Στην πανέμορφη Φλωρεντία, περπατώντας κάποιος στο ιστορικό κέντρο, σε μια αδιάφορη κάθετη οδό στη via Ghibellina, μπορεί κάποιος να βρει το Locale, το νο 46 bar στον κόσμο για το 2023 και το νο 39 για το 2022 στον θεσμό του World’s 50 Best Bars.
Φτάνοντας, η σχεδόν σκοτεινή είσοδος του bar σίγουρα δεν σε προδιαθέτει για αυτό που θα αντικρύσεις. Μάλιστα, λίγο έλειψε να φύγουμε χωρίς να μπούμε, καθώς από μακριά νομίζαμε πως το μαγαζί ήταν κλειστό εκείνο το βράδυ της Τρίτης. Ο επισκέπτης με την είσοδό του εισέρχεται στον κήπο του καταστήματος, ο οποίος είναι ουσιαστικά ο χώρος του bar και περιβάλλεται από ένα μυστηριώδες σκηνικό: νουάρ αποχρώσεις και φωτισμός, τον σκουρόχρωμο εξοπλισμό του bar, σταντς και καθίσματα με κρυφούς πρασινοκίτρινους φωτισμούς. Το ταβάνι είναι γυάλινο (τις ζεστές μέρες ανοίγει επιτρέποντας θέα προς τον ουρανό) και το δάπεδο έχει διατηρηθεί ακέραιο: πολυκαιρισμένες μεγάλες πέτρινες πλάκες, οι ίδιες με τις οποίες είναι στρωμένο όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης. Ο διάκοσμος του κήπου – bar συμπληρώνεται από τα φυτά, τα οποία περιβάλλουν όλο τον χώρο. Στο εσωτερικό του bar το σκηνικό αλλάζει καθώς οδηγείσαι σε ένα επιβλητικό σαλόνι μεταμοντέρνου χαρακτήρα με διαφορετικού χρώματος έπιπλα όπου κυριαρχεί το μάρμαρο και το ξύλο. Εκεί μπορείς να απολαύσεις τόσο το κοκτέιλ όσο και το φαγητό σου. Οι θαμώνες ήταν τουρίστες και ντόπιοι, ηλικίας από 25 μέχρι και 45 ετών.
Το προσωπικό του καταστήματος ήταν αρκετά ευγενικό, ώστε να μας ξεναγήσει στα άδυτα του Locale: στον κάτω όροφο λειτουργεί μόνο εστιατόριο, ενώ στο υπόγειο- το οποίο ουσιαστικά αποτελούσε την στάθμη του εδάφους της Φλωρεντίας τον 13ο αιώνα- υπάρχει ένας χώρος για πριβέ δείπνα με αποκλειστικά μεσαιωνικής εποχής έπιπλα (τα οποία έχουν διατηρηθεί άριστα) και διακόσμηση. Εκεί βρίσκεται και το εργαστήριο του bar, όπου παρασκευάζονται και ωριμάζουν κάποια από τα αποστάγματα που σερβίρονται. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω τα 3 κελάρια: το ένα έχει μόνο συντηρητές κυρίως με σαμπάνιες -οι οποίες ξεπερνούν τις 100 διαφορετικές ετικέτες- και λευκά κρασιά, ενώ τα άλλα δύο περιλαμβάνουν ερυθρά κρασιά κυρίως από την Ιταλία και τη Γαλλία: παλιές χρονιές Chateau Margaux, ολόκληρες κάθετες Masseto από το 2001 ως το 2020, Ornellaia από το 2004 ως το 2020, Barbaresco του GAJA με παλιές χρονιές από το 2000 και μετά.. Θα μπορούσα να συνεχίσω την απαρίθμηση σίγουρα για μια ολόκληρη σελίδα.
Η κουζίνα είναι δημιουργικού χαρακτήρα, βασιζόμενη στην τοπική γαστρονομική παράδοση της Τοσκάνης αλλά και της υπόλοιπης Ιταλίας, με ελαφρώς πειραγμένες παραλλαγές διάσημων πιάτων όπως το polpetta di pane, taglioni με αρνάκι ραγού, κ.ά.
Ο κατάλογος των cocktail βασίζεται στην εποχικότητα των υλικών και την τοπικότητα των παραγωγών τους, ενώ η σύνθεση των πρώτων βασίζεται σε παραλλαγές με νέες γεύσεις, ασυνήθιστες για τους επισκέπτες. Τα cocktails που μας ετοίμασε ο bar manager Alessandro Mengoni για την αρχή ήταν το Maria Dolores και το Foglia. Το Maria Dolores ήταν ένα από τα πιο δυνατά και πολύπλοκα αρωματικά cocktail που έχω δοκιμάσει, με mezcal, sherry amontillado, λικέρ ratafia και αψέντι. Το Foglia με βάση τζιν, απόσταγμα κάνναβης, μέντα, βασιλικό και χυμό λεμόνι ήταν έντονα αρωματικό και βοτανικό ενώ η ιδιαίτερη και έντονη γεύση της κάνναβης, εξισορροπήθηκε ιδανικά από τα υπόλοιπα συστατικά. Για το τελείωμα ζήτησα από τον Alessandro μια παραλλαγή negroni και μου έφτιαξε το Iris, με Islay whiskey, ξηρό βερμούτ και bitter από γεντιανή. Οι καπνιστές και αλάτινες νότες του whiskey ήρθαν γευστικά σε ωραία αντίθεση με την ιδιαίτερη, βοτανική, πικρή γεύση της γεντιανής, αφήνοντας μια ωραία, ελάχιστα πικρή και καπνιστή επίγευση με διάρκεια.
Η ξακουστή Φλωρεντία είναι ίσως η ομορφότερη πόλη της Ιταλίας και τα αξιοθέατά της αποτελούν από μόνα τους έναν λόγο για να την επισκεφτείς, ωστόσο τo Locale θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο το βράδυ σου και την διαμονή σου, όντας από μόνο του αξιοθέατο.