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  www.nemeawineland.com  η οποία ανανεώνεται συνεχώς.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα