fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Lost Athens, Το Κυριακάτικο τραπέζι αναβιώνει στην Αρχελάου

Lost Athens, Το Κυριακάτικο τραπέζι αναβιώνει στην Αρχελάου

Το εστιατόριο του Παγκρατίου επανασυστήνεται με ένα μεσογειακό τραπέζι γεμάτο μνήμες, παραδόσεις και σύγχρονες μαγειρικές αναφορές.

Για να ξεκινήσεις μια ιστορία πρέπει να πάρεις τα πράγματα από την αρχή. Και η αρχή της ιστορίας μας είναι πολύ πρόσφατη. Τον Δεκέμβριο του 2022 το πλήρως ανακαινισμένο Lost Athens στην οδό Αρχελάου στο Παγκράτι, σήκωσε τα ρολά και επανασυστήθηκε στο αθηναϊκό κοινό. Η ταλαντούχα νέα του σεφ, Ελένη Σαράντη, μαζί με την στενή της συνεργάτιδα Ηλέκτρα Ρίγκου ανέλαβαν να αναδιαμορφώσουν την γευστική εικόνα του Lost. Mιας επιχειρηματικής ιδέας των Βασίλη Στεφανάκη, Λαέρτη Λοιζίδη, Γιώργου Τσούμα και Αλεξανδρου Καραλιβάνου.

Η κουζίνα λοιπόν, για να ξεκινήσω κάπως αντίστροφα, είναι ανοιχτή σε ποικίλους προσδιορισμούς αναφορικούς με το στυλ και τον χαρακτήρα της. Αυτοπροσδιορίζετε σαν ένα Μεσογειακό τραπέζι, και πράγματι στον ενιαίο κατάλογο θα βρείτε πιάτα που παραπέμπουν σε τοπικές κουζίνες της χώρας μας πλάι σε συνταγές από την λεκάνη της Μεσογείου και παραδοσιακές γευστικές μνήμες.

Lost Athens, Το Κυριακάτικο τραπέζι αναβιώνει στην Αρχελάου - FlagInLife

Σκοπός των ανθρώπων του Lost, όπως αναφέρει η Ηλέκτρα Ρίγκου, ήταν να επαναφέρουν την εικόνα ενός κυριακάτικου τραπεζιού, μιας μεγάλης οικογενειακής συνάθροισης. Δίνοντας πρώτοί οι ίδιοι το παράδειγμα αποφάσισαν μεταξύ πέντε και έξι το απόγευμα κάθε ημέρα, το μαγαζί να μην λειτουργεί και όλο τo προσωπικό να γευματίζει μαζί σε ένα από τα μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια που βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο.

Φωτεινός και ζεστός με έντονο το βιομηχανικό στοιχείο, άδεια μπουκάλια κρασιού που λειτουργούν ως κηροπήγια, μεγάλα τραπέζια, περσικά χαλιά να αγκαλιάζουν το γυμνό πάτωμα πλάι σε φυτά, και μια μεγάλη ανοιχτή κουζίνα να γίνεται σημείο αναφοράς κλέβοντας την ματιά του επισκέπτη ευθύς αμέσως. Όταν βραδιάζει το λευκό φως από την κουζίνα δημιουργεί ένα όμορφο κοντράστ με το ικανοποιητικό ημίφως που επικρατεί στην σάλα, ενώ το μπαρ δένει με όμορφο τρόπο με την κουζίνα και την σάλα σαν μια φυσική τους συνέχεια. Αν προσθέσετε και την σχεδόν ανεπιτήδευτη και χαλαρή συμπεριφορά των ανθρώπων του service, χωρίς υπερβολές και με σωστή παρουσία στον χώρο, έχετε μια πλήρη εικόνα της χαρακτηριστικής ατμόσφαιρας.

