fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
FLAG Restaurant Awards: Συνεχίζουν 47 χρόνια παράδοσης
FLAG Restaurant Awards

FLAG Restaurant Awards: Συνεχίζουν 47 χρόνια παράδοσης

Τα FLAG Restaurant Awards κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στον εστιατορικό χώρο και απονέμουν τα βραβεία Σύγχρονης Κουζίνας, στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας.

 

Όσοι διάβασαν τον τίτλο και αποφάσισαν να συνεχίσουν την ανάγνωση, ίσως να σκέφτηκαν ότι κάτι οξύμωρο υπάρχει σε αυτόν. Είναι γεγονός ότι ακούγεται λίγο περίεργο να μιλάμε για την πρώτη εμφάνιση, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι συνεχίζουμε μια παράδοση 47 χρόνων. Παρόλα αυτά, όσοι έχουν εντρυφήσει στα πεπραγμένα του εστιατορικού χώρου από την πτώση της Χούντας και μετά, γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό είναι αλήθεια. Οι θεσμοί των αξιολογήσεων χώρων εστίασης στην Ελλάδα δεν είναι προϊόν ούτε μιας παρθενογένεσης, αλλά ούτε μιας ξαφνικής απόφασης κάποιου ή κάποιων. Είναι προϊόν μιας μακράς διαδικασίας, την οποία ξεκίνησε το 1976 ο Διονύσης Κούκης.

Αψηφώντας τα σημεία των καιρών, αποφάσισε να εκδώσει ένα περιοδικό (το γνωστό σε όλους Αθηνόραμα), το οποίο εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την αντίληψη ότι ένα εστιατόριο δεν είναι απλά ένας ωραίος χώρος κοινωνικής συνεύρεσης. Αντίθετα, είναι ένας χώρος στον οποίο ένας άνθρωπος ή μια ομάδα ανθρώπων παράγει ένα προϊόν (φαγητό για την ακρίβεια), η ποιότητα του οποίου είναι αυτή η οποία δίνει αξία στον χώρο. Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας, αναφερόμαστε στον καθοριστικό ρόλο που έχει ο μάγειρος/σεφ στην εστίαση. Ήταν φυσικό επόμενο, μέσα από μια μακρά διαδικασία, η οποία λειτούργησε εκπαιδευτικά καταρχάς για το αθηναϊκό κοινό και στη συνέχεια συνολικά για το ελληνικό, να κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας ο θεσμός της αξιολόγησης των εστιατορίων.

Όσοι γνωρίζουν την ιστορία του χώρου, ξέρουν πολύ καλά ότι η πρώτη γενιά των πραγματικών δημοσιογράφων γεύσης είναι προϊόν μιας αγγελίας που δημοσιεύτηκε στο Αθηνόραμα το 1987, η οποία έφερε δίπλα του μια ομάδα -επώνυμων σήμερα- ανθρώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της εστίασης στην Ελλάδα. Φυσικά, για να αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, όλη αυτή η μακρόχρονη διαδικασία δεν θα μπορούσε να είναι one man show. Εκτός από την αρχική ομάδα, πολλά ήταν τα άτομα τα οποία σήκωσαν στους ώμους τους το βάρος της προσπάθειας και ορισμένα από αυτά εξακολουθούν να το κάνουν. Αυτά για την ιστορία.

Το FLAG In Life, αποτελεί για τον Διονύση Κούκη μια συνέχεια χωρίς τομή της παρουσίας του στο χώρο. Το συγκεκριμένο μέσο εκφράζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον χώρο, την άποψή του για τις εξελίξεις που τον αφορούν, και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναλύονται και να παρουσιάζονται τα γεγονότα προκειμένου να ενημερώνονται σωστά οι φίλοι της γεύσης, αλλά και οι απλοί καταναλωτές.

Αυτό πιστεύουμε όλοι εμείς που αποτελούμε τη δημοσιογραφική ομάδα που στηρίζει αυτή την προσπάθεια και πιστεύουμε ότι τα FLAG Restaurant Awards έχουν την θεωρητική βάση, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους κατάλληλους κριτές-αξιολογητές, για να πετύχουν αλλά και για να πετύχουμε όλοι εμείς τους στόχους μας. Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Καταρχήν, πιστεύουμε ότι οι κινήσεις που έχουν γίνει από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης των θεσμών αξιολόγησης μέχρι σήμερα, δεν έχουν δώσει τη σημασία που πρέπει στην Ελληνική κουζίνα και την εξέλιξή της. Όχι μόνο επειδή η Ελληνική κουζίνα είναι μια από τις τρεις μεγάλες ιστορικές κουζίνες παγκοσμίως (Ελληνική, Γαλλική, Κινέζικη), όχι μόνο γιατί το φαγητό και μια (γενικά) εθνική κουζίνα είναι παραγωγός πλούτου που μπορεί να συνεισφέρει πολλά στην εθνική οικονομία, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η Ελληνική κουζίνα είναι ένα δημιούργημα πολιτισμού το οποίο πρέπει πάση θυσία να παραμείνει ζωντανό, όπως οποιοδήποτε άλλο δημιούργημα αυτού του είδους.

Πιστεύουμε ακόμα ότι η ραγδαία εξέλιξη και αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου με τον οποίο ο σύγχρονος καταναλωτής αντιμετωπίζει το εστιατορικό φαγητό και όχι μόνο, οδηγεί στην αναγκαιότητα της αλλαγής των μοντέλων αξιολόγησης. Η άκριτη απονομή αστεριών ή άλλων συμβόλων που ικανοποιούν ταυτόχρονα ποιότητα, μόδα και talk of the town, οδηγεί σε υπερπληθυσμούς βραβεύσεων, οι οποίες δεν εξυπηρετούν τον λόγο για τον οποίο γίνονται και αδικούν κάποια πολύ καλά εστιατόρια.

Ταυτόχρονα, δίνουν ψεύτικες εντυπώσεις για άλλους χώρους εστίασης οι οποίοι έχουν επικεφαλής ανερχόμενους επαγγελματικά νέους σεφ και πληρούν κριτήρια που μπορούν να οδηγήσουν σε τιμητική διάκριση. Αυτή τους ανήκει και πρέπει να την πάρουν, χωρίς ταυτόχρονα να αποπροσανατολίζεται το καταναλωτικό κοινό από την απουσία μιας σωστής ιεράρχησης των διακρίσεων και ανάλογης απονομής. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει εάν θέλουμε να αποφύγουμε τη σύγχυση και την ασάφεια των βραβείων που απονέμονται. Όπως θα διαπιστώσετε από την ανάλυση στοιχείων του κανονισμού, ο οποίος θα ανακοινωθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αυτό θα γίνει άμεσα.

Υπάρχουν και πολλά άλλα στοιχεία τα οποία πιστοποιούν (θα φανεί με το πέρασμα του χρόνου), ότι τα FLAG Restaurant Awards είναι ένας σύγχρονος θεσμός, σύμφωνος με τις γευστικές προδιαγραφές της εποχής μας που αναλύει ψύχραιμα και με γνώση τα τεκταινόμενα. Βραβεύει με αντικειμενικό τρόπο, ο οποίος λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες του κοινού και τους χώρους εστίασης που πραγματικά αξίζουν.

Τις επόμενες εβδομάδες θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε όσο καλύτερα γίνεται τον τρόπο της σκέψης μας και την φιλοσοφία των FLAG Restaurant Awards. Άλλωστε, δεδομένου ότι και οι κρίνοντες κρίνονται, τα αποτελέσματα της δουλειάς μας είναι βέβαιο ότι θα αναλυθούν και θα σχολιαστούν, τόσο από επαγγελματίες του χώρου, όσο και από καταναλωτές και θα μας αποδοθούν τόσο τα εύσημα όσο και η όποια επιτίμηση για τυχόν ανεπάρκειες μας. Εμείς είμαστε και θα είμαστε πάντα στη διάθεση σας.

Η εκδήλωση της απονομής των FLAG Restaurant Awards, θα γίνει την Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023 στο Grand Hyatt, Λεωφόρος Συγγρού 115 Αθήνα, ώρα 19:00.

ΥΓ.

Πέραν των όσων αναφέρονται πιο πάνω, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε δημοσίως εκ μέρους του FLAG in Life, όλους όσους υποστήριξαν το θεσμό και μας έδειξαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους. Καταρχήν, θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στη διεύθυνση του Grand Hyatt και ιδιαίτερα στον διευθυντή, κύριο Πάνο Αλμυράντη, στην κυρία Ισαβέλλα Μαρίνου αλλά και στον executive chef του ξενοδοχείου, κύριο Παναγιώτη Αναστασίου.

Οφείλουμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Nora’s Deli για την προσφορά των εξαιρετικών προϊόντων του, τα οποία και θα απολαύσετε τη βραδιά της απονομής. Το ίδιο ισχύει και για την εταιρεία Μπούμπας Κρέατα Ηπείρου με τα εξαιρετικά αλλαντικά και κρέατα που θα συνοδεύσουν το κοκτέιλ σας. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε την κυρία Άννα και τον κύριο Γιώργο Κοκοτό για την προσφορά των εξαιρετικών κρασιών τους από το κτήμα τους στην Αττική. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εταιρεία Sky Spirits για τη συμβολή της στην επιτυχία των FLAG Restaurant Awards.

 

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα