fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Hasika: Το Ρέθυμνο ως γαστρονομικός προορισμός 
carousel5_1

Hasika: Το Ρέθυμνο ως γαστρονομικός προορισμός 

Ζεστό μεσημέρι Αυγούστου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Οι επισκέπτες  περιφέρονται νωχελικά στα γραφικά σοκάκια, παίζουν κρυφτό με τον ήλιο αναζητώντας μικρές νησίδες σκιάς για να δροσιστούν από την μεσημεριανή κάψα. εξωτερικός χώρος εστιατορίου

Καθόμαστε μαζί με τον σεφ-ιδιοκτήτη του HASIKA, Μιχάλη Χάσικο και απολαμβάνουμε μια  δροσερή μονοποικιλιακή τσικουδιά  35Ν από syrah της Cretan Distillery  (https://35n.gr/tsikoudies/syrah/),  με πολυεπίπεδη και πιπεράτη γεύση,  ενώ στο τραπέζι μας αχνίζει το προζυμένιο ψωμί από τον φούρνο του εστιατορίου (bakery chef o μικρός γιός του Μιχάλη, Νίκος), συνοδεία εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου από το ορεινό Ρέθυμνο, της οινοποιού Ηλιάνας Μαλίχιν, μαζί με τουρσί άγριας αγκινάρας και ασκορδουλάκων. Το γεύμα θα μπορούσε κάλλιστα να είχε τελειώσει εδώ με κάθε δυνατή επιτυχία.

Ο Μιχάλης, υπό την διττή ιδιότητα του εκλεγέντα Πρόεδρου του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής του Ρεθύμνου, αλλά και ενός ανθρώπου που νοιάζεται για τον τόπο καταγωγής του, με γλαφυρό πλην οξυδερκή και πραγματιστικό τρόπο, μας εξηγεί το όνειρο του να  καταστήσει το Ρέθυμνο γαστρονομικό προορισμό για ξένους άλλα και Έλληνες επισκέπτες, συμβάλλοντας από το πόστο του στην ανάπτυξη ενός πολιτισμικού προϊόντος, μέσα από τον τομέα της γαστρονομίας και την εν γένει ανάδειξη του Κρητικού πολιτισμού.

Στο HASIKA επιλέγει σπάνια χόρτα και βότανα της Κρητικής γης, βιολογικό κρητικό ελαιόλαδο, ζώα ελευθέρας βοσκής και βιολογικά προϊόντα από μικρούς κυρίως προμηθευτές-παραγωγούς της κρητικής και ελληνικής γης και ψάρια από ψαράδες του Νότιου Ρεθύμνου, τους οποίους μας αναφέρει ανελλιπώς με τα μικρά τους ονόματα κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Η γευστική πρόταση του HASIKA, η οποία επικεντρώνεται στην επιμονή του ιδιοκτήτη για την ανεύρεση της ποιοτικότερης πρώτης ύλης και την ανάδειξη της μέσα από παραδοσιακές μεν συνταγές της κρητικής και ενίοτε, της μικρασιατικής παράδοσης, ιδωμένες όμως με σύγχρονη ματιά και με μοντέρνες τεχνικές και ενδιαφέρουσες υφές, είναι ένας ύμνος (ή εν προκειμένω μια μαντινάδα) στην αξία της τοπικής κουζίνας.

Από τα πιάτα του μενού ξεχωρίσαμε την τηγανητή σουπιά στο μελάνι της, τραγανή και κατάμαυρη σαν κάρβουνο, συνοδευόμενη από ταραμοσαλάτα και λάδι μυρωδικών, εμπνευσμένη από παλιά μικρασιατική συνταγή, το καλαμάρι γύρο με σάλτσα ψητής ντομάτας και χειροποίητες πίτες, και το απολαυστικότατο χανιώτικο μπουρέκι με κολοκύθι, πατάτα, και μια αλησμόνητη γέμιση από ξινομυζήθρα, τυρομάλαμα, δυόσμο και σουσάμι.                                          

Όμως το πιάτο που περιγράφει με ανεπίδεκτο παρερμηνείας τρόπο την μαγειρική υπόσταση και φιλοσοφία του σεφ, είναι το τηγανητό κουνέλι μαγειρεμένο με μαρουβά από λιάτικα σταφύλια και αρωματισμένο με λεμονόφυλλα, ένα μεγαλειώδες πιάτο της «κουζίνας των φτωχών», μινιμαλιστικό αλλά συνάμα γενναιόδωρο σε γεύση και ένταση, που αποδεικνύει πως με 2-3 υλικά και λίγη μαγειρική σοφία μπορεί να δημιουργηθεί εκ του ελαχίστου μια γαστρονομική αποκάλυψη.   κουνέλιΣτο ίδιο μήκος κύματος, ένα πιάτο ημέρας/στιγμιαία έμπνευση του Μιχάλη, αχνιστό κεφάλι στήρας με φρέσκο κρεμμύδι, σαλικορνια και σελερυ, με την σαλτσούλα του γεμάτη θαλασσινή αύρα και πλούσιο κολλαγόνο από τα κόκκαλα και το κεφάλι του ψαριού, μας έδωσαν το coup de grace, σηματοδοτώντας το τέλος της γευστικής εμπειρίας.

Από την κάρτα των επιδορπίων, τα οποία επιμελείται με συνέπεια και ενθουσιασμό, η κόρη του Μιχάλη, Φρόσω, και τα οποία στέκουν στο ίδιο υψηλό επίπεδο με το φαγητό, ξεχωρίσαμε το παντεσπάνι αμυγδάλου με μουσελίν αρωματισμένη με πικραμύγδαλο, αμυγδαλωτά και παγωτό βανίλια και το τραγανό σαράγλι, γεμισμένο με κρέμα φυστικιού, πραλίνα φυστικιού, τζελ από ρόδι και παγωτό φυστίκι.                                   

Η λίστα κρασιού εξίσου ενδιαφέρουσα αντανακλά τη φιλοσοφία του ιδιοκτήτη, με Έλληνες μικρούς παραγωγούς και με αποκλειστικά γηγενείς ποικιλίες.

Στα μελλοντικά σχέδια του περιλαμβάνεται, σε συνεργασία με την οικογενειακή του μπριγάδα, ένας φούρνος και ένα ζαχαροπλαστείο στην ίδια γειτονιά, ενώ σε παρακείμενο χώρο ήδη λειτουργεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια το «αδελφάκι» μπαρ Η17.

Ο Μιχάλης Χάσικος είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους κορυφαίους και επιδραστικότερους σεφ της Κρήτης, ο οποίος με αμείωτο πάθος και ορμή συνεχίζει να εξελίσσει την τοπική γαστρονομία και το HASIKA αποτελεί ιδανικό – αν όχι υποχρεωτικό –  προορισμό για τους γαστρο-ταξιδιώτες στο Ρέθυμνο.

Hasika

Αγίας Βαρβάρας 11-13, Ρέθυμνο 

Τηλ: 28310-21014

https://www.hasika.gr

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα