fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Hauts-de-France: Ο επόμενος hot γαστρονομικός προορισμός της Ευρώπης
fr_0953_main

Hauts-de-France: Ο επόμενος hot γαστρονομικός προορισμός της Ευρώπης

Η περιοχή της Άνω Γαλλίας, με πρωτεύουσα την κουκλίστικη Λιλ, βραβεύτηκε ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2023, κάνοντας θριαμβευτική εισαγωγή στην ατζέντα των γκουρμέ ταξιδιωτών που σπεύδουν να την ανακαλύψουν

Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα της οποίας η κουζίνα φιγουράρει στη λίστα για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας» από την UNESCO από το 2010. Κομψή και σοφιστικέ, συνδεδεμένη απόλυτα με τη ζωή των Γάλλων, αναγνωρίζεται ως είδος τέχνης.

Η φρεσκάδα και η εντοπιότητα της πρώτης ύλης είναι πολύ σημαντικά για τη γαλλική κουζίνα και η περιοχή Hauts-de-France (Άνω ή Βόρεια Γαλλία), με την ένδοξη ύπαιθρο και την άκρως ενδιαφέρουσα σκηνή του φαγητού, δίνει ένα ακόμη κίνητρο στους γκουρμέ ταξιδιώτες να την ανακαλύψουν, ειδικά φέτος, που φέρει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2023.

Η αναγνώριση ήρθε από το IGCAT, το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, και συνοδεύεται από πολλαπλές γαστρονομικές εκδηλώσεις. Σ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου, παραγωγοί, τεχνίτες και σεφ επιδεικνύουν τα ταλέντα τους, σε εργαστήρια και δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάδειξη της περιοχής, εκτός από σπουδαία γεωργική και αγροδιατροφική περιοχή, και ως κορυφαία γαστρονομική περιοχή.

Hauts-de-France: Ο επόμενος hot γαστρονομικός προορισμός της Ευρώπης - FlagInLife
Το Hauts-de-France, όπου βρίσκεται το Cape Gris-Nez, φιλοξενεί οπωρώνες και χωράφια που παράγουν τα υπέροχα προϊόντα της Γαλλίας © Shutterstock

Ποια είναι η Hauts-de-France;

Η βορειότερη περιοχή της Γαλλίας, στέκεται σαν στέμμα πάνω από το Παρίσι και επιδεικνύει ένα ασυναγώνιστο φυσικό περιβάλλον. Περιλαμβάνει την Κοτ ντ’Οπάλ (Côte d’Opale) δηλαδή την παράκτια ζώνη της βορειοανατολικής Γαλλίας, από τη Μάγχη και τη Βόρεια Θάλασσα, ως τη Δουνκέρκη και τις εκβολές του ποταμού Σομ. Φιλοξενεί τις πιο όμορφες ακτές της Γαλλίας, με αμμώδεις παραλίες, κόλπους και ψηλούς αμμόλοφους, που πλαισιώνονται από λευκά βράχια και ανεμοδαρμένα τοπία, τα οποία γλυκαίνουν από τους φιλόξενους, γενναιόδωρους κατοίκους της. Εδώ βρίσκεται και το Boulogne-sur-Mer, το σημαντικότερο αλιευτικό λιμάνι της Γαλλίας και οι απέραντοι υγρότοποι που χαρίζουν ένα εύφορο τόπο.

Hauts-de-France: Ο επόμενος hot γαστρονομικός προορισμός της Ευρώπης - FlagInLife
Δρόμος στην ιστορική Παλιά πόλη της Λιλ © Shutterstock

Πόλεις-στολίδια

Η πρωτεύουσα της Hauts-de-France, Λιλ, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και ιδανική βάση για να εξερευνήσει κανείς την περιοχή. Συνδέεται με γρήγορα τρένα από το Παρίσι (50 λεπτά), τις Βρυξέλλες (35 λεπτά) και το Λονδίνο (90 λεπτά).

Έκδηλη είναι η φλαμανδική επιρροή, ενώ στη μαγευτική παλιά πόλη σε μαγεύουν η αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του 17ου αιώνα, τα art-deco στοιχεία, τα φημισμένα μουσεία τέχνης, τα κομψά καταστήματα, η εξαιρετική κουζίνα και η ζωντανή νυχτερινή σκηνή που ενισχύεται από τους χιλιάδες φοιτητές από ολόκληρο τον κόσμο που κάνουν την ατμόσφαιρα ανάλαφρη και ζωντανή.

