Αλέξανδρος Κόνιαρης. Από μπασκετμπολίστας στη Λάρισα, ζαχαροπλάστης στο Heston Blumenthal του Λονδίνου, για να καταλήξει να δημιουργεί γλυκές παρασκευές στο «Φίλινγκς» στο Παγκράτι.
Στην οδό Πύρρωνος στο Παγκράτι, το μικροσκοπικό ζαχαροπλαστείο με τους πορτοκαλί τοίχους και την ταμπέλα με το περίεργο όνομα «Φίλινγκς», δε γίνεται να μη σου τραβήξει το βλέμμα. Την ημέρα που το επισκέφτηκα, η βιτρίνα του ήταν γεμάτη με όμορφες δημιουργίες σύγχρονης ζαχαροπλαστικής προσέγγισης. Όλες μαζί και κάθε μία ξεχωριστά, δημιουργούν το μικρό σύμπαν του Αλέξανδρου Κόνιαρη. Κάθε γλυκό έχει την δική του γέμιση-filling, δημιουργώντας ξεχωριστά συναισθήματα-feelings. Νομίζω ότι καταλάβατε την έμπνευση πίσω απ το όνομα!
Σε πείσμα των φίλων του που κινήθηκαν επαγγελματικά σε μαγειρικούς δρόμους, ο ίδιος επέλεξε τη ζαχαροπλαστική και χωρίς να το πολυκαταλάβει βρέθηκε να εργάζεται σε μερικές από τις μεγαλύτερες κουζίνες του Λονδίνου, όπως το Hind’s Head του Heston Blumenthal και το Marcus του Marcus Wareing. Επιστρέφοντας, συνεργάστηκε για ένα διάστημα με τον Τάσο Μαντή, προτού επιστρέψει στο Λονδίνο και το Trinity του Adam Byatt.
Διακόπτουμε την συνομιλία μας για να δοκιμάσω ένα τιραμισού επηρεασμένο από τα γλυκά του Marcus Wareing και μια custard lemon tart, συνταγή του Blumenthal. Η τάρτα με τραγανή βάση αμυγδάλου και η κρέμα ανάλαφρη και φινετσάτη, με μια διακριτική οξύτητα από την προσθήκη πρόβειου γιαουρτιού που δίνει ξεχωριστό τόνο. Οι γλυκές δημιουργίες που φιγουράρουν καθημερινά στη βιτρίνα (όχι και για πολύ, καθώς γίνονται ανάρπαστες), συμπληρώνονται από Paris Brest με κρέμα από φιστίκι αιγίνης, σοκολατίνα με bitter σοκολάτα και καραμέλα μάνγκο, και από τον MVP του καταστήματος: ένα Saint Honoré με βανιλάτη κρέμα και αλατισμένη καραμέλα.
Τo μικρό αυτό μοντέρνο pastry lab στην ήσυχη γειτονιά του Παγκρατίου, άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούνιο του2022. Από τότε, δημιουργεί καθημερινά μικρές γλυκές αμαρτίες που εξαντλούνται σύντομα, λόγω της μεγάλης ζήτηση. Δίπλα στην βιτρίνα παρατηρώ μια ραφιέρα-καρότσι. Από εκεί κάθε πρωί μπορείτε να βρείτε ποικιλία από ζύμες, μαντλέν και financier, με αποκορύφωμα το αλμυρό ρολό με μπέικον και μια γερή δόση από σιρόπι σφενδάμου. Πλέον έχουν προστεθεί και αλμυρές παρασκευές όπως croissant σπανακόπιτα και ζαμπόν-τυρί, cardamom και cinnamon knots. Πλάι σε όλα αυτά, και το soft ice cream με αλμυρή καραμέλα και κομμάτια καραμελωμένου ψωμιού on top, που εγκαινίασε χτες ο Αλέξανδρος.
ΦΊΛΙΝΓΚΣ
Ζαχαροπλαστείο
Διεύθυνση: Πύρρωνος 23, Αθήνα, 116 36
Τηλ: 210 7564760
Ώρες λειτ: καθημ. 09:30-21:00