Εδώ και μια δεκαετία απολαμβάνουμε αυθεντικό ανατολίτικο street food στο Feyrouz. Αυτή τη φορά σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας!
Εδώ και 10 χρόνια, στις δυο γωνίες της Αγάθωνος στο Μοναστηράκι, θα βρείτε ένα από τα καλύτερα street food μέρη στην Αθήνα: το Feyrouz. Και τι street food.. ανατολίτικο, αφού ειδικεύεται στα λαχματζούν και τα πεϊνιρλί, με γεύσεις και συνδυασμούς που θα σε κάνουν να γλείφεις τα δάκτυλα σου. Και βέβαια, δε θεωρείται άδικα ως ένα από τα τοπ street food μαγαζιά στην Αθήνα, αφού τα χέρια της κυρίας Ελένης Φειρούζ από την Αντιόχεια, φτιάχνουν κάποια από τα καλύτερα ανατολίτικα φαγητά.
Στους δύο γωνιακούς χώρους του Feyrouz στην Αγάθωνος, ακούγεται ατμοσφαιρική ανατολίτικη μουσική, μοσχομυρίζουν τα μπαχαρικά και η ξεχωριστή του ατμόσφαιρα διαφέρει εντελώς από κάθε άλλο μαγαζί της περιοχής. Η όμορφη διακόσμηση με στοιχεία Μέσης Ανατολής και το φιλόξενο προσωπικό δημιουργούν ένα πολύ φιλόξενο περιβάλλον, ενώ και διαβάζοντας μόνο μενού το στομάχι γουργουρίζει! Ο πρωταγωνιστής του μαγαζιού, τα υπέροχα λαχματζούν, έρχονται σε διάφορες ενδιαφέρουσες παραλλαγές.
Η λεπτή χειροποίητη ζύμη, ψήνεται μαζί με κιμά, λαχανικά, κιμά σόγιας ή μίγμα από μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς. Σερβίρονται τυλιγμένα με λίγο δροσιστικό γιαούρτι και πολύχρωμη σαλάτα, ενώ συνηθίζεται να είναι λίγο πικάντικα. Αν και θεωρώ το κλασικό με κιμά και μπαχαρικά αξεπέραστο, και οι υπόλοιπες προτάσεις (πολλές vegetarian και vegan) είναι εξίσου νόστιμες, αφού η χειροποίητη πίτα, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά είναι εξαιρετικά, όπως βέβαια και η εκτέλεσή τους.
Σειρά στη δοκιμή πήραν τα υπέροχα πεϊνιρλί (πίντε), που είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει (κι έχω φάει πολλά..). Τα πεϊνιρλί του Feyrouz, έχουν μια αφράτη, μαλακή ζύμη, η οποία γεμίζεται από διάφορες σάλτσες και υπέροχους συνδυασμούς. Το πεϊνιρλί με κόκορα κρασάτο, κρεμμύδι, μοτσαρέλα και από πάνω τριμμένο καρύδι, για ‘μένα είναι must. Αλλά και αυτό με κοτόπουλο κατσαρόλας με κάρυ, κανέλα, κασέρι, ένταμ και μοτσαρέλα, είναι εξίσου μυρωδάτο και γευστικό.
Από τους συνδυασμούς και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, καταλαβαίνει κανείς πως οι συνταγές της κυρίας Φειρούζ είναι το κάτι άλλο. Η φρέσκια χειροποίητη και αφράτη ζύμη μαζί με τις απίστευτες γεμίσεις, κάνουν τα πεϊνιρλί του Feyrouz, κάποια από τα καλύτερα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς στην Αθήνα. Όμως το μενού δε σταματά εδώ, αφού μπορούμε να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο το γευστικό μας ταξίδι στην Ανατολή, δοκιμάζοντας και άλλα σπιτικά φαγητά.
Πεντανόστιμες σούπες σερβίρονται ζεστές ζεστές, όπως η κολοκυθόσουπα Συριάνα με αγριοθύμαρο Συρίας, λιαστή ντομάτα και φινόκιο. Ιδιαίτερες και οι δροσερές σαλάτες, όπως το Ταμπουλέ Αντιόχειας με πλιγούρι, μυρωδικά, μπαχαρικά, ροδόξυνο Αντιόχειας και γιαούρτι, αλλά και η vegan πολύχρωμη σαλάτα με χειροποίητη babaganoush (πουρές καπνιστής μελιτζάνας με λεμόνι και μυρωδικά). Τέλος, αξίζει να δοκιμάσετε το Μαγειρευτό, ένα μπόλ με ρύζι μπασμάτι, βουτυρωμένα ρεβύθια και ψιλοκομμένο κοτόπουλο με κάρυ και κανέλα.
Οι επιλογές είναι τόσες πολλές που δε ξέρει κανείς από πού να ξεκινήσει! Και το τελειωτικό χτύπημα έρχεται βέβαια με τα γλυκά. Χειροποίητα γλυκά ταψιού, όπως μπακλαβάδες, ραβανί και σεκέρ ταπέ, αλλά και σιροπιασμένα μπισκότα οθωμανικής καταγωγής με μαστίχα και κρέμα τυριών από πάνω, όλα είναι πεντανόστιμα, ειδικά αν τα συνοδεύσετε με μια μπάλα Καππαδόκικο παγωτό καϊμάκι. Στο Feyrouz θα βρείτε και υπέροχες κρέμες από αγελαδινό κατσικίσιο γάλα, σε διάφορες εκδοχές, ακόμη και vegan. Και βέβαια, δίπλα από το γλυκό δεν πρέπει να λείπει ο παραδοσιακός καφές ψημένος στο μπρίκι.
Το Feyrouz είναι σίγουρα από τα καλύτερα μέρη της Αθήνας για σπιτικό, γρήγορο φαγητό με απίστευτες γεύσεις. Η ποιοτική πρώτη ύλη από Ελλάδα, Τουρκία και Συρία, αλλά και η αγάπη με την οποία αναμειγνύονται όλα μαζί, κάνει τη διαφορά. Και το Feyrouz είναι τόσο αγαπητό, που πλέον μπορούν να το απολαμβάνουν και οι Θεσσαλονικείς και φυσικά έχετε στα υπόψη το νέο project της οικογένειας, το Feyrouz Transitional Kitchen (δείτε εδώ), που μας μυεί ακόμα περισσότερο στις λεβαντίνικες γεύσεις και κουλτούρα.
Feyrouz
Διευθ: Καρόρη 23, Αθήνα (Κέντρο), 105 51
Τηλ: 213 0318060
Ώρες λειτ: καθημ. 12:00-22:00, Παρ-Σαβ. 12:00-23:00, Κυρ. κλειστά