Hauts-de-France: Ο επόμενος hot γαστρονομικός προορισμός της Ευρώπης - FlagInLife
Η πόλη της Λιλ αποτελεί μια καλή βάση για να εξερευνήσετε το Hauts-de-France © Shutterstock

Μικρότερες πόλεις με υπέροχη γοτθική αρχιτεκτονική είναι η ιστορική πόλη Αράς, η Αμιάν, που ανήκει στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Λαν με τα μεσαιωνικά μνημεία και τα αρχοντικά του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα, αλλά και η Κομπιέν, μια ιστορική πόλη, όπου υπογράφηκαν δύο συνθήκες, η πρώτη για την ανακωχή, η οποία τερμάτισε τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, και η δεύτερη, το 1940, με την οποία η Γαλλία παραδόθηκε στη Γερμανία και άρχισε η περίοδος της Κατοχής.

Όμορφη παραθαλάσσια πόλη και δημοφιλές τουριστικό θέρετρο είναι το Saint-Valery-sur-Somme, στη νότια όχθη των εκβολών του ποταμού Σομ με μεσαιωνικό χαρακτήρα και όμορφες γειτονιές.

Κατά μήκος της ακτής, θα ανακαλύψετε παλιά ψαροχώρια όπως το Τουκέ-Παρί-Πλαζ και άλλα που αναπτύχθηκαν πιο πρόσφατα, όπως το Στέλα-Πλαζ ή το Αρντελό-Πλαζ κοντά στο οποίο βρίσκεται το κάστρο του Αρντελό.

Hauts-de-France: Ο επόμενος hot γαστρονομικός προορισμός της Ευρώπης - FlagInLife
Ανοιξη στο Saint-Valéry-sur-Somme © Shutterstock

Μοναδικά τυριά, εμβληματικά πιάτα, μπύρες και ακαταμάχητα γλυκά

Η γειτνίαση με τη Μάγχη και το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία που βρίσκονται επίσης κοντά, εμπλουτίζουν με ξεχωριστές πινελιές τις επικούρειες απολαύσεις. Στα χωράφια και τα περιβόλια της Hauts-de-France καλλιεργούν μήλα, αχλάδια, πράσα, καρότα, κουνουπίδια, παντζάρια, αγκινάρες και αντίδια, που ονομάζονται «Μαργαριτάρια του Βορρά», ενώ στις εκβολές του ποταμού Σομ παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα κρόκου της Γαλλίας. Στα πλούσια βοσκοτόπια της παράγουν γάλα, που δίνουν εξαιρετικά τυριά.

Hauts-de-France: Ο επόμενος hot γαστρονομικός προορισμός της Ευρώπης - FlagInLife
Το τυρί Maroilles είναι ένα από τα πολλά εδέσματα του Hauts-de-France © Shutterstock

Θα δοκιμάσετε το maroilles, ένα μαλακό τυρί από αγελαδινό γάλα με γεύση καρυδιού και μανιταριού, ιδανικά στην αφράτη Tarte au maroilles που φτιάχνεται με αυτό το τυρί, το mimolette, ένα ημίσκληρο, τυρί με πορτοκαλί χρώμα και φρουτένιο άρωμα, το chaud Biloute που συνήθως σερβίρεται ζεστό. Η παγκοσμίου φήμης κρέμα chantilly πρωτοφτιάχτηκε στον ομώνυμο Πύργο της περιοχής, το 1671, κατόπιν αιτήματος του Λουδοβίκου Β’ των Bourbon-Condé, και από τότε παραμένει αξεπέραστη.

Hauts-de-France: Ο επόμενος hot γαστρονομικός προορισμός της Ευρώπης - FlagInLife
Το γαλλικό στιφάδο Carbonnade © Shutterstock

Το carbonnade ένα στιφάδο με μοσχαράκι μαγειρεμένο σε μπύρα, είναι από τα χαρακτηριστικά πιάτα της περιοχής. Εξίσου γευστική είναι η πίτα Flamiche au Maroille με τυρί και κρέμα, το Chicon au gratin με ραδίκια με τυρί, γαλοπούλα και μπεσαμέλ και το Coq à la bière, κόκορας με λαχανικά, μαγειρεμένος κι αυτός σε μπύρα.

Διάσημο πιάτο είναι και το Welch που φτιάχνεται με τυρί που βράζει σε μπύρα (συνήθως τσένταρ) και σερβίρεται με φρυγανισμένο ψωμί, ζαμπόν και ένα τηγανητό αυγό από πάνω. Συνήθως σερβίρεται στα ζυθοποιεία του Nord-Pas-de-Calais και προτείνεται και ως αντίδοτο στο hangover. Υπάρχουν επίσης παραλλαγές όπως το le beef Welsh, που γίνεται με ψιλοκομμένη μπριζόλα.

Η προέλευση της μπύρας στην περιοχή χρονολογείται από την κελτική εποχή. Στις βραβευμένες ζυθοποιίες, τσεκάρετε την Brasserie du Pays Flamand, την Brasserie Castelain και την Brasserie Lilloise, ενώ η περιοχή διαθέτει και αμπελώνες σαμπάνιας που εκτείνονται γύρω από το Château-Thierry και παράγουν το 10% της παραγωγής στη Γαλλία. Δοκιμάστε, επίσης,  την artisanal ξανθιά κεχριμπαρένια Jenlain Bière de Garde της Brasserie Duyck.

Το Calvados είναι ένα μοναδικό κονιάκ V.S.O.P. από μήλα της περιοχής Pays d’Auge , που λόγω της ποιότητας του εδάφους, της διπλής απόσταξης και τετράμηνης παραμονής σε δρύινα γαλλικά βαρέλια αποκτά ιδιαίτερο αρωματικό πλούτο και ωραίο κεχριμπαρένιο χρώμα.

Στα ακαταμάχητα ζαχαροπλαστεία, όπως στο διάσημο Pâtisserie Méert στη Λιλ με τις βιτρίνες-έργα τέχνης θα απολαύσετε τραγανές, βουτυρένιες palets de dames (μπισκότα με γλάσο ζάχαρης) την απόλυτη σπεσιαλιτέ της Βόρειας Γαλλίας και του Βελγίου. Δύσκολα θα αντισταθείτε στα απολαυστικά κρουασάν βουτύρου, στα πολύχρωμα μακαρόν, στις βάφλες και σε γλυκά όπως η creme brulee. Πανέμορφο είναι και το L’Ogre de Carrouselberg, με εξαιρετική συλλογή από τούρτες και πάστες, όπως η Tarte Mont-Blanc Poire, που σερβίρονται σε κουτιά με χρυσές λεπτομέρειες.

Κλείστε τραπέζι

Εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin που φτιάχνουν εξαιρετικά πιάτα είναι το La Table du Connetable στο Chantilly με το πολυτελές σκηνικό και τη δημιουργική κουζίνα με λαχανικά και θαλασσινά. Το La Grenouillère βρίσκεται μέσα στην καταπράσινη φύση και στεγάζεται σε παλιά αγροικία στο πανέμορφο χωριό La Madelaine-sous-Montreuil, το La Liégeoise στην Côte d’Opale με  πανοραμική θέα στη θάλασσα και ανακαινισμένη vintage ατμόσφαιρα, σερβίρει κουζίνα με έμφαση ψάρια και τα οστρακοειδή, αλλά και στο Haut Bonheur de la Table στο όμορφο χωριό Cassel, που στεγάζεται σε μια όμορφη κατοικία του 18ου αι., και σερβίρει σύγχρονη κουζίνα με εποχιακά προϊόντα, τοπικά φρούτα και λαχανικά στα πιάτα του, καθώς και ψάρια από την αγορά της Δουνκέρκης.

Τέλος, για φλαμανδική κουζίνα και ωραία ατμόσφαιρα κάντε κράτηση στο La petite cour στη Λιλ, όπου εκτός από τα νόστιμα πιάτα θα μπείτε σε ρομαντικό mood με τα σκαλισμένα ερωτικά μηνύματα που βρίσκονται σκαλισμένα στα διαχωριστικά των σεπαρέ.

Που να μείνετε

Στη Λιλ θα βρείτε καταλύματα μεγάλης εμβέλειας αλλά και μοντέρνους ξενώνες. Τσεκάρετε το La Bourgogne en Ville (40 Rue de Bourgogne, labourgogneenville.com) με την μποέμ στμόσφαιρα, για budget διαμονή ιδανικό είναι το The People, οι λάτρεις του design θα αγαπήσουν το L’Arbre Voyageur ενώ όσοι αναζητούν ιστορική μεγαλοπρέπεια το L’Hermitage Gantois, θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες τους.

Events

Η ατζέντα των εκδηλώσεων είναι εντυπωσιακή. Με έμφαση στην farm-to-table οι σεφ, οι παραγωγοί και όσοι συνδέονται με την αλυσίδα της τροφής, βάζουν στην εξίσωση την οικολογική ευαισθησία, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε το Lille Terroir Festival την 1 Απριλίου στη Λιλ, το Marché Mille et Une Gastronomies Flamandes, που συγκεντρώνει παραγωγούς, σεφ και προϊόντα με φλαμανδική επιρροή στις 22 Απριλίου, και το φεστιβάλ μπύρας στις 10 Ιουνίου.

Ολα τα event εδώ

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα