Είναι μεσημέρι. Στη δροσερή αίθουσα που φιλοξενεί τα γαστρονομικά workshops του Daios Cove επικρατεί ησυχία. Γύρω από το μακρόστενο τραπέζι δώδεκα τυχεροί φιλοξενούμενοι του ξενοδοχείου κρατούν την ανάσα τους μπροστά σε μια νέα, χαμογελαστή chef που τους μαγειρεύει tostada με μαριναρισμένο τόνο. Δεν μιλούν όχι μόνο επειδή παρακολουθούν με προσήλωση τον τρόπο παρασκευής ενός βραβευμένου πιάτου- είναι γοητευμένοι διότι η φωνή και η γλυκιά παρουσία της τους καθηλώνει. Η γυναίκα που έχουν μπροστά τους είναι η Karime López η head chef της μισελενάτης Gucci Osteria da Massimo Bottura στη Φλωρεντία. Εντυπωσιάζει με τη γαλήνη που εκπέμπει, αλλά μόλις κανείς δοκιμάσει τα πιάτα της κατακλύζεται από έναν αναπάντεχο χείμαρρο τόσο δυνατών συναισθημάτων που καταλαβαίνει ότι η Karime είναι ο ορισμός της ήρεμης δύναμης.
Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Μεξικό, η Karime López ξεκίνησε το ταξίδι της στις κορυφαίες διεθνείς κουζίνες με εμπειρία πρώτα στο βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin Can Fabes στην Ισπανία και στη συνέχεια στην ξεχωριστή, ποιητική κουζίνα του Mugaritz στη Χώρα των Βάσκων. Η Karime βελτίωσε περαιτέρω το πάθος της για τη γαστρονομική αριστεία στο Pujol, το διάσημο γευστικό cult hotspot στην Πόλη του Μεξικού. Μαθαίνοντας και εξελίσσοντας συνεχώς τις μαγειρικές της ικανότητες υπό την καθοδήγηση του Ιάπωνα σεφ Seiji Yamamoto, η Karime εργάστηκε στη συνέχεια στο Central στη Λίμα του Περού, αναβιώνοντας τις ντόπιες τεχνικές και τα συστατικά της Νέας Περουβιανής Κουζίνας. Η Karime López είναι σήμερα Co-Executive Chef, μαζί με τον σύζυγό της Kondo ‘Taka’ Takahiko, του πρώτου Gucci Osteria da Massimo Bottura στη Φλωρεντία. Το εστιατόριο απέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin το 2020 – καθιερώνοντας την Karime ως την πρώτη γυναίκα σεφ από το Μεξικό που βραβεύτηκε ποτέ με αστέρι Michelin. Όπως η ίδια εξομολογήθηκε κατά τη διάρκεια του workshop η ουσιαστική γνωριμία της με τον σπουδαίο Massimo Bottura έγινε όταν η Lara Bottura την προσέγγισε ώστε να τον βοηθήσει με τα πρότζεκτ που «έτρεχε» ο υπερταλαντούχος σεφ το 2017 και ειδικά με το περίφημο βιβλίο Breadis Gold. Ο μεγάλος μάγος της ιταλικής γαστρονομίας εντυπωσιάστηκε τόσο από την προσωπικότητα και τις δυνατότητες της López που της έκανε επίσημα πρόταση να γίνει το νέο μέλος της Bottura Family στην Gucci Osteria (η Karime εξομολογήθηκε γελώντας ότι την μάλωσε που αναζητούσε εργασία σε άλλο εστιατόριο αρχικά!)
To FLAG δοκίμασε το υπέροχο μενού που ετοίμασε η chef Karime López για τους καλεσμένους του θεσμού των Culinary Journeys του Daios Cove (η ίδια κι όχι επιβλέποντας την ομάδα της), εντυπωσιάστηκε από τις γεύσεις και την προσωπικότητά της, μίλησε μαζί της και μεταδίδει:
Karime πότε κατάλαβες ότι η μαγειρική ήταν το πάθος σου;
Αφού τελείωσα το λύκειο στο Μεξικό πήγα να σπουδάσω τέχνη στο Παρίσι. Εκεί συνειδητοποίησα ότι ήθελα να σπουδάσω μαγειρική, αφού είδα όλα εκείνα τα όμορφα ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια. Ένιωσα ότι κι αυτό ήταν τέχνη, αλλά βρώσιμη! Κι αυτό είναι από τα αγαπημένα μου πράγματα στη ζωή.
Πού σπούδασες;
Σπούδασα στη σχολή μαγειρικής, στη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Escuela de Hosteleria de Sevilla.
Ποια είναι η έμπνευσή σου;
Μπορώ να εμπνευστώ σχεδόν από τα πάντα. Εμείς σε θέματα κουλτούρας εξελισσόμαστε συνεχώς, για παράδειγμα μιλώντας με τους καλεσμένους μας. Με επηρεάζει προς αυτή την κατεύθυνση επίσης το κλίμα και ο καιρός, ακόμη και τα υφάσματα ή η τέχνη που μπορώ να βρω μέσα στον κήπο Gucci, αλλά και οι συζητήσεις με την ομάδα μου. Αντλώ έμπνευση από άπειρα πράγματα.
Έχεις και οικογενειακές επιρροές όσον αφορά τη μαγειρική σου;
Λοιπόν, ναι η οικογένεια του πατέρα μου διατηρεί εστιατόρια στο Μεξικό. Οπότε η εστίαση είναι μέρος του εαυτού μου από τότε που ήμουν παιδί.
Γίνεσαι εξαιρετικά νευρική όταν έρχονται κριτικοί στο εστιατόριό σου;
Κοίτα, νομίζω ότι γενικά υπάρχει πάντα το γεγονός της ευαισθητοποίησης σε κάθε υπηρεσία. Εμείς θέλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για κάθε επισκέπτη που φτάνει στο εστιατόριο, να του χαρίσουμε μια υπέροχη εμπειρία, είτε είναι κριτικός γεύσης είτε τακτικός πελάτης.
Θυμήσου πότε λάβατε για πρώτη φορά το αστέρι Michelin. Μπορείς να περιγράψεις πώς ήταν εκείνη η στιγμή για σένα;
Αυτή ήταν μια ξεχωριστή μέρα, ένα πολύ σημαντικό βραβείο που αντανακλά την προσπάθεια, την αγάπη και τη δουλειά όλης της ομάδας της Gucci Osteria.Ένιωθα τόσα πολλά συναισθήματα ταυτόχρονα. Πλημμύρισα από τόση χαρά και όλο αυτό μου έδωσε πίσω την αίσθηση ότι άξιζε τον κόπο όλη η θυσία.
Πώς άλλαξε η ζωή σου από εκείνη τη στιγμή;
Η ζωή μου έχει αλλάξει με την έννοια ότι συνεχώς είμαι ευγνώμων για αυτό το έργο που μας έδωσε πολλή χαρά και ότι αναπτύσσουμε κάθε ημέρα έναν ισχυρότερο μαζί του.
Ποια είναι η δημιουργική σας διαδικασία;
Αυτό αλλάζει διαρκώς – μερικές φορές, για παράδειγμα, χρειάζομαι πολλές δοκιμές. Γενικά είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στην εποχικότητα της πρώτης ύλης κι ακριβώς αυτό είναι που κάνει την διαδικασία διασκεδαστική και προκλητική. Κάθε πιάτο συνεχίζει να εξελίσσεται καθώς εξελισσόμαστε κι εμείς ως ομάδα.
Τι σημαίνει η Ελλάδα για εσένα;
Είναι η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα που δεν είχα πριν την ευκαιρία να έρθω. Είμαι μεγάλη θαυμάστρια της ελληνικής μυθολογίας, γι’ αυτό πάντα ήθελα να βρεθώ εδώ…και ελπίζω να είναι το πρώτο ταξίδια από τα πολλά που θα ακολουθήσουν στο μέλλον! Να προσθέσω ότι η γαστρονομική κουλτούρα αυτής της χώρας είναι κάτι που ήθελα να δοκιμάζω πάντα in situ, οπότε για μένα η Ελλάδα είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας που έχει διαμορφώσει το σήμερα.
Συστατικά, γεύση και χρώμα: Ποια είναι τα αγαπημένα σου;
Τα αγαπημένα μου συστατικά είναι η αγάπη και το πάθος για αυτό που κάνω. Αν τα έχεις αυτά, τότε μπορείς να κάνεις σπουδαία πράγματα.Τώρα σε ότι αφορά στην αγαπημένη γεύση.. Θα σου πω. Όπου κι αν είσαι, σε όποιο υπάρχει πάντα ένα φαγητό που δεν είναι αυτό το οποίο έχεις συνηθίσει, αλλά για κάποιο λόγο σε κάνει να νιώθεις ότι επιστρέφεις στο σπίτι. Αυτή είναι η αγαπημένη μου γεύση.. και για το χρώμα.. όλα τα χρώματα που βρίσκεις στη θάλασσα και όλες οι ροζ αποχρώσεις.
Κάποια σχέδια για το μέλλον που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;
Το σχέδιό μου είναι να συνεχίσω να δουλεύω πάνω σε αυτό που αγαπώ με το ίδιο πάθος όπως την πρώτη μέρα και να μεγαλώσω κι εγώ μαζί με την ομάδα μου.