Lost Athens, Το Κυριακάτικο τραπέζι αναβιώνει στην Αρχελάου - FlagInLife

Τα πιάτα που πέρασαν από μπροστά μου την ημέρα της επίσκεψης μου, τόνισαν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του καταλόγου, με μια συνεχόμενη εναλλαγή οικείων συνταγών με παραδοσιακές αναφορές, αλλά και σύγχρονες δημιουργίες και συνδυασμούς με νέο-αστικό προφίλ. Κάθε πιάτο που δοκίμασα αποτύπωνε αυτό το συνδυαστικό μοτίβο και έδινε το στίγμα της μαγειρικής φιλοσοφίας του Lost.

Πλάι σε μια Αθηναϊκή με άνηθο και μάραθο συνάντησα ένα ταρτάρ μοσχαριού με μια υπόξινη πάστα από κυδώνια, ενώ το all star τηγανόψωμο με φέτα και γραβιέρα, σερβίρεται με φινετσάτη κρέμα τρούφας και πικάντικο σαλάμι από την Κέρκυρα. Η μοσχαρόσουπα μπλανκέτ με καρότα και μανιτάρια δίπλα σε κρασάτο μοσχάρι στην λογική ενός bourgignon, μαρτυράνε τις επιρροές των Σαράντη και Ρίγκου από την θητεία τους σε σπουδαία γαλλικά εστιατόρια των Αθηνών.

Όταν βραδιάζει το λευκό φως από την κουζίνα δημιουργεί ένα όμορφο κοντράστ με το ικανοποιητικό ημίφως που επικρατεί στην σάλα, ενώ το μπαρ δένει με όμορφο τρόπο με την κουζίνα και την σάλα σαν μια φυσική τους συνέχεια.

Οι τζιγεροσαρμάδες είναι ένας λαχανοντολμάς με μπόλια και ζωντανά κομμάτια χοιρινού κρέατος στο εσωτερικό του παρέα  με απαλό αυγολέμονο. Οι παπαρδέλες αγκαλιάζουν ένα σιγομαγειρεμένο και ξεψαχνισμένο αρνίσιο ώμο με ανατολίτικα μπαχαρικά, χειροποίητες πικλες και μανουρομυζήθρα από ένα εξαιρετικό τυροκομείο στην Ναύπακτο δημιουργώντας ίσως την κορυφαία comfort έκφραση του καταλόγου.

Στο ίδιο μαγειρικό τέμπο κυλάει ολόκληρος ο κατάλογος, προκρίνοντας πιάτα στην λογική του μοιράσματος, και πιάτα για μεγαλύτερες παρέες, όπως η σιγομαγειρεμένη πανσέτα στον φούρνο με γκρεμολάτα μυρωδικών που άνετα την μοιράζονται 3 ή και 4 άτομα. Και φτάνουμε στο φινάλε του καταλόγου, για να ζωντανέψει ή έκφραση: save the best for last. 1000 κρέπες. Με καραμελωμένη ζάχαρη στην τελευταία κρέπα, σαν κρεμ μπρουλέ, πορτοκαλάτη κρέμα και παγωτό από βανίλια Μαδαγασκάρης.

Lost Athens, Το Κυριακάτικο τραπέζι αναβιώνει στην Αρχελάου - FlagInLife

Μια ενδιαφέρουσα cocktail list με μεσογειακές αναφορές που επιμελείται ο bartender Βασίλης Νικήτας, μαζί με κρασιά ήπιας οινοποίησης και μπύρες από μικρούς ζυθοποιούς συμπληρώνουν τις επιλογές που θα συνοδεύσουν το γεύμα σας.

Κράτησα σαν επίλογο την εξαιρετική σχέση ποιότητας- τιμής που χαρακτηρίζει το Lost, εάν αναλογιστούμε και την προσοχή που δίδεται στην πρώτη ύλη από επιλεγμένους μικρούς παράγωγούς εντός και εκτός Αττικής.

Lost Athens
Αρχελάου 7, Παγκράτι, τηλ.: 210 7230832
Ανοιχτά: Καθημερινά 09.00-02.00

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα