Ένας διαχρονικός ψαροφαγικός προορισμός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μας αποκαλύπτεται.
Το εστιατόριο Grada Nuevo, ή τα «Γράδα» όπως αποκαλείται συχνά, κρατά εδώ και μια δεκαετία μια σημαντική θέση στις ψαροφαγικές επιλογές των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Καλαίσθητο, με το εσωτερικό να εκπέμπει μια νοσταλγική αύρα μπολιασμένη με σύγχρονες πινελιές και με μια δεσπόζουσα ψαριέρα στο κέντρο του να τραβάει τη προσοχή. Το επισκέφθηκα ένα μεσημέρι Τετάρτης και παρότι ήμουν πιεσμένος χρονικά λόγω της πτήσης μου για Αθήνα, εντούτοις πρόλαβα να αποκτήσω μια ολοκληρωμένη άποψη, τόσο για το φαγητό, όσο και για τη φιλοξενία και τους ανθρώπους πίσω από αυτή.
Όταν μιλάμε για φιλοξενία, το όνομα Απόστολος Ρήγας μεταφράζεται στην απόλυτη προσωποποίηση της. Άψογος οικοδεσπότης ο ίδιος, έχει δημιουργήσει μια ομάδα με ισχυρή προσωπικότητα που λειτουργεί με επαγγελματισμό και διακριτικότητα. Τα ηνία της κουζίνας είναι στα ικανά χέρια της Ελένης Τσιμπούκη-Ρήγα.
Το μενού μοιράζεται ισόποσα ανάμεσα σε δημοφιλείς ωμές παρασκευές ψαριών, αλλά και σε ζεστές με ελληνικό χαρακτήρα -στις περισσότερες των περιπτώσεων-, σε ζυμαρικά και σε ψάρια στο τηγάνι και στη σχάρα. Εδώ αναδεικνύεται πρωτίστως, η σε πολύ υψηλό επίπεδο πρώτη ύλη, ενώ δε λείπουν τα άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο πετυχημένα δημιουργικά παιχνίδια.
Το μπαρμπούνι σοτέ σε κρούστα μυρωδικών και ζωμό μπουγιαμπέσας, ένας εξαιρετικός κοκκινωπός θησαυρός, ήταν ένα χαρακτηριστικό πιάτο επιτυχημένης δημιουργικής προσέγγισης. Στον αντίποδα, το φλιταρισμένο μπαρμπούνι που έκρυβε στο εσωτερικό του μια φέτα παστουρμά -στη λογική ενός πιάτου surf & turf-, μαζί με πουρέ πατάτας και σάλτσα από τα κόκκαλα του ψαριού, δεν έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα ισορροπίας και φινέτσας.
Το κλασικό φρικασέ με σπανάκι σέσκουλα και ο εξαιρετικός ροφός, απέδειξαν ότι η απλότητα στην μαγειρική προσέγγιση, ενίοτε υπερισχύει της δημιουργικής επιθυμίας. Μπροστά μας ήρθε και μια υποδειγματικά ψημένη στείρα, με το αλλόκοτο γαλακτομπούρεκο με κρέμα μασκαρπόνε, να είναι ένα απρόσμενα ευχάριστο φινάλε σε ένα ψαροφαγικό γεύμα.
Το Grada Nuevo είναι μεταξύ άλλων και ένα ανθρωποκεντρικό εστιατόριο θαλασσινών, καθώς ο ιδιοκτήτης Απόστολος Ρήγας, φροντίζει να είναι πανταχού παρών, με τέτοιο τρόπο ώστε οι επισκέπτες να βιώνουν μια εξευγενισμένη εμπειρία φιλοξενίας χωρίς ακρότητες.
Grada Nuevo
Eστιατόριο θαλασσινών
Διεύθυνση: Καλαποθάκη 14, Θεσσαλονίκη, 546 24
Τηλ.: 2310 271074
Ώρες λειτ.: καθημ. 12:00 μ.μ.-24:00 π.μ.
Τιμή: 60-90€ (χωρίς το κρασί)