fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Μαγεμένος Αυλός: Ένα ιστορικό εστιατόριο στην πλατεία Προσκόπων
Μαγεμένος Αυλός Παγκράτι

Μαγεμένος Αυλός: Ένα ιστορικό εστιατόριο στην πλατεία Προσκόπων

Ο Μαγεμένος Αυλός, με ρίζες στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, εξακολουθεί να παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα γευστική πρόταση στην καταπράσινη πλατεία Προσκόπων. Ένα εστιατόριο στο Παγκράτι, που αξίζει την επίσκεψή σας.

 

Το εστιατόριο Μαγεμένος Αυλός το γνώρισα σε δύο φάσεις. Η πρώτη ήταν το 1961 όταν έκανε τα εγκαίνιά του, δημιουργώντας και τον σχετικό θόρυβο, μιας και για την εποχή του ήταν ένας εστιατορικός χώρος πολυτελείας. Γρήγορα έγινε στέκι πολλών διάσημων και άσημων (μεταξύ των οποίων και εγώ). Εκείνη την εποχή το επισκεπτόμουν αρκετά συχνά και έκανα παρέα με ανθρώπους του κύκλου του Μάνου Χατζηδάκη που είχε καθιερώσει το συγκεκριμένο εστιατόριο ως στέκι του. Από την εποχή εκείνη πέρασαν πολλά χρόνια, τα οποία πέρασα στο Παρίσι, στη συνέχεια δημιουργήθηκε το Αθηνόραμα για να ξαναγυρίσω στο παλιό μου στέκι γύρω στο 1981, όταν είχε περάσει στα χέρια του παλιού καλού μου φίλου, Δημήτρη Θεοφίλου.

Μαγεμένος Αυλός: Ένα ιστορικό εστιατόριο στην πλατεία Προσκόπων - FlagInLife
Πηγή: magemenosavlos.com

Εσωτερικά, σε σχέση με την αρχική του μορφή, ο Μαγικός Αυλός έχει αλλάξει όψη. Το περιβάλλον είναι πιο ζεστό και πιο φιλικό για τον επισκέπτη. Ο εξωτερικός χώρος, προφανώς με τις αλλαγές που επιβάλλει ο χρόνος, εξακολουθεί να είναι το ίδιο ελκυστικός και ευχάριστος (και δροσερός το καλοκαίρι) χάρη στο καταπράσινο περιβάλλον της πλατείας Προσκόπων. Ίσως είναι από τα λίγα εστιατόρια της Αθήνας, το οποίο εξακολουθεί μετά από τόσα χρόνια όχι μόνο να υπάρχει, αλλά και να είναι το ίδιο φιλόξενο και μάλλον περισσότερο ελκυστικό από ότι στο παρελθόν. Κερασάκι στην τούρτα είναι τα μικρά και ενδιαφέροντα μουσικά σχήματα τα οποία συνοδεύουν με εξαιρετικό τρόπο το δείπνο σας, την επιμέλεια των οποίων έχει ο πολύ καλός μουσικός Νίκος Πλάτανος.

Μαγεμένος Αυλός: Ένα ιστορικό εστιατόριο στην πλατεία Προσκόπων - FlagInLife
Πηγή: magemenosavlos.com

Σε ότι αφορά τις προτάσεις της κουζίνας, όπως είναι φυσικό επόμενο τον κυρίαρχο ρόλο έχουν η ελληνική κουζίνα αλλά και γεύσεις από το διεθνές αστικό γευστικό ρεπερτόριο της περασμένης τριακονταετίας. Είχα την ευκαιρία να περάσω πρόσφατα ένα βράδυ και να δοκιμάσω κυριολεκτικά πολλές από τις προτάσεις που κάνει το μενού. Δε θα ισχυριστώ ότι ο Μαγικός Αυλός είναι η τελευταία λέξη της μόδας σε επίπεδο φαγητού, θα πω όμως ότι όλα τα πιάτα ήταν νόστιμα, καλομαγειρεμένα και σε απόλυτη αρμονία με την ταυτότητα του χώρου. Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο βράδυ το μαγαζί ήταν χωρίς υπερβολή αυτό που αποκαλούμε «πίτα».

Μαγεμένος Αυλός: Ένα ιστορικό εστιατόριο στην πλατεία Προσκόπων - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Ο κατάλογος περιλαμβάνει αστικά πιάτα μιας άλλης εποχής, όπως το ψαρονέφρι Mozart με μέλι και μουστάρδα, το κλασσικό βιενέζικο σνίτσελ, την καρμπονάρα κλπ., κάποια από τα οποία δοκίμασα. Παρά το γεγονός ότι ήταν καλοφτιαγμένα και νόστιμα στην κατηγορία τους, αν με ρωτούσατε, εγώ θα ψήφιζα κατά κύριο λόγο τα ελληνικά πιάτα του μενού. Φυσικά, όπως είναι λογικό υπάρχει και η πρόταση «σχάρα», η οποία δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα αρκεί να δηλώσετε τον επιθυμητό βαθμό ψησίματος.

Μαγεμένος Αυλός: Ένα ιστορικό εστιατόριο στην πλατεία Προσκόπων - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Κλείνοντας, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να αναφερθώ σε κάτι που δεν αφορά το φαγητό, αλλά έχει στενή σχέση με αυτό. Στο service. Για μια μεγάλη παρέα 8-9 ατόμων, ήταν γρήγορο, αποτελεσματικό και ευγενικό. Όπως ενδιαφέρουσες ήταν και οι προτάσεις για κρασί που έγιναν. Χωρίς υπερβολή, ακόμα και αν είσαστε φίλος μιας υπερσύγχρονης δημιουργικής (ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτή η λέξη) κουζίνας και σας ενδιαφέρει περισσότερο το φαίνεσθαι, ο Μαγεμένος Αυλός είναι ένας χώρος στο Παγκράτι, που αξίζει τον κόπο να τον δοκιμάσετε και στη συνέχεια αποφασίζετε.

Μαγεμένος Αυλός
Ελληνική Κουζίνα
Διευθ: Αμύντα 4, Παγκράτι,  116 35
Τηλ: 210 7223195
Ώρες λειτ: καθημ. 12:00-02:00
Τιμή: 20-30€ (χωρίς το κρασί)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα