fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS

Fatsio

Νοσταλγική κουζίνα σε ένα από τα τελευταία αστικά εστιατόρια με χρώμα άλλης εποχής.

Το Fatsio  επιμελώς κρυμμένο στην καρδιά του Παγκρατίου είναι ένα από τα τελευταία προπύργια μιας νοσταλγικής αστικής ελληνικής κουζίνας, με Κωνσταντινουπολίτικες καταβολές. Η ιστορία ξεκινά στην μαγευτική Πρίγκηπο στην θάλασσα του Μαρμαρά το 1948 όταν ο πάππους Κώστας Φάτσιος μετατρέπει το ουζερί του δικού του πατέρα σε ένα πολυτελές εστιατόριο. Το 1955 και την νύχτα των «Σεπτεμβριανών» το εστιατόριο καταστρέφεται ολοσχερώς. Ο παππούς Κωνσταντίνος  το μεταφέρει στην καρδιά της  Κωνσταντινούπολης όπου και λειτουργεί με επιτυχία έως το 1964.

Με τον ερχομό της οικογένειας στην Αθήνα, ο Κώστας Φάτσιος συνεργάζεται με τον ιστορικό Γεροφοίνικα,  γνωστό κοσμικό στέκι των Αθηνών , έως ότου το 1969 πια, ανοίγει το Fatsio στο ίδιο σημείο που βρίσκεται μέχρι σήμερα, στην οδό Ευφρονίου.

Fatsio - FlagInLife

Η διακόσμηση ανατίθεται στον Βολιώτη ζωγράφο, Καψαμπέλη, και ο χώρος γεμίζει με τοιχογραφίες και ζωγραφιές με εμφανείς αναφορές σε αρχοντικά σπίτια της Θεσσαλίας και  της Βορείου Ελλάδος. Παράλληλα τα ξύλινα με ροκοκό αναφορές έπιπλα τονίζουν τον χαρακτήρα ενός αρχοντικού σπιτιού στον θεσσαλικό κάμπο, κάτι που συναντά ο επισκέπτης ακόμη και σήμερα.

Στο επίκεντρο του Fatsio βρίσκεται η κουζίνα του. Σημείο αναφοράς η μεγάλη μακρόστενη βιτρίνα, γεμάτη με σαλάτες, γλυκά,  κρύα ορεκτικά, προτού φθάσετε μπροστά στις  κατσαρόλες και τα ταψιά με τα μαγειρέματα της ημέρας,

Από την κλασική αθηναϊκή με σφυρίδα και χειροποίητη μαγιονέζα ,τις γαρίδες κοκτέιλ  στο ρετρό ποτήρι τους , τις αγκινάρες λα πολίτα, και τα διαχρονικά παπουτσάκια, μέχρι τα γεμιστά με το ρύζι με κουκουνάρι, τις ταλιατέλες με σπανάκι ογκρατέν, το μοσχαράκι νουα με σάλτσα ψητού, και το διασημότερο πιάτο του εστιατορίου, το μοσχαράκι με  μελιτζάνες, όλα μαρτυρούν μια κουζίνα που έχει κρατήσει για μισό και πλέον αιώνα τον αστικό της χαρακτήρα και τις κωνσταντινοπολίτικες επιρροές της, με έντονα νοσταλγικό τρόπο, παρακινώντας το θυμικό του επισκέπτη να δοκιμάσει και να αναγείρει γευστικές μνήμες.

Fatsio - FlagInLife

Η κουζίνα σιγά σιγά πέρασε από τον παππού Κώστα στον γιο του Γιώργο, και σήμερα βρίσκεται στα χέρια του εγγόνου, Κώστα Φάτσιου. Άνθρωπος ήρεμος και ευγενής, από μικρό παιδί στην κουζίνα και τους διάδρομους του εστιατορίου, γαλουχημένος με το μικρόβιο της φιλοξενίας , διορθώνει επιμελώς  κάθε λεπτομέρεια. Από τα στρωμένα λευκά τραπεζομάντηλα, και τις κόκκινες χαρτοπετσέτες, μέχρι την εμφάνιση του ιδίου αλλά αι του γιου του, επίσης Γιώργου, καθώς οι δύο τους έχουν την επιμέλεια του σέρβις .

Στο «Fatsio-Ρεστοράν πολυτελείας» όπως γραφεί ο κατάλογος, τα πάντα κυλούν σε διαφορετικούς ρυθμούς. Η πατίνα του χρόνου, έχει αφήσει το αποτύπωμα της να πρωταγωνιστεί  με έναν γοητευτικό τρόπο πάνω στους ανθρώπους και τα αντικείμενα, αλλά προπάντων στις γεύσεις.

Το εστιατόριο λειτουργεί καθημερινά από τις δώδεκα το μεσημέρι έως τις έξι το απόγευμα.

 

Fatsio

Ευφρονίου 5, Παγκράτι

Τηλέφωνο: 210-72.17.421  Ωράριο: Καθημερινά: 12:00-18:00

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα