Από το La Campana, το παλαιότερο εστιατόριο της Ρώμης και πιθανότατα ολόκληρης της Ιταλίας, έχουν περάσει πρόεδροι δημοκρατίας, διάσημοι καλλιτέχνες και φυσικά χιλιάδες Ιταλοί και τουρίστες.
Μπορεί ο Στράβωνας να είπε ότι «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη» έχοντας στο μυαλό του το μεγαλείο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και της πρωτεύουσάς της, η ιστορική αυτή ρήση όμως, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι επίκαιρη, για διαφορετικούς βέβαια λόγους. Η αλήθεια είναι ότι αρκεί να επισκεφτείς τη Ρώμη μια φορά για να δεθείς μαζί της και να έχεις πάντα τη νοσταλγία της επιστροφής, όχι μόνο για τα μνημεία της και την ατμόσφαιρά της, αλλά και για τις γεύσεις της που συχνά μένουν αξέχαστες στον επισκέπτη. Αν και δε θα μιλήσουμε για αξιοθέατα, θα αναφερθούμε σ’ ένα ιστορικό εστιατόριο: το La Campana.
Η Ρώμη χαρακτηρίζεται από έναν μοναδικό γαστρονομικό πλούτο που είναι παρών σε όλα τα σημεία της, από τις εκπληκτικές πλατείες (όπως η Piazza Navona), τους κοσμικούς δρόμους (Via Veneto) και το λαϊκό και πιο παραδοσιακό Trastevere. Ένα ταξίδι στη Ρώμη δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ολοκληρωμένο αν δεν έχεις κάτσει σε μια trattoria για να παραγγείλεις μια καρμπονάρα ή τοναρέλι Cacio e Pepe, χωρίς να ξεχνάμε τις αγκινάρες alla Romana και τη κλασσική Saltimbocca alla Romana. Και φυσικά για να μην νομίζουμε ότι είμαστε ο μοναδικός λαός στον κόσμο που αγαπάει τον πατσά, αν είσαι φίλος του είδους, στο τραπέζι σου θα βάλεις σίγουρα ένα πιάτο Trippa, μαγειρεμένα σε μυρωδάτη κόκκινη σάλτσα.
Ο επισκέπτης έχει αμέτρητες επιλογές ανάμεσα σε βραβευμένες και μη τρατορίες, οστερίες, πιτσαρίες και κάθε λογής πολυτελή ή μη εστιατόρια, που συναντά στα σοκάκια και τις λεωφόρους. Πιθανόν να έχετε καταλάβει ότι, ας το πούμε έτσι, είμαι ερωτευμένη με τη Ρώμη, μιας και η σχέση μου μαζί της μετρά δεκαετίες. Πριν από 20 περίπου χρόνια λοιπόν, σ’ έναν από τους περιπάτους μου, βρέθηκα τυχαία μπροστά από την πόρτα του εστιατορίου La Campana. Αν και δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω με σιγουριά, λέγεται ότι είναι το παλαιότερο εστιατόριο σε ολόκληρη την Ιταλία, και όπως λέει και η ιστορικός τέχνης Manuela Maggi: «βρίσκεται σταθερά στην ίδια θέση, στην οδό Vicolo della Campana 18, από το 1518».
Μπαίνοντας στο χώρο, το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν το ανοιχτό ψυγείο-βιτρίνα στο δεξί μου χέρι, γεμάτο με μεγάλες χορταστικές πιατέλες antipasti. Σπαράγγια, μελιτζάνες, αγκινάρες, γεμιστές πιπεριές, μαριναρισμένα ψαρικά, αλλά και γλυκά για το τέλος του δείπνου, σου κλείνουν το μάτι καμαρωτά και περιμένουν να τα αναζητήσεις για να έρθουν στο τραπέζι σου. Ανάμεσα στα τελευταία, το παραδοσιακό τιραμισού, οι φρουτένιες τάρτες αλλά και η σπεσιαλιτέ του La Campana, τα αχλάδια ποσέ σε κρασί με δαμάσκηνα, βγάζουν μάτι.
Το οικείο περιβάλλον σου θυμίζει ένα κλασσικό αθηναϊκό εστιατόριο της δεκαετίας του 60’, με μπεζ ανοιχτά τραπεζομάντηλα στα τραπέζια, ξύλινη επένδυση στους τοίχους και γκραβούρες του 18ου αιώνα για στολίδι. Μεταξύ μας, δε μου έκανε καμία εντύπωση, αφού, όπως λένε για εμάς και τους Ιταλούς: una faccia, una razza. Την ίδια πατίνα του χρόνου με το μαγαζί, διακρίνεις με την πρώτη ματιά και στους σερβιτόρους, οι οποίοι σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο, στροβιλίζονται ανάμεσα στα τραπέζια, παίρνουν παραγγελίες και αφήνουν πιάτα με μαεστρία και μπρίο. Νιώθεις ότι το La Campana, είναι το σπίτι τους.
Το μενού προσφέρει όλα τα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής και πεντανόστιμα φρέσκα ζυμαρικά. Εδώ θα βρεις και μεγάλη ποικιλία σε ζυμαρικά με θαλασσινά, αλλά και γλώσσα τηγανητή, γαρίδες κλπ. Στο La Campana έμαθα πως στα ζυμαρικά με θαλασσινά δεν μπαίνει παρμεζάνα, όταν στην παρθενική μου επίσκεψη στο εστιατόριο πριν πολλά χρόνια, ζήτησα παρμεζάνα, ενώ είχα παραγγείλει ταλιολίνι με φρούτα της θάλασσας. Ποιος είδε τον Ποσειδώνα και δεν τον φοβήθηκε.. Ο ηλικιωμένος σερβιτόρος θύμωσε, με αγριοκοίταξε και μου είπε «ποτέ μα ποτέ παρμεζάνα με θαλασσινά».
Σε ότι αφορά τη λίστα με τα κρασιά του La Campana, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το είδος του εστιατορίου, θεωρώ ότι είναι ικανοποιητική. Λείπουν ίσως ορισμένα από τις πολύ γνωστές και βαρύγδουπες ετικέτες που οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες γνωρίζουν, αλλά γενικά οποιοδήποτε κρασί έχω κατά καιρούς επιλέξει για να συνοδεύσω τα πιάτα που διάλεξα (συχνά με την καθοδήγηση του sommelier), το έχω βρει έντιμο και γευστικό.
Αυτό που χαρακτηρίζει το La Campana, είναι η ζεστή του ατμόσφαιρα και μια κουζίνα στην υπηρεσία των ιταλικών γεύσεων με χαρακτηριστική έμφαση στις παραδοσιακές συνταγές της nonna. Με το πέρασμα των χρόνων, έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του και πολλούς διάσημους, από τον πρώην πρόεδρο της Ιταλίας Giorgio Napolitano και τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, μέχρι τον Keith Richards των Rolling Stones, και πολύ παλαιότερα τον Federico Fellini και τη θρυλική ηθοποιό Anna Magnani, για να κατονομάσω μερικούς. Αν λοιπόν σχεδιάζετε ταξίδι στη Ρώμη, μια επίσκεψη στο La Campana είναι σχεδόν επιβεβλημένη.
La Campana
Παραδοσιακή Ιταλική κουζίνα
Διευθ: Vicolo della Campana 18, 00186 Roma
Τηλ: +39 06 687 5273
Ώρες λειτ: καθημ. 12:30-15:00 και 19:30-23:00, Δευτ. κλειστά
Τιμή: 20-30€ (χωρίς το κρασί)