fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Γλυκάνισος: Ελληνική κουζίνα όπως θα έπρεπε να είναι στη Θεσσαλονίκη

Γλυκάνισος: Ελληνική κουζίνα όπως θα έπρεπε να είναι στη Θεσσαλονίκη

Ο Γλυκάνισος μπολιάζει την παράδοση με μια σωστή δόση μοντερνισμού, αποτελώντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πόσο ελκυστική μπορεί να γίνει η ελληνική κουζίνα.

 

Η Αθήνα στο πεδίο της γεύσης καλύπτει όλες τις τάσεις, από την απλή ταβέρνα μέχρι τις διεθνείς και τη σύγχρονη κουζίνα. Και αυτή η διαπίστωση είναι σωστή, ως έναν όμως βαθμό. Αν υστερεί κάπου όμως, είναι στους χώρους εστίασης που σεβόμενοι την παράδοση, υπηρετούν τα πιάτα της ελληνικής κουζίνας έχοντας παράλληλα την ικανότητα να τα εμπλουτίζουν με πρωτότυπες συνθέσεις. Αυτές οι συνθέσεις είναι όμως που δίνουν μια άλλη διάσταση στην παραδοσιακή κουζίνα του τόπου μας. Αυτό λοιπόν που δε συναντάς τόσο εύκολα στην Αθήνα, εξακολουθεί να υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, και ανάμεσα στους κύριους εκφραστές της είναι δίχως αμφιβολία το εστιατόριο θαλασσινών Γλυκάνισος.

ο εσωτερικός χώρος του μαγαζιου
Πηγή: Facebook

Με 14 χρόνια στην πλάτη του, ο Γλυκάνισος έχει εξελιχθεί σε έναν σύνθετο χώρο, που άλλοι θα χαρακτήριζαν εστιατόριο, άλλοι ταβέρνα και ίσως μερικοί μεζεδοπωλείο. Η αλήθεια είναι, ότι όποια ταμπέλα και να του βάλετε θα είστε μέσα. Όσο με αγορά, ο Γλυκάνισος είναι μια σύγχρονη ταβέρνα που υπηρετεί το σύγχρονο με απόλυτη επάρκεια, χωρίς ταυτόχρονα να προσβάλει την παράδοση. Και αυτό θεωρώ ότι χτυπάει στο υποσυνείδητο του πελάτη, αποτελώντας ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του. Εξού και το προτιμούν οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας, ακόμα κι αν δεν απολαμβάνουν τη θαλασσινή κουζίνα του δίπλα στη θάλασσα ή αγναντεύοντας τον Λευκό Πύργο, αλλά στην Πυλαία.

ο εσωτερικός χωρος με τις περιμετρικες τζαμαριες
Πηγή: Facebook

Στον φωτεινό χώρο με τις μεγάλες περιμετρικές τζαμαρίες, νιώθεις γρήγορα άνετα. Απλός μεν, προσεγμένος δε, ουσιαστικά ο Γλυκάνισος είναι μια φιλόξενη καλοβαλμένη ταβέρνα νέας κοπής, χωρίς περιττές διακοσμητικές υπερβολές, που αποτελεί γευστικό προορισμό για όλες τις ηλικίες και τα οικονομικά βαλάντια, από φοιτητές και νεανικές παρέες, μέχρι μεγαλύτερες ηλικίες. Με άλλα λόγια, το μείγμα των θαμώνων του είναι ένα ενδιαφέρον κράμα που σε κάνει να αισθάνεσαι ευχάριστα. Και μπορεί η γενική εικόνα να παραπέμπει σε καλοβαλμένη ταβέρνα, ο κατάλογος όμως παραπέμπει σε κάτι παραπάνω: Σ’ ένα προσεγμένο εστιατόριο με μια έμπειρη και με ιδέες καλοκουρδισμένη ομάδα κουζίνας, που καταφέρνει αναμφίβολα να κερδίσει τον πελάτη, όχι με εντυπωσιασμούς, αλλά παίζοντας με το γευστικό επίπεδο των πιάτων.

πιάτα με ψαρόσουπα και πίτες
Πηγή: Facebook

Από μια πρώτη γρήγορη ματιά στο μενού, γίνεται αντιληπτό ότι ο Γλυκάνισος έχει έναν σαφή ψαροφαγικό χαρακτήρα, με μια ενδιαφέρουσα ποικιλία προτάσεων από μαρινάτα, όστρακα και pasta με θαλασσινό πρόσημο, μέχρι φυσικά κλασικές επιλογές και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά ημέρας. Από τα ουκ ολίγα πιάτα που δοκίμασα, αυτό που μου έγινε σαφές σε όλες τις περιπτώσεις ήταν το αρχικά το εξαιρετικό ψήσιμο των ψαριών, και πιστέψτε με, είναι κάτι που δε συναντάς τόσο συχνά. Όσο για την ψαρόσουπα με τη μεστή γεύση, πιστεύω ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να πω περισσότερα.

ψαρι ημέρας ψητο με ελαιόλαδο και λεμόνι
Πηγή: Facebook

Αυτό που ομολογώ ότι με εντυπωσίασε στο Γλυκάνισος, ήταν κάποιες, ας τις πούμε μικρολεπτομέριες, όπως επί παραδείγματι τα μικρά κρεμμυδάκια τουρσί που πλαισίωναν το καπνιστό χέλι καπνιστό με τον αφρό λεμονιού. Σε ό,τι αφορά τις καραβίδες ατμού στο ζωμό τους, δεν χρειάζεται να περιγράψω καν τη νοστιμιά της καραβίδας. Έβαλα το ζωμό της σ’ ένα μπολάκι, προσέθεσα και λίγο λεμόνι και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό… Πρέπει να το δοκιμάσετε για να καταλάβετε.

ο εσωτερικός χωρος του μαγαζια με φοντο μπουκαλι κρασι
Πηγή: Facebook

Η ευρύτερη ατμόσφαιρα και η γευστική πρόταση του χώρου είναι οι 2 εξαιρετικά σημαντικοί παράμετροι που κατατάσσουν το Γλυκάνισος, σε αυτό που αποκαλούμε place to be. Το μόνο που θα πω, και που αφορά κυρίως τους επισκέπτες της Θεσαλλονίκης -μιας και είμαι βέβαιος ότι οι κάτοικοί της δεν έχουν ανάγκη από αυτή την πληροφόρηση-, είναι ότι αν αναζητούν ένα μέρος με ποιοτική ψαροφαγία και ευχάριστο περιβάλλον, πρέπει οπωσδήποτε να μπει στη λίστα τους. Η γεύσεις του υπηρετούν την κουζίνα της θάλασσας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Γλυκάνισος
Ψάρι-Θαλασσινά
Διευθ: Μεγάλου Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, Θεσσαλονίκη, 555 35
Τηλ: 2310 302882
Ώρες λειτ: καθημ. 12:30-01:00
Τιμή: 20-40€ (χωρίς το κρασί)